Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nepremičnine - prenos lastninske pravice
 
BorisL
Ogledov: 2813
Predlog ustvarjen 28.03.2012
Z odzivom organa 15.06.2012
Zadnja sprememba 28.03.2012 12:07:17

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  

 Predlagam, da se k Zakonu o nepremičninskem poslovanju doda, da se lahko pravni posel pri prenosu lastninske pravice opravi izključno pri strokovnjaku, ki z licenco države in zavarovano odgovornostjo zagotavlja, da bo prenos lastninske pravice pravno varen in ne bo potrebno v prihodnosti sprožati raznih pravd in tožb na sodiščih in s tem povzročati dodatnih stroškov za kupce in prodajalce.

Kakor je znano in določeno že v zakonu o nepremičninskem posredovanju in Zakonu o zaščiti kupcev stanovanj in enostanovanjskih hiš se v primeru, da se prenos lastninske pravice opravi pri nepremičninski družbi z nepremičninskimi posredniki z licenco MOP, mora ta zagotoviti, da pogodbo oz. vse listine pripravi najmanj univerzitetni diplomirani pravnik, ki s svojim podpisom tudi zagotavlja pravno veljavnost, kar pomeni tudi, da pred tem ponovno preveri morebitne pravne ovire za sklenitev posla.

Prav tako nepremičninski posrednik zagotovi kupcu vpogled v vse potrebne dokumente, kakor tudi preverjanje identitete pogodbenih strank. Tako se ne more, ali pa je zelo težko, pripetiti, da se proda nepremičnina, ki ni v nesporni lasti prodajalca. Če pa se to že zgodi, pa z zavarovano odgovornostjo jamči poplačilo škode oškodovanim strankam.

Hkrati je to tudi občuten znesek iz naslova plačila DDV državi, ki ga plača nepremičninska družba za vsak izstavljen račun pri prenosu lastninske pravice.

Prav tako predlagam, da se davek na promet z nepremičninami dvigne na raven 3,5%, kakor je to v sosednji Avstriji.

Višino tako pridobljenih sredstev v državni proračun na letni ravni je moč izračunati po podatkih DURS-a o izdanih odločbah za plačilo davka na promet nepremičnin in poročilom notarjev o potrjenih prodajnih pogodb za nepremičnine za katere je potrebno plačati 8,5% ali 20% DDV. 


Ključne besede Lastninska pravica
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Maj | 12.04.2012 | 17:55
Na ta račun bodo spet služile samo nepremičninske družbe.

Jaz bi še notarje ukinil.

Zakaj le rabiš na pogodbi še notarsko overitev.
Itak moraš s pogodbo na davčno, torej bi enostavno naredili tako, da ko prideš na davčno se morata oba tam pred uslužbenko podpisati in to je to.
Julija | 10.04.2012 | 13:26
Nepremičnina je lahko stanovanje v ljubljani ali pa ena njivica nekje v neki vasici, katere vrednost niti  ne dosega stroškov prepisa lastninske pravice kakršni so že sedaj. Zakoni, ki se nanašajo na nepremičnine so zato napisani preveč splošno. Tudi s spremembo zakona o zemljiški knjigi so stroški skoraj vseh vknjižb v zemljiško knjigo večji (na račun tega služijo notarji). Če bi bil prejet vaš predlog, in srčno upam, da ne bo, pa bi še bolj služili nepremičninske agencije in odvetniki. Pri tem bi spet en revež, ki bi si rad kupil eno navadno njivo plačeval iste ali podobne (realno, glede na vrednost nepremičnine pa večje) stroške kot nekdo, ki kupuje stanovanje. Ne vem zakaj si ne bi ene enostavne pogodbe človek napisal sam. Verjamem pa da to v današnjem svetu ne bo dolgo vzdržalo, ker si itak preveč kompliciramo stvari v želji da bi jih izboljšali ali poenostavili, pa si bomo še tole zakomplicirali.
Marko Gornik | 06.04.2012 | 11:48
Žal je v naši državi tako, da ko rešujemo eksistenco lahko to dela vsak, ki ima 5 minut časa, če pa želiš kupiti boljšo ali slabšo delnico moraš za to imeti posrednika, ki ti ne računa samo provizije, temveč tudi še kaj drugega. Pa še vedno ni garanta da boš na koncu od tega kaj imel, saj za svoje delo skoraj niso odgovorni ( prinašanje dobička ).