Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Alternativna in zelena obnovljiva energija po občinah
 
PONOS
Ogledov: 3443
Predlog ustvarjen 23.03.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 22.03.2012 10:15:24

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  

 Spodbujanje,subvencijoniranje  občin za gradnjo sodobnih ,ekonomsko učinkovitih elektrarn iz obnovljivih virov z soudeležbo občanov.(Vetrnice,geotermalne elektrarne z dogrevanjem na biomaso,sončne elektrarne,bioplin itd..)in črpanje EU sredstev ter podpora pri tem.

Vrsta postavitve elektrarne bi bila odvisna od specifike območja možna bi bila tudi razpršenost.

Ta ukrep je vitalnega značaja za RS.Zakaj?V Nemčij npr.kommunal-erneuerbar.de/de/kommunalatlas.html se gradijo take elektrarne po občinah kot gobe po dežju.

Nemška vlada in občine  postavljajo temelje za bolj konkurenčno gospodarstvo saj bo cena elektrike neprimerno cenejša od Slovenske ki bo dražja za 50%.

Vpliv na konkurenčnost.

Konkurenčno podjetje v Nemčiji bo namreč plačevalo že v temelju manj za energijo,zato bodo lahko izdelki cenejša ,bolj konkurenčna.

Torej smiselno bi bilo zaustaviti TEŠ6 in denar kanalizirati v te projekte.Tukaj bomo privarčevali na dolgi rok milijardo € ter pomagali gospodarstvu.Če tega ne storimo si bomo zapravili možnosti ,da bi gradili sodobne ekonomsko učinkovite elektrarne iz obnovljivih virov,saj bo HSE moral plačevati izgube tega projekta.V Nemčiji so zaustavili 27 Termoelektrarn menim da ne bi bilo težava za Slovenijo da zaustavi en tak projekt .Če se ugotovi da je projekt nesprejemljiv zaradi katerega koli razloga,ga je treba ustaviti.Sicer se s tem izgubi nekaj sredstev,vendar  koliko jih bomo zapravili,če nadaljujemo s projektom najmanj 500mio€,nekaj destletji bomo stroške te investicije plačevali vsi najbolj pa slovensko gospodarstvo ki bo manj konkurenčno.

Vas v Nemčiji ki je 100% priklopljena na alternativne vire.www.neue-energien-forum-feldheim.de/index.php

München bo do 2015 napajan zgolj iz obnovljivih virov(1,35mio ljudi)

L.p

RF

 

 Ključne besede Obnovljivi viri , gospodarstvo, občine
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Veliki Rob | 08.04.2012 | 21:57
Nemci so velikokrat  "za dve" stopnji pred nami. Kar je dobro za njih je zato morda za nas še neprimerno!

Naša trenutna realnost je verjetno v smeri ukrepov, ki bi zapolnili vrzeli v neizkoriščenih možnostih z uporabo dobro preizkušenih tehnologijah, z takojšnjim velikim učinkom:   Male HE, klasični kolektorji za pripravo tople vode, PREDVSEM PA ukinjanje slabih praks doma in v tovarnah: ugašanje porabnikov ponoči, klimatskih naprav ponoči in čez vikende, optimizacija gretja in podobno. Ko bo vse to izkoriščeno lahko sledimo dobri praksi, ki se bo uveljavila v najrazvitejših državah EU. 


PONOS | 07.05.2012 | 09:51
To je pa hlapčevski odgovor,poačakjmo kaj bo naredil gospodar potem bomo sledili,namesto da bi prevzeli žezlo...
Mislinčan | 07.04.2012 | 19:15
Zaustavitev gradnje TEŠ6 v tej fazi bi bila še večja neumnost, kot pa sama odločitev  za njegovo gradnjo. Na žalost moramo to juho pojesti, ne glede na to kako slana je. S samo idejo predlagatelja se pa strinjam in bi jo izvajal vzporedno z obstoječo elektro infrastrukturo. 
PONOS | 07.05.2012 | 09:50
Ne  bi bila neumnost kajti konkurenca in cenejša elektrika bo zaustavila termoelektrarno kasneje...si pripravljen plačati dražjo elektriko??Menim da ne najbrž bo šel ponudniku ki je cenejši.
TE bi morali predelaati v sežigalnico odpadkov-z vsemi filtri morda bi bila takrat konkurenčna.
halena | 04.04.2012 | 16:38
Na drugi strani pa ne izrabimo energije reke Mure!
Jančica | 18.04.2012 | 10:59
To, da ne izrabimo Mure, je odlična ideja. Vse narave pa tudi ne moremo žrtvovati za nekaj MW elektrike, se mi zdi!. Raje bi uporabljali alternativne vire in se lotili razpršene gradnje manjših elektrarn/toplarn, nameščanje kogeneracijskih modulov povsod, kje se pripravlja para ali vroča voda itd, seveda ob dobrih spodbudah države (ta je sicer na to uho skoraj čisto gluha, žal). Na ta način bi lahko po drugi strani prihranili velike količine toplotne energije in primarnih energentov ter povečali neodvisnost od zunanjih dobaviteljev.
DavidS | 04.04.2012 | 11:35 Prikaži
Glavni problem pri tem predlogu je ta, da je energija iz npr. sončnih elektrarn trenutno občutno dražja od "konvencionalnih" virov. Tako da tukaj o nekih prihrankih težko govorimo....

Je pa res, da je tudi TEŠ6 že v osnovi zgrešena investicija....
PONOS | 07.05.2012 | 09:47 Prikaži
Ta trditev seveda ni res.
Cena elektrike iz SE je manj kot 90 €/ megavatno uro.
Slovenska gospodinjstva danes plačujejo 143 € za megavatno uro - končna cena elektrike.
Toliko...