Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Pokojninski sistem malo drugače!
 
Huda Mravljica
Ogledov: 5220
Predlog ustvarjen 05.12.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 06.12.2009 18:56:47

  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  

Predlagam, da se prispevki od plače, ki so namenjeni za pokojnino vodijo na posameznikovem navideznem varčevalnem računu. Letno se mu naj pripišejo obresti, podobno kot bi se mu na banki. Tako bo vsak sam vedel in videl kako se mu denar plemeniti in ga ne bo skrbelo za svojo prihodnost. Enak predlog vendar z bolj podrobnim izračunom je že izvedel gospod Črtomir v svojem blogu POKOJNINSKI NATEG (predlagam da si na sledeči povezavi preberete njegov blog http://www.rtvslo.si/blog/crtomir/pokojninski-nateg/31936 )

Vezano na predlog predlagam naslednji sistem:

- 10% od vsakega prispevka se nameni za državni pokojninski sklad ( berite solidarnost)

-  v primeru izgube službe se letne obresti, ki bi se morale pripisovati na varčevalni račun porabi za socialno podporo ( nekdo , ki je delal npr. 10 let in ima privarčevanih 25.000 EUR se letne obresti namenijo državi, ki zanj plačuje podporo) S tem bi ljudje bili tudi bolj motivirani ponovno in čim hitreje poiskati zaposlitev

- v pokoj bi odšel delavec tedaj ko bi imel zagotovljeno dovolj denarja na pokojninskem računu, da bi živel od letnih obresti in ne bi bil vezan na dobo dela (seveda bi bil omejen spodnji znesek za pokoj, kot tudi omejena zgornja meja dela)

-v primeru da ima nekdo ob upokojitvi premalo privarčevano na pokojninskem računu, da bi se mu izplačevala najnižja penzija le iz letnih obresti,  mu razliko krije država, ki si jo z obrestmi povrne ob smrti upokojenca (potomci ob smrti dobijo (glavnico – (razlika, ki jo je plačevala država ( + obresti))

Argumenti za:

-ne bi bilo več potrebe po življenskih zavarovanjih saj bi v primeru smrti družina dobila celoten znesek glavnice, ki je privarčevan na takšnem "pokojninskem" računu

- upokojenci bi lažje dobili kredite – saj bi banke imele zavarovan kredit z njihovim “pokojninskim” računom

 -manj bi bilo dela na črno saj bi tudi v primeru plačevanja večjih prispevkov, se vse obrestovalo ob upokojitvi

-s tem sistemom se ne bi več podaljševalo delovne dobe ;)

-izračun pokojnine bi bil pošten, jasen in predvidljiv, predvsem pa neodvisen od vlade

-za zdajšnje pokojnine bi vlada še vedno lahko jemala iz prispevkov, ki jih ljudje sedaj plačujejo - vendar bi njihov denar morala slej kot prej zagotoviti

-takšen sistem je možno izvesti takoj tudi za tiste, ki imajo še samo par let do penzije (pri njih bi se izračunala penzija: star sistem 30 let + nov sistem 5 let (glavnica 5 let ostane potomcem))

Da se ponovno vrnem na omenjen blog POKOJNINSKI NATEG:

Citiram: “Ko poslušam nekatere predstavnike oblasti, se nikakor ne morem znebiti občutka, da je njihov cilj čim krajši čas med upokojitvijo in pogrebom, zares optimalno pa bi bilo, če bi ljudje umrli kar na svoj zadnji delovni dan.”


Ključne besede pokojnina, pokojninski sistem, reforma
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Huda Mravljica | 28.12.2009 | 20:50
No vidim, da moj predlog ne bo obrodil sadov - me pa zanima mnenje tistih, ki so glasovali proti. Na žalost sem  mnenja, da tudi ta internetna stran ne bo prav zaživela v kolikor ne bo prave komunikacije in soočanja argumentov, ter v koliko se bo glasovalo "na pamet". Sem mnenja, da nihče ne bi smel imeti možnosti glasovati proti določenemu predlogu v kolikor ne poda svojega komentarja pri predlogu (in osvetli tudi druge zakaj se z določenim predlogom ne strinja).

Ta zgornji predlog je moj sledeči pri tej internetni strani! Upam, da bo komunikacija sedaj boljša, če ne je vse to le izguba časa :)!
Ine | 19.12.2009 | 15:26
Zanimiv predlog, ampak glede na to, da sistem že zdaj finančno hudo škriplje, se bojim da se primankljaje priliva pokriva ravno s tistimi, ki so blizu temu, da "idealno umrejo zadnji delovni dan".

Nisem ekonomist, ampak logika mi pravi, da če bi v takih primerih neizplačan denar izplačali svojcem (kar bi pomenilo še dodaten občuten odliv iz pokojninske blagajne), bi denarja enostavno zmanjkalo.

Vsekakor predlog za razmislit.
Huda Mravljica | 20.12.2009 | 17:57
 Ine   "Nisem ekonomist, ampak logika mi pravi, da če bi v takih primerih neizplačan denar izplačali svojcem (kar bi pomenilo še dodaten občuten odliv iz pokojninske blagajne), bi denarja enostavno zmanjkalo."

Zavedati se morate, da nam država od naše bruto plače odmakne kar zajeten kupček denarja za našo"penzijo". To ni denar  od države, ampak je naš saj smo ga zaslužili s svojim delom. Sedaj nas z njihovimi izračuni pokojnin, ki so tako zakomplicirani, da ga še sami ne znajo prav razvozlat, peljejo žejne čez vodo. Z ranimi leti sem ugotovil, da ko se začno stvari komplicirat se začne nekaj prikrivat ;).

Da pa pokojninski sistem škriplje pa niso krivi delavci, ampak vlade (od prve do zadnje). Delavec naj dobi takšno penzijo, kot si jo je sam "pridelal".

Pa še vprašanje: KJE JE DENAR OD "GLAVNIC" UPOKOJENCEV, KO UMREJO. 
Saj veste kaj pravijo - Da je lahko nekdo bogat, mora biti dosti ljudi revnih!


   
seba | 09.12.2009 | 11:25
Predlagam, da bi lahko tudi vzel ven kaj iz pokojninskega fonda (če npr. NUJNO rabiš denar), s tem da se ti potem nabije davek na to, kot da bi bila plača.
felnix | 08.12.2009 | 21:44
pohvala

Pa še megalomanski ZPIZ bi lahko ukinili, Take evidence bi mimogrede vodila kar neka lokalna poslovalnica SKB, NLB, NKBM..... ZPIZ pa itak sam pokuri vsaj polovico upokojenskih evrov.
Nut | 08.12.2009 | 16:52
Všeč mi je zamisel
Boyzl | 08.12.2009 | 07:02
jep, lep izračun, se načeloma strinjam z njim.
seveda pa manjka tukaj nekaj, čemur se ječe zajamčeni (efektivni pozitivni) donos, drugače lahko tista lepa številka pomeni čez 40 let samo par kil kruha. ampka tega nam v polni meri tudi sedanji tretji steber ne jamči...
vsekakor pa bi bilo treba uvesti kontrolo nad temi vlaganji, da ne bi potem nekateri vseeno padli v breme države, ker bi po domače sproti ves višek zagonili.
da skrajšam - za, predvsem za to, da se sedanji "tretji pokojninski steber" razširi in postane prvi in edini.
Huda Mravljica | 08.12.2009 | 20:42
Boyzl:"seveda pa manjka tukaj nekaj, čemur se ječe zajamčeni (efektivni pozitivni) donos, drugače lahko tista lepa številka pomeni čez 40 let samo par kil kruha" 

- z inflacijo se višajo tudi plače in plačani prispevki! v kolikor inflacija ne bo takšna kot je bila v Jugoslaviji se nimamo kaj bati :)

Boyzl:"vsekakor pa bi bilo treba uvesti kontrolo nad temi vlaganji, da ne bi potem nekateri vseeno padli v breme države, ker bi po domače sproti ves višek zagonili."

 - glavnica je nedotakljiva in ostaja potomcem, saj se višina penzije izračuna iz letnih obresti.
upokojenci bi kljub temu lahko najeli kredit od banke (višina odvisna od glavnice in banke), ki bi se poplačal po njihovi smrti iz glavnice - le gospodarjenje in najemanje višine kreditov pa je odvisno koliko denarja bi vsak posameznik zapustil svoji družini ob smrti.
Katrin | 07.12.2009 | 15:28
Verjetno bi bilo treba vso stvar in predvsem njen vpliv na ostale ravni družbe natančneje raziskat in razmislit, ampak ideja in smer razmišljanja sta prava.
Alchemist | 07.12.2009 | 15:13
Zanimivo. Sicer so ti navidezni računi predvideni že v sedanji pokojninski reformi. Vendar mislim, da je tu nekaj zamisli, ki bi bile vredne obravnave s strani pristojnih služb.
| 07.12.2009 | 13:28
Vsekakor za!
Roman Marguč | 07.12.2009 | 11:20
Zanimivo in čudim se, da stroka, ki se tako rada hvali z visoko izobrazbo kaj takega še ni uspela zagotoviti. Mislim, da bi kar nekaj birokratskih služb lahko odpadlo, pa še stalni nadzor nad vplačilom bi bil zagotovljen vsakemu posamezniku.
LP