Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sprememba DDV
 
Bulgo
Ogledov: 3461
Predlog ustvarjen 27.03.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 27.03.2012 09:13:00

  Predlog   Število glasov   Komentarji (10)  

Predlagam spremembo zakona o DDV.  Nižji davek naj bi se iz 8.5% povišal na 10%, s tem da breme podražitev prevzamejo trgovci s svojimi maržami, hkrati pa se uvede davek 0% za osnovna živila, kot so kruh, mleko, sadje in zelenjava


Ključne besede DDV
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

suhi2000 | 11.04.2012 | 15:42
Predlagam, da se DDV za vse storitve izenači. Trenutno je tako, da so določene storitve obdavčene 8,5% (vgradnja oken naprimer, frizerji), druge pa 20% (geodetske storitve, pravne,...), kar se mi zdi tudi protiustavno.  Če že naj bo nižja stopnja za vgrajeni material, naj bo potem pa opravljena storitev obdavčena z 20%. 
pravica_ljudem | 02.04.2012 | 14:10
Sem za uporabo kartic za ogrožene skupine s pomočjo katerih bi le ti lahko plačevali nižji davek (seveda bi morale biti v sistemu varnostni mehanizmi da ne bi prihajalo do zlorab).

Kar zadeva omenjeni predlog pa; dvomim da bo dosegel svoj namen. 8,5 % obdavčitev je že sedaj za bolj osnovne zadeve. Če bi to zvišali bi se to preneslo na potrošnike preko večjih cen trgovcev. Enako bi se zgodilo če bi dali nični davek. Trgovci bi izkoristili to da država ne pristavi svojega kotlička in si sami nalili še več, pri čimer bi država tudi obubožala. Torej ja za zares ogrožene skupine bi lahko bil nični davek preko kartice in omejenega nakupa (pač da ne bi ogroženi državljan kartice "posojal" ali kupoval za druge).

Predlog v tej obliki ne podpiram saj menim da ne bi imel pravih učinkov.
hales | 28.03.2012 | 20:25
Trgovci s svojimi maržami gotovo ne bodo prevzeli zvišanja davka.
Morda prvi mesec ne bodo zvišali cen, gotovo pa kasneje.
V primeru, da kruh ne bi bil obdavčen pa dvomim, da bi se pocenil za 8,5%.

Trgovine same oblikujejo cene. Deloma jih sili v znižanje konkurenca.
Sicer pa opažam, da imajo nekatere vrste sadja vsi večji trgovci do centa enake cene.
Bulgo | 28.03.2012 | 14:31
mrtn_1
strinjam se z vami, glede ukrepov ki ste jih našteli, razen višanja DDV, kjer pa se strinjam z Krustx. Jaz predlagam povišanje stopnje iz 8,5 na 10% zgolj zato da bi se v proračunu izenačilo kar bi zmanjkalo zaradi uvedbe davka 0%. 
Moj predlog gre v smer da znižamo obremenitve socialno (pre)šibkim, se pa strinjam da je treba nadpovprečje dodatno obdavčiti. 
benF86 | 28.03.2012 | 00:52
Meso je ravno tako osnovno živilo, kot zelenjava. Dajmo ne diskriminirat.
Arim1 | 27.03.2012 | 23:46
Uvede naj se pavšalna obdavčitev malih podjetij, poenostavi naj se poslovanje. Neke vrste pavšali so že danes, vendar je obdavčitvena stopnja previsoka, tako da se večini malih podjetij splača obračunavati in poračunavati DDV,  zraven pa še plačevati zunanje računovodstvo. DDV je absolutno previsok, s tako stopnjo se lahko obdavčijo samo cigarete in alkohol.
mrtn_t | 28.03.2012 | 08:54
Ja, gotovo... dajmo znižat vse davke, ukinimo vse storitve iz javnih virov, odpustimo vse javne uslužbence, ... 
Ne, še bolje: uvedimo davek na revščino! Kaj bi obdavčevali bogate, teh je malo, to je cvet slovenskega naroda, pa še za volilno kampanjo kaj primaknejo... Ampak če obdavčimo reveže... teh je veliko in se bo že nekaj nabralo. In če jim poberemo še pravice, lahko presežek proračuna razdelimo med bogate..
--- sarcasm mode off ---

Mislim, pa kaj je z vami?!? 
Ta neoliberalni evangelij je zahodni svet PRIPELJAL v krizo,. v kateri smo. Zdravljenje z zniževanjem davkov je podobno zdravljenju zastrupitve z žlico strihnina.

Okrog davkov:
 - 0% na živila žal ne bo šlo, že zaradi presvetle Evrope
 - nižja stopnja naj ostane 8,5%, ker ravno vanjo spadajo osnovna živila in druge osnovne potrebščine. Ljudje z nižjimi dohodki v tem segmentu potrošijo relativno največ
 - 20% stopnja naj se dvigne na denimo 22%. S tem se HITRO zapolni proračunska vrzel. POzna se že po enem mesecu
 - dohodninska lestvica naj se vrne na predBajukovske stopnje, preden je Bajuk začel dajati odpustke bogatim
 - uvede naj se davek na nepremičnine, pri tem pa se izvzame določeno število kvadratnih metrov (še bolje: določena vrednost nepremičnine) na vsakega člana gospodinjstva. 
Na ta način denimo ostarel par na Goričkem ne bi plačeval davka, četudi živi v hiši s 150 m2 (vrednost 50000 EUR), med tem ko bi lastnih štirih stanovanj v Lj pač plačeval.
 - Uvede se dodaten davek na prazna stanovanja (sem bi seveda avtomatsko padla tudi "oddana na črno")
 - Uvede se davek na finančne transakcije 
 - Uvede se dokazovanje izvora premoženja, s tem da se na premoženje, za katerega ne moreš dokazat izvora, obračuna primerno visok davek recimo 40-50% (približno toliko bi plačal, če bi premoženje pridobil skozi plačo) Na ta način bo "obdavčen" denimo tisti, ki se vozi okrog z 70000 EUR vrednim avtom, hkrati pa dela vse "brez računa" in je socialni revež.

S takimi ukrepi bi POVEČALI prihodke države, pri tem pa ne bi obremenili navadnih delavcev. Če ste že pozabili, niso ONI zakuhali te krize, ampak tisti, katerim zdaj Šušteršič deli odpustke...
Izbrisan Uporabnik 18 | 28.03.2012 | 14:01
mrtn_1. DDV so zvišali na hrvaškem, posledica je bila da da se je v proračun priteklo praktično enako sredstev kot pred zvišanjem ddvja, ker je padla potrošnja. 

Recimo v VB in nemčiji, so ddv rahlo znižali in glej ga zlomka... v proračunu se to ni poznalo, potrošnja pa je narasla.

Določene ukrepe ti dam prav. Recimo gospod Zidar in podobni, ki so se kartelno in sebično dogovarjali, bi po mojem mnenju morali iti v osebni stečaj, vse njihovo premoženje, pa bi se naj "dalo državi." isto bo moralo veljati za Tovšakovo in podobne, s tem bi mogoče kdo premislis dvakrat predno bi take stvari počel.

Definitivno podpiram razlastninjenje premoženja katerega izvor je neznan oziroma nelegalen. + globa. 

Se strinjam za obdavčitev praznih nepremičnin, neobdelanih zemljišč,...
radko hriberšek | 28.03.2012 | 22:14
predlagam ti, da te svoje predloge napišeš v več samostojnih predlogov, drugače ne bo efekta.
luvi | 11.04.2012 | 18:55
mrtn_, zelo dobri predlogi (in argumenti),..

Prodružujem se mnenju Radka Hriberška:
Sestavite več predlogov, saj toliko naenkrat večina ne bo zmogla "konzumirat"