Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Davčno in zavarovalno neobremenjen s.p. kot nadomestek oz. alternativa za Zoisovo štipendijo
 
benF86
Ogledov: 3589
Predlog ustvarjen 21.03.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 21.03.2012 02:52:11

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Predlagam, da v interesu spodbujanja podjetništva in nadarjenih študentov država Zoisovo štipendijo nadomesti z možnostjo pridobitve statusa samostojnega podjetnika, pri čemer tem študentom ne bi bilo treba plačevati obveznih prispevkov in dohodnine na prihodke, pridobljene iz tega naslova.

Tako bi hkrati zagotovili, da bodo nadarjeni študenti svojo nadarjenost tudi izkoristili, hkrati pa bi spodbudili tudi podjetništvo, kar bi zmanjšalo število diplomantov, ki ne morejo najti dela.

Seveda bi bilo mogoče moj predlog implementirati tudi kot alternativo za Zoisovo štipendijo, ki bi jo lahko študent izbral (ali pak ne).


Ključne besede zoisova štipendija, alternativa, davki, brezposelnost
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

benF86 | 05.04.2012 | 04:47
David S - rešitev za to je preprosta. Neobdavčenost velja npr. za 1. in 2. dohodninski razred. Ko prideš do 3. je heca konec.

Luvi - kot bivši prejemnik Zoisove štipendije se niti slučajno ne strinjam z vami. Že res, da štipendija zelo olajša študij, po drugi strani pa spodbuja lenobo in zavira razvoj vsaj nekaterih nadarjenih študentov. Vem, da če bi imel možnost izbire, bi se takrat odločil za tak s.p., kot sem ga opisal zgoraj. Pa dobro, neobdavčenost je dodaten bonus in spodbuda. Že če bi namesto štipendije omogočili zgolj dopolnilno dejavnost, pri kateri ne bi bilo treba plačevati prispevkov, bi bilo dovolj.

Floskula, da študenti potrebujejo toliko časa za študij, je pa iz trte zvita. Če bi katerikoli študent ves svoj čas porabil za študij, bi v 5 letih doktoriral, ne le diplomiral (oz. bolonjsko magistriral). In to govorim za povprečje, Zoisove štipendije pa so vsaj nekoč bile namenjene nadarjenim, ki bi jim študij moral predstavljati še veliko manjši zalogaj.

Kot rečeno, če si inteligenčno v zgornjih 10 % populacije, kar mislim, da je bil nekoč pogoj, ti program, ki je narejen za povprečje, nima kaj delati težav, kaj šele, da bi se pretegnil. Tak s.p. bi pa študentom, ki dejansko hočejo svoje sposobnosti razvijati že med študijem, to omogočil.

Če še bolj poenostavim vse skupaj, že če bi spremenili pogodbo za to štipendijo tako, da bi dovoljevala registracijo dopolnilne dejavnosti, bi bilo dovolj, saj bi štipendija približno pokrila stroške tega.

Končno, fakulteta nima veze, ker se dandanes štipendije dodeljujejo zgornjim nevemkoliko odstotkom študentov na letnik in ne po splošnem povprečju. Pa tudi sicer so taka posploševanja neumna. Nekdo, ki je talent za matematiko, bo na matematiki blirjiral, medtem ko bi na FDV, EF, FF ipd. fakultetah na celi črti zatajil. In obratno seveda. Če pa kdo študira nekaj, kar mu ne leži, pa je sam kriv.
luvi | 05.04.2012 | 00:42
Ta predlog pa res ni dober predlog za nadarjene študente Štipendija je namenjena za čas študija in pomaga študentu, da mu ostane več časa za študij (ne rabi oz mora veliko manj delat preko študentskih napotnic).
Se pa strinjam, da je trenuten način dodeljevanja Zoisovih štipendij popolnoma zgrešen - še pred 7 leti veljaven sistem je bil veliko normalnejši za te vrste štipendij, ki so primarno namenjene nadarjenim (in ne le pridnim oz. "piflarjem" in otrokom vplivnih staršev, katerim učitelji podarjajo zaključne ocene, zato do teh štipenidij pridejo). Da o razlikah o tem kaj pomeni npr, povprečje ocen 8.5 na ekonomski fakulteti ali pa na fakulteti za matematiko sploh ne govorim - a to je že druga tema-
DavidS | 04.04.2012 | 11:29
In potem bodo preko tega neobdavčenega s.p. delali vsi sorodniki in prijatelji.....
benF86 | 27.03.2012 | 15:55
Vsi se pritožujejo čez nepoštenost štipendij, ko pa nekdo da predlog, ki bi dejansko nagradil samo tiste nadarjene, ki to resnično so, pa je tišina ...