Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


doseči pravično razmerje plač znotraj podjetja
BV
Ogledov: 7317
Predlog ustvarjen 02.12.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 07.12.2009 18:18:43

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (13)   Popravki predloga  

V splošne kolektivne pogodbe bi morali vstaviti člen oz. besedilo, s katerim bi se uvedla največja dovoljena razlika med najvišjo in najnižjo plačo v podjetju v bruto ali neto znesku.

Predlagam da bi bila največja dovoljena razlika v malih in srednjih podjetji za največ 5x, v velikih podjetjih pa za največ 7x. Oziroma v nekem prehodnem obdobju za 10x za vsa podjetja. (d.o.o., d.n.o., d.d.) ali pa da bi se vsaj delodajalci in sindikati dogovorili za nek ustrezen količnik razlike med najnižjo in najvišjo plače v podjetjih.

Tako bi preprečili in / oziroma zmanjšali nadaljno razslojevanje družbe, ter socialni prepad med ljudmi.

to pomeni, da v  podjetju kjer bi imel najslabše plačan delavec (čistilka, hišnik, ipd.) 400Eur neto plače, najbolje plačani (direktor) potemtakem le 4000 eur. Če bi si tako direktor oz. kdorkoli želel izplačati višjo plačo od 4000 eur, moral dvigniti plačo tudi najslabše plačanemu delavcu. Delavec nad njim tako nebi bil zadovoljen da ima delavec pod njim enako ali celo boljšo plačo in bi slej ko prej protestiral. Tako bi se sprožila veriga, ko bi vodstvo želelo sebi dvigniti plače, bi jo moralo vsem.

Nauk pa je, če podjetje slabo posluje naj imajo vsi slabe plače, če pa dobro pa naj imajo vsi dobre plače. Volk sit in koza cela.

Stanje kakršno je sedaj vsekakor ni pošteno, ko so razlike v plači tudi za več kot 30x.

Pravtako bi morali omejiti nagrade in sicer bi nagrada lahko znašala le 2 kratnik neto plače nagrajene osebe. Menim da je to več kot zadosti. poleg tega bi bilo vsako nagrado potrebno utemeljiti.

 


Ključne besede razmerje, plače, kolektivna, pogodba
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Anti NWO | 21.12.2009 | 01:30
 
Razlike v placah bi morale biti izrazene v procentih in sicer do priblizno +/- 30%, ne pa neki za 300 ali celo do 1.000% razlike v placah, ker to ni normalno.
Peter | 07.12.2009 | 10:04
Vladi predlagam, da z zakonom določi razmerje najnižje in navišje plače. Razlog zakaj je to dobro. naprimer če je razmeje 1:10 in bi imel direktor 10.000 €, potem bi delavec moral imeti minimalno plači 1.000 €. Če je podjetje labo stoječe in ne more zagotoviti takšne plače delavcu, si visoke plače ne zasluži niti vodstvo. Torej če podjetje delvcu v proizvodnji plačuje 400 € plače, bo moralo biti vdstvo biti zadovoljno s 4.000 €. Pri nas je žal tako da si derektorji in manegerji delijo dohodke med 5.000 in 20.000 €, medtem ko so za delavce zmanjka denarja. Zato bi morali biti v zakonu še dve varovali, prva je ta da se prvo izplača OD delavce, šele nato so vodstveni kadri. V zakonu pa bi moral biti tudi izplačilo dobička. Če je podjetje dobor delovalo in ustavrilo dobiček, bi se moral dobiček razdeliti med vse zaposlene, vsaj v razmerju kot se naj bi delili dohodki.

Če država sprejme, razmerje najnižje in najvišje plače 1:10, verjemite, da bi se plače lepo dvigovale, ker bi direktorji želeli obdržati visoke dohodke. Če podjetje doro dela ni problema, bodo vsi nagrajeni, če podjetje ni sposobno palčati delavca, tudi direktor in manegerji ne morejo biti bogato nagrajeni, ker so v prvi vrsti oni krivi za slabo stanje v podjetju.
SlavkoM | 05.12.2009 | 00:09 Prikaži
Se pridružujem mnenju uporabnika jype.
Država ne more določati razmerja plač v podjetju. Sicer je veliko stvari, o katerih pišete, BV, res, ampak ureditev teh zadev ni naloga države. To je direktno vtikanje v poslovne zadeve in strategijo podjetja. Seveda vas po grbi tolče mentaliteta iz prejšnjega sistema, da so delavci tisti, ki vse ustvarijo, vodilni pa samo cele dneve sedijo v udobnih naslonjačih in kupujejo jahte in vikende. Preveč ste pod vtisom razvpitih primerov, kjer je slika mogoče približno takšna, pa niti to ne. Za večino gospodarstvenikov pa velja, da so svoja podjetja ustvarili iz nič s svojim delom, idejami, krediti itd. Seveda so svoj delež prispevali tudi ostali zaposleni, vendar je njihov vložek bistveno manjši. Pametni delodajalci pa dobro vedo (in takšnih je na srečo čedalje več), da bodo tudi sami na boljšem, če svoje zaposlene primerno nagradijo in z njimi človeško in korektno ravnajo. Neizpodbitno je dokazano s strani mnogih ekonomskih raziskav, da se investicija v zadovoljstvo in dobro počutje zaposlenih izplača tudi finančno, saj delajo bistveno bolje, pa tudi kakšnih dodatnih ur jim ni težko žrtvovati. Stari ukrepi tiranije so kontraproduktivni in tega se morajo delodajalci naučiti, ne more pa tega z zakonodajo vsiliti država.
Ravno tako pa imate zelo zgrešene predstave, koliko si kdo zasluži za svoje delo. Verjetno tudi mislite, da imajo naši politiki zelo visoke plače. Sicer si res s svojim delom niti teh ne zaslužijo, ampak vseeno ne gre za visoke zneske. Kje ste pa že videli, da bo čistilka ali vratar zaslužila 1000€, direktor pa 5000€. Saj niste resni...
KatjaC | 12.12.2009 | 17:17 Prikaži
Država se MORA vtikovati v plačno politiko oz. plačna razmerja, tudi  v zasebnem sektorju. Če je urejanje tega prepuščeno zakonitostim trga (ponudba - povpraševanje), pripelje točno do tega, kar imamo sedaj in je že bilo v preteklosti: izkoriščanje delavcev na račun izsiljevanja s čakajočimi brezposelnimi. Obe kategoriji, tako slabo plačani kot tudi brezposelni, pa tako ali drugače pristaneta - le kje drugje - na grbi države, pa najsi bo to skozi razne oblike denarnih pomoči ali pa skozi slabo zdravstveno stanje.
Za večino gospodarstvenikov velja le, da so imeli idejo (vizijo) in pogum, zasluge za uresničitev pa niso niti približno zgolj njihove. Če bi temu bilo tako, potem bi sami igrali vloge od čistilke preko administratorke do direktorice (enako za moški spol).
Delodajalci, ki znajo upoštevati znanje in vlagajo v zadovoljstvo zaposlenih, ker jih želijo obdržati in ker se zavedajo stroškov usposabljanja, so pa bolj kot ne črka na papirju raznih skript različnih predavateljev in šol (iz lasnih izušenj izobraževanja in dela). Plačujejo oz.  skozi različne bonitete nagrajujejo le določene osebe, ki naj bi bile ključnega pomena za podjetje.
In ko smo že pri politikih: njihovi dohodki so javn dostopni in res ne segajo tja nekam v nebo ... kaj pa, če bi sešteli še vse ugodnosti, ki so jih deležni, ko se kam odpravijo oz. kje pojavijo, od zastonj prevozov, visoke kvote zastonj telefonarjenja, pa hrane in pijače in prenočišč, pa še kaj sem pozabila. Določene pozicije prinašajo določene ugodnosti, in tako kot za politike velja tudi za gospodarstvenike.
jype | 04.12.2009 | 16:04 Prikaži
BV> Gre se za to koliko kdo prispeva k nekemu dobičku v podjetju. 

Torej mora biti tudi razmerje plač takšno? Nikakor ne - plača, kot sem že omenil, je stvar pogodbe med tistim, ki kupuje in tistim, ki prodaja. Ne more bit kolektivna (že sam obstoj kolektivne pogodbe je ena velika neumnost - če bi meni delodajalec rekel, da mi lahko po kolektivni pogodbi plača tolk pa tolk, bi mu enostavno vzel knjižico in šel delat za konkurenco), ne da bi diskriminirala uspešnejše.

BV> Noben mi ne more dokazat da je zazmerje plač kakršno je sedaj 1:30 ali še več pravično. 

Obravnavati razmerja med plačami je popolnoma nesmiselno. Inženir se zaveda, da bo delodajalec težko našel boljšega, zato si lahko izpogaja visoko plačo. Vratar se zaveda, da za njim stoji vrsta tristotih, ki bi rada njegovo službo, zato si je ne more. Primerjati ta dva primera med seboj in govoriti o pravičnosti je metanje peska v oči.

BV> povašem mnenju jype kakor razumem je, da ljudje s 4 stopnjo izobrazbe zaslužijo pač 400eur, s 5 stopnj 500-800eur. ne glede na to kako stoji podjetje in koliko zaslužijo vodilni. (tudi 15.000 in več)  So si pač sami krivi za tako stanje kajne? 

Absolutno. Sam imam 5. stopnjo izobrazbe, zaslužim pa približno 5x več od vaše ocene, ker se delodajalec zaveda, da bo težko našel človeka, ki bo moje delo opravljal, če jaz odidem. Če bi pa tudi jaz počel delo, ki ga lahko poleg mene počne še nekaj sto ljudi, ki čakajo na zaposlitev, bi pa tudi jaz delal za drobiž in z veseljem bi delodajalcu, ki nekoga plačuje 500 evrov na mesec, za isto delo podpisal pogodbo za 450 evrov na mesec.

Ker sem v času, ko je večina vrstnikov popivala in hodila smučat trdo delal, imam zdaj k sreči znanja, ki mi omogočajo, da se dobro prodajam. Morda se bo kdaj to obrnilo in se bom moral naučiti česa drugega, kdo ve - nikakor pa se mi ne zdi prav, da bi zdaj na ta račun, da sem jaz svoj čas pametneje zapravljal, subvencionirati tiste, ki ga niso. Ne zdi se mi prav nič čudno, da se mladina danes obnaša kot pač se, če jo delavstvo ves čas prepričuje, da je "pošten zaslužek" njihova pravica. Vsak zaslužek, s katerim se tako delavec in delodajalec strinjata, je pošten, če se ne strinjata, potem pa delavcu ni treba delat.
BV | 04.12.2009 | 15:12
 
Po moje tukaj ni relevantno primerjat slovenskih plač z tujino, ker so te itak v vsakem sektorju višje v tujini. Enako kot bi inženir lahko šel delat v tujino za višjo plačo, bi tudi čistilka ali sobarica že v avstriji zaslužila več kot šeenkrat več denarja. Zanimivo kajne da kljub temu ljudje množično ne hodijo delat v tujino. 

Koliko pa sedaj zasluži inženir? Več kot 5000 eur?

Nihče ne pravi, da se ljudje z nižjo stopnjo izobrazbe ne trudijo, niti ne da bi imeli take plače kot tisti z visoko stopnjo izobrazbe. Gre se za to koliko kdo prispeva k nekemu dobičku v podjetju. 
Pa malo poglejmo kakšno je stanje sedaj. Ne vem sicer konkretnih številk, sam sem zaposlen v javnem sektorju. A že tu je tako da ima najnižje zaposleni 400eur najvišji pa vemo, iz občasnih objav v medijih 12.000 lahko tudi več. V gospodarstvu so lahko razlike še bolj bizarne. Meni se to ne zdi pravično, pa nisem eden z minimalno plačo temveč imam povprečni dohodek. Noben mi ne more dokazat da je zazmerje plač kakršno je sedaj 1:30 ali še več pravično. 

povašem mnenju jype kakor razumem je, da ljudje s 4 stopnjo izobrazbe zaslužijo pač 400eur, s 5 stopnj 500-800eur. ne glede na to kako stoji podjetje in koliko zaslužijo vodilni. (tudi 15.000 in več)  So si pač sami krivi za tako stanje kajne? 

Koliko bi po vašem mnenju morala biti najvišja razlika med najnižjo in najvišjo plačo? Če je 5x in 7x premalo? Ali se vam zdi omejevanje na tak način nesmiselno, kar pomeni da zagovarjate sedajšnje stanje ko je razlika tudi 30x in več?
BV | 04.12.2009 | 12:17
 
No bom odgovoril na razloge proti.
Glede primera vratarja:
 - V praksi bi to pomenilo, da bi podjetje vratarja lahko najelo od zunaj. Lahko tudi kakšna varnostna služba. 
 - Poleg tega se mi zdi popolnoma ustrezno da če vodilni delavec dobi 5000eur plače. Hej dragi moji to ni malo denarja! Treba se bo sprijaznit da v sistemu ki ga predlagam bodo plače razporejene pravično in če vodilni delavec zasluži 5000eur pomeni da podjetje posluje zelo uspešno. Potemtakem je zaradi mene tudi vratar upravičen do boljše plače!
- In še en argument. Mala in srednje velika podjetja bi imela količnik 5x ja. Ta podjetja bi verjetno čistilke in vratarje najemalo od zunaj. Kar je po moje z gospodarskega vidika še en plus. Velika podjetja pa bi imela količnik 7x kar pomeni da če bi največja plača v velikem podjetju znašala 5000eur, bi potem naprimer vratar imel 715eur. Razmerje plač je po moje več kot pravičen.

Glede čistilke: če pobriše prah 2x na teden, potem nima službe za polni delovni čas ampak za krajšega in s tem tudi sorazmerno nižjo plačo. 

Treba se je vprašat. Ali je res nekdo v podjetju vreden več kot 5x oz 7x kot nek delavec? Pustimo čistilke in vratarje ipd. te lahko podjetje najame od zunaj ali kot s.p.

Jaz verjamem da če bi vlada sprejela ta predlog bi bilo za 70% slovencev življenje bistveno boljše, za 20% bi bilo slabše a bi vseeno imeli več kot zadosti denarja. In gospodarstvo bi se izboljšalo, daj bi iz podjetij vodilni težje kradli. In nebi izčrpavali podjetij za lastne plače. 

Pa mi razložite prosim še tole. Ko neko podjetje posluje je stavek vodilnih: nimamo za plače, nismo likvidni, ipd. Ko pa je naslednji teden v podjetju stavka, pa vodilni izracunajo npr. zaradi 3 dni stavke smo imeli 500.000 eur izgube. Tu nekaj ni v redu kajne? Kako je lahko v treh dneh toliko izgube zaradi stavke, če pa v celem mesecu ni prihodka niti za plače? Veste zato bi s tem predlogom popravili mnogo več kot si lahko mislite.

Za konec naj povem le še to da je količnik 5x in 7x le predlog. To bi lahko prilagodili. Vendar vam povem da je to obtimalno im pravično razmerje!
jype | 04.12.2009 | 14:18 Prikaži
BV> - Poleg tega se mi zdi popolnoma ustrezno da če vodilni delavec dobi 5000eur plače. Hej dragi moji to ni malo denarja!

Seveda je malo denarja. Vsak sposoben inženir bo šel namesto za 5000 neto v Sloveniji raje delat za 8000 neto v Belgijo, ali pa 9000 neto v ZDA. Plača ni namenjena temu, da delavec preživi, ampak je pogodba med tistim, ki nekaj potrebuje in tistim, ki to zna narediti, za ceno, ki sta jo oba pripravljena sprejeti.

Visokotehnološka in storitvena podjetja pri nas se dobesedno tepejo za sposobne kadre, plačajo jim pa lahko manj kot polovico tistega, kar bi zaslužili v tujini. Kdo naj torej potiska naprej naše neučinkovito gospodarstvo? Šivilje, vratarji in tajnice? Žal mi je, a to nas pelje nazaj, ne pa naprej.

Če se komu zdi, da ga delodajalec premalo ceni, je (sam sebi, pa tudi vsem stanovskim kolegom) dolžan prekiniti delovno razmerje in poiskati boljšega.

BV> Za konec naj povem le še to da je količnik 5x in 7x le predlog. To bi lahko prilagodili. Vendar vam povem da je to obtimalno im pravično razmerje!

Pravično? Kaj je pa pravičnega v tem, da nekomu, ki je mladost preživel kot vaški pomembnež na mopedu in je zmogel zaužiti največ žganja, preden je omedlel, država zagotavlja pravice, medtem ko nekomu, ki se že od malega vztrajno uči, da bo nekega dne z lastnimi sposobnostmi ustvaril udobne pogoje za svojo družino, svoje podjetje in morda še kakšno delovno mesto za kakšnega vratarja, država zgolj jemlje?

Žal mi je, a sam socialne transferje (kar vaš predlog je) razumem kot nujno pomoč bolnikom, invalidom in tistim, ki jim je zaradi drugih okoliščin, na katere sami nimajo vpliva, onemogočeno polno udejstvovanje v družbi, ne pa kot sredstvo pravičnosti, ki tistim, ki se ne trudijo, zagotavlja udobno življenje na račun tistih, ki se.
jype | 04.12.2009 | 01:35 Prikaži
Žal se s tem ne morem strinjati. Kako naj podjetje plačuje vrhunsko usposobljenega strokovnjaka, ki dela 160 ur na mesec, če bi moralo potem snažilko, ki pride vsak teden dvakrat pobrisat prah plačevati vsaj petino zneska strokovnjaka?

Edini smiselni ukrep podjetnika bo ta, da bo odpustil snažilko in namesto nje sam pobrisal prah, kar bo kvečjemu  znižalo njegovo produktivnost (in tudi pobrane davke).

tt_1 pravi: Sedaj mi vi povejte, kako se lahko pričakuje, da bodo ljudje z zavoda delali pod takimi pogoji in za tako nizko plačilo?

Saj se ne. Če jim ne ustreza, se lahko bodisi samozaposlijo (in tako delajo za več strank hkrati), bodisi se priučijo poklica, ki je iskan in torej plačan bolje. Država naj poskrbi za invalide, ne pa za ljudi, ki se ne želijo prilagoditi trgu dela.
Boyzl | 04.12.2009 | 07:07 Prikaži
slab argument: menda nima snažilke, ki dvakrat na teden pobriše prah v pol urce zaposlene za polni delovni čas??
@ prilagoditev trgu dela: dokler imamo uvoz cenene delovne sile, ki je milo rečeno izkoriščana ter živi in dela v nemogočih pogojih za sramotne zneske, je problematika trga jasna - pisan je na kožo delodajalcem, da dobijo za čim manj denarja čimveč opravljenega dela. ko bo pa trg kolikor toliko urejen pa se bom strinjal z Juretom.
jype | 04.12.2009 | 11:36 Prikaži
Potem pa recimo, da ima vratarja, ki med delavnikom sedi v predprostoru. Naj bo plačan 1000 evrov neto zato, ker je inženir plačan 5000 evrov neto? Seveda ne. Ob takem predpisu ga bo precej verjetno nadomestil cenejši robot, ali pa bo namesto njega morala delo opravljati poslovna sekretarka, ki ji bo zaradi tega učinkovitost padla.

Primerov in protiprimerov si vedno lahko izmislimo, kolikor si jih želimo, je pa po mojem mnenju čas, da se ljudi izšola za življenje v kapitalizmu, ker jaz glavni problem vidim v tem, da ljudje, ki jih delodajalci izsiljujejo, ne poiščejo boljše službe, ampak se skušajo z neodgovornim delodajalcem pogajati na neustrezne načine (preko kolektivnih pogodb in države, namesto individualno). Tudi mantra, da se je službe treba držati, pa da je pametno biti zvest podjetju, v katerem delamo, je preživeta - če se podjetje obnaša mačehovsko, je treba službo čimprej zamenjati. Delodajalci, ki niso sposobni ustvarjati dobrih delovnih pogojev, naj kar čimprej ostanejo brez delavcev, delavci pa naj se bolj poslovno angažirajo in začnejo svoje storitve (kar vsakršno delo zagotovo je) tržiti na učinkovitejši način.
Krpan | 03.12.2009 | 15:14
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Krpan | 03.12.2009 | 15:05 Prikaži
Za! Vsekakor bi to dvignilo moralo in produktivnost delavcev. Mogoče bi celo vodilnim dalo vedeti, da VSI zaposleni prispevajo tudi k zaslužku podjetja in si zato tudi zaslužijo spoštovanje.
Izbrisan Uporabnik 03 | 03.12.2009 | 13:49
damo za primer sosednjo državo. delavci, tudi v gradbeništvu, imajo najnižjo plačo 1500 eur (elektroinstalaterji, vodovodarji ipd.), trgovci okoli 800 eur, neke vrste smenovodje (nimajo enakih nazivov kakor v sloveniji) pa morda 1000-2000 eur višjo plačo. 

sem za pravičnejšo porazdelitev dobiočka. zakaj bi nek direktor neke veliek trgovinske firme v sloveniji prejemal 5000 eur plače bruto, nek zaposlen pod njim pa 650 eur BRUTO, dejansko pa je zaposlen tisti, ki ustvarja dobiček, vodi firmo in sploh proizvaja storitev. direktor vodi račune, se kaže v javnosti in sporejema razvojne usmeritve, pa še vse to ne počne sam. zaposlen pa naredi glavnino. 

tukaj menim, da gre za slovensko kulturo in vrednote. vrednota je imeti visoko plačo in si kupiti drag avtomobil in se z njim kazati. ni pa vrednota delo in znanje. prav gotovo ne pri vseh tistih ljudeh, ki so navodilnih položajih. tukaj gre za ozaveščanje ljudi, kje so njihove pravice in kje jih vodilni ljudje kratijo. 

pa še v razmislek:

1.)  v enem izmed trgovskih centrov v sloveniji je trgovka nekemu moškemu stregla pršut. pršut ni bil po merilih moškega, ji je to izrazil in mi je dokaj prijazno sporočila, da je sveže odprt in ne more odpreti še enega. Tega jim ne dovolijo vodilni. moški je obtožil trgovko za nesramnost, nanjo kričal, jo žalil (po moji presoji torej izvajal moralno nasilje nad trgovko) in v knjigi pitožb zahteval 5% nižjo plačo. Podjetje je stranki ugodilo. 

2.) trgovcem so obljubili, da bodo zvišali plačo 5%. Ko so dobili plačilno listo (leto in pol nazaj), na njem niso imeli višje plače za 5%, ampak dodatek, ki ga prej ni bilo v višini 20 eur. 

3.) v enem izmed hotelov s 5 zvezdicami nad sobaricami izvajajo moralno nasilje: smenovodja je zaposleni zagrozila, da ne bo dobila plčanega, če ne bo pospravila vseh sob v tistih 8 urah (delo ni bilo normirano). plačano dobijo pa od 400-450 eur. 

4) elektroinstalater je v slo plačan  od 8-10 eur na uro. plačilo dobijo od 1,5 meseca do 3 mesecev kasneje. v sosednji državi za isto delo so plačani min 16 eur na uro, plačilo dobijo od 1-2 meseca kasneje. 

5) s.p. v gradbeni mehanizaciji (jih je ogromno) imajo cene od 15-30 eur na uro. plačajo jim ne, amortizacija stroja je visoka, delovni stroji so dragi, gorivo pravtako. 

6) pa še v opombo: na zadnji splošni stvaki so nekateri ljudje v določenih strokah stavkali. naslednji dan so vodilni dobesedno ošteli, zmerjali in kričali na poslovodje teh centrov, ker so stavkali. stavka je bila napovedana in v zakonskem okviru.

Sedaj mi vi povejte, kako se lahko pričakuje, da bodo ljudje z zavoda delali pod takimi pogoji in za tako nizko plačilo? se jih žali, se jih ne spoštuje, ce ne ceni njihovega dela (se ceni le dela na visokih delovnih mestih), s.p. se ne plačuje redno, plače so prenizke (materialne dobrine pa preveč drage). vodilni imajo visoko plačo in kršijo pravice zaposlenih. Kako se lahko pričakuje kaj več od tega kar je? krši se celo ustavne pravice! 

doseči pravično razmerje plač znotraj podjetja

V splošne kolektivne pogodbe bi morali vstaviti naslednji člen oz. besedilo:

"Da je razlika med najvišjo in najnižjo plačo v podjetju za največ 5x"

to pomeni, da v podjetju kjer bi imel najslabše plačan delavec (čistilka, hišnik, ipd.) 400Eur neto plače, najbolje plačani (direktor) potemtakem le 2000 eur. Če bi si tako direktor oz. kdorkoli želel izplačati višjo plačo od 2000 eur, moral dvigniti plačo tudi najslabše plačanemu delavcu. Delavec nad njim tako nebi bil zadovoljen da ima delavec pod njim enako ali celo boljšo plačo in bi slej ko prej protestiral. Tako bi se sprožila veriga, ko bi vodstvo želelo sebi dvigniti plače, bi jo moralo vsem.

Nauk pa je, če podjetje slabo posluje naj imajo vsi slabe plače, če pa dobro pa naj imajo vsi dobre plače. Volk sit in koza cela.

Gre se za to da sicer ohranimo kapitalizem v državi, a bolj poštenega. Tako vsak dobi kolikor resnično zasluži.


Ključne besede: razmerje, plače, kolektivna, pogodba

doseči pravično razmerje plač znotraj podjetja

V splošne kolektivne pogodbe bi morali vstaviti naslednji člen oz. besedilo:

Da je razlika med najvišjo in najnižjo plačo v malih in srednjih podjetjih ter s.p.  za največ 5x,

v velikih podjetjih pa za največ 7x

to pomeni, da v malem podjetju kjer bi imel najslabše plačan delavec (čistilka, hišnik, ipd.) 400Eur neto plače, najbolje plačani (direktor) potemtakem le 2000 eur. Če bi si tako direktor oz. kdorkoli želel izplačati višjo plačo od 2000 eur, moral dvigniti plačo tudi najslabše plačanemu delavcu. Delavec nad njim tako nebi bil zadovoljen da ima delavec pod njim enako ali celo boljšo plačo in bi slej ko prej protestiral. Tako bi se sprožila veriga, ko bi vodstvo želelo sebi dvigniti plače, bi jo moralo vsem.

Nauk pa je, če podjetje slabo posluje naj imajo vsi slabe plače, če pa dobro pa naj imajo vsi dobre plače. Volk sit in koza cela.

Gre se za to da sicer ohranimo kapitalizem v državi, a bolj poštenega. Tako vsak dobi kolikor resnično zasluži.

Pravtako bi morali omejiti nagrade in sicer bi nagrada lahko znašala le 2 kratnik neto plače nagrajene osebe. Menim da je to več kot zadosti. poleg tega bi bilo vsako nagrado potrebno utemeljiti.

 


Ključne besede: razmerje, plače, kolektivna, pogodba

doseči pravično razmerje plač znotraj podjetja

V splošne kolektivne pogodbe bi morali vstaviti člen oz. besedilo, s katerim bi se uvedla največja dovoljena razlika med najvišjo in najnižjo plačo v podjetju v bruto ali neto znesku.

Predlagam da bi bila največja dovoljena razlika v malih in srednjih podjetji za največ 5x, v velikih podjetjih pa za največ 7x. Oziroma v nekem prehodnem obdobju za 10x za vsa podjetja. (d.o.o., d.n.o., d.d.)

Tako bi preprečili in / oziroma zmanjšali nadaljno razslojevanje družbe, ter socialni prepad med ljudmi.

to pomeni, da v  podjetju kjer bi imel najslabše plačan delavec (čistilka, hišnik, ipd.) 400Eur neto plače, najbolje plačani (direktor) potemtakem le 4000 eur. Če bi si tako direktor oz. kdorkoli želel izplačati višjo plačo od 4000 eur, moral dvigniti plačo tudi najslabše plačanemu delavcu. Delavec nad njim tako nebi bil zadovoljen da ima delavec pod njim enako ali celo boljšo plačo in bi slej ko prej protestiral. Tako bi se sprožila veriga, ko bi vodstvo želelo sebi dvigniti plače, bi jo moralo vsem.

Nauk pa je, če podjetje slabo posluje naj imajo vsi slabe plače, če pa dobro pa naj imajo vsi dobre plače. Volk sit in koza cela.

Stanje kakršno je sedaj vsekakor ni pošteno, ko so razlike v plači tudi za več kot 30x.

Pravtako bi morali omejiti nagrade in sicer bi nagrada lahko znašala le 2 kratnik neto plače nagrajene osebe. Menim da je to več kot zadosti. poleg tega bi bilo vsako nagrado potrebno utemeljiti.

 


Ključne besede: razmerje, plače, kolektivna, pogodba