Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


lažje recikliranje odpadkov
 
andrejček
Ogledov: 3365
Predlog ustvarjen 08.03.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 08.03.2012 12:18:16

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Imam predlog vladi, da uzakoni (zakon o varstvu potrošnikov, ....) vključi obveznost proizvajalca (ali uvoznika, če gre za tjega proizvajalca), da na embalažo označi (predpiše se znak npr. v obliki koša za smetin v različnih barvah, podobnih kot so na zabojnikih za reciklažo), za katero vrsto embalaže gre pri proizvodu oz. emabalaži v kateri je proizvod.

Zakaj? Imamo več vrst plastik,ki vse ne spadajo v zabonike za embalažo (npr. plastična igrača ne gre v zabojnik za embalažo, ampak v mešane odpadke), papirji so različnih vrst (spadajo v bio odpadke - (npr. robčki), embalažo (povoskan papir), papir (ostali papir kot jr časopisni, pisarniški, karton...).

Po mnenju komunale moramo biti vsi vsestransko izobražerni v potankosti kam določen izdelek  - odpadek spada, brez da bi poznali dejansko kemično strukturo. Za proizvajalce to nebi bil prolem, saj bi te podatke enostavno pridobile od proizvajalva embalaže in bi simbol enostavno dali natisniti na embalažo, ter težav bi bilo veliko manj, prav tako nebi bilo pomot.

Upam, da bo predlog sprejet n poslan naprej na pristojno službo na vladi, da zadevo premisli in po možnosti uveljavi.

 

 

 

 


Ključne besede okolje, razvrščanje odpadkov
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

znalček | 15.03.2012 | 11:26
Tisti, ki je tako butast, da ne loči embalaže od igrače, mu tudi barve ne bodo pomagale. Sploh zato, ker barve, niti sistem ločevanja niti v Sloveniji ni enoten, kaj šele širše. Ogromen del proizvodov prihaja iz tujine in nanj se le nalepi mala slovenska deklaracija, kje bodo zdaj še barve. Mislim, da za slabo ločevanje ni krivo neznanje ampak lenoba. Precej bolj učinkovito bi bilo, da bi inšpektorji malo stali ob smetnjakih in komu nabili kakšno kazen.
Katrin | 05.04.2012 | 23:53
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
andrejček | 16.03.2012 | 23:18
zanimivo razmišljanje... še vprašanje zate, ki si kao "znalček" in niso odgovora vedeli niti na našem komunalnem podjetju:

Kam spada rumena kuverta, ki je z zunanje strani papirnata (rumene barve), z notranje strani PVC mehurčki? ker je zadeva zlepljena, se različnih materialov ne da fizično ločit
Katrin | 05.04.2012 | 23:53
Sistem ločevanja po barvah v Sloveniji ni enoten, zato je tak sistem nemogoče vpeljati.
In še odgovor na tvoje vprašanje - taka kuverta gre med mešane odpadke.