Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Reforma šolskega sistema
CrisSmith
Ogledov: 3257
Predlog ustvarjen 04.04.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.04.2012 15:48:17

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)  

Predlagam preverjenje kakovosti storitve izobrazbe v višjih šolah ter univerzah, tako, da se testira kontrolno skupino diplomiranih iz različnih šol za isto kvalifikacijo. In sicer tako, da bi kontrolna skupina, bila deležna praktičnega usposabljanja pri različnih delodajalcih (subvencionirano) in bi le ti kasneje dali oceni o kakovosti posamezne fakultete.

Hkrati pa predlagam radikalno zmanjšanje števila vpisnih mest, na fakultetah, za katere ni veliko povpraševanja, na trgu delovne sile (v večji meri družboslovne smeri).

Potrebno pa bi bilo omogočiti zaposlenim hitre prekolifikacije v druge poklicne smeri, v kolikor obstaja verjetnost izguba delovnega mesta, za njihove kvalifikacije pa ni zanimanja.


Ključne besede šolstvo, reforma, gospodarstvo, kokurenčnost
Kategorija: Šolstvo


Zadnji komentarji:

RJSlo | 08.04.2012 | 16:42
Mislim, da je predlog premalo natančen in potreben dopolnitve. Podprl ga bom. 
Najprej bi morali pregledati smiselnost diplomskih nalog z izrazito čudno vsebino. Drugič. Prepovedati je treba, da morajo diplomanti s podpisom odstopiti svoja dela mentorjem, ki si pripišejo avtorske pravice. Če tega ne naredijo, jim mentor dela ne podpiše oziroma ne opravijo diplome. Primerov je polno. 
Dodatno bi bilo smiselno odpreti javno razprvao o sistemu, načinu, vsebini, itd. izobraževanja v Sloveniji.  
Tanjatanja | 04.04.2012 | 19:48
To, katera fakulteta je bolj in katera manj kvalitetna, se nekako že ve, saj se vidi, kateri diplomanti so bolj sposobni in kompetentni na svojem področju ... 
Je pa res, da je vedno več diplomantov, za katere ne vemo, ali so dejansko sposobni opravljati delo, za katero imajo naziv, ali ne. Vedno pogosteje se namreč kot mentorica bodočih intelektualcev na pripravništvu srečujem z diplomanti, ki so celo polpismeni, ne da bi še obvladali stroko. Tako da ... Zgrozim se ob misli, da so fakultete postale prava komerciala, ki se spreminja v trgovino z nizkim nivojem, posledično pa mladim daje v roke neke papirje, s katerimi jih noben delodajalec noče, ker ve, da nimajo ne znanja ne  kompetenc (zgolj formalno izobrazbo) za opravljanje določenega dela. In potem reveži vpisujejo podiplomce, finančno podpirajo fakultete in univerze ... vsi opravijo doktorate, nimajo pa pojma o znanstvenem delu; vse, kar jim te titule "omogočajo", je, da imajo še večje težave pri zaposlitvi.