Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Izbirno obvezno zdravstveno zavarovanje
 
nokia
Ogledov: 3915
Predlog ustvarjen 23.02.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 23.02.2012 00:08:58

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Če hočemo kvalitetno in prijazno storitev v normalnem času jo v Sloveniji žal vedno moramo plačati iz lastnega žepa (zobozdravstvo, ginekologija, okolist, fizoterapija, ultrazvok,...). Naš javni sistem je praviloma neprijazen, ima nerazumne čakalne vrste in praviloma nihče za nič ne odgovarja.

Vsak mesec damo ogromno denarja za zdravstveno zavarovanje; del tega denarja se vidi neposredno na naši bruto plači, del pa ga odvaja preko delodajalca. Oseba z 1500EUR plače vsak mesec tako nameni za zdravstveno zavarovanje cca 350EUR, v delovni dobi 40let to pomeni cca 168tisoč EUR.

To je bistveno preveč za kvaliteto zdravstvene storitve, ki jo prejemamo. Izbirno zdravstveno zavarovanje bi nam naj omogočilo, da bi sami lahko izbrali izvajalca storitve. Da ne bi imeli preveč lažnih bolnikov predlagam 10-20% sofinanciranje za vse zdravstvene storitve do 1000EUR (in seveda ustrezno znižano mesečno premijo).


Ključne besede zavarovenja, zdravje, zdravstveno
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

LUČ | 29.02.2012 | 13:19
Predloga ne razumem najbolj, saj mi ni jasno kaj naj bi bilo izbirno obvezno zavarovanje. 

Jaz sem za to da ukinemo ali preuredimo dodatno zavarovanje v smislu da obvezno zavarovanje v celoti krije preproste in ponavadi nucne zadeve, kot so npr: 
-pregled za pridobivanje bolniške, 
-preglede otroka za bolniško za otroka 
- vse nezahtevne otroške zadeve ko pride stars k zdravniku po nasvet in pregled ko je otrok bolan
- vse preglede krvi če si bolan
- vsa nujna pomoč
- vse v zvezi z materinstvom, nosečnostjo in porodi
- preventiva zoper holesterol, debelost, infarkt, rak, alkoholizem ( da ob pregledu dobis kvaliteten nasvet in usmeritve kako ravnat, ko imaš vrednosti povečane, da boš zdrav itd...)

Dodatno pa:
- vsa cepljenja
- vse specialistične obravnave
- zdravljenje zasvojenosti
- bolnišniceOsebno nimam dodatnega zavarovanja, kar je moja izbira.  Ko sem bolna, ozdravim sama. KO sem bolna in sem zaposlena, pač grem po bolnisko. Za to plačam ene 3€. 

Absurdno se mi zdi da za edino zdravstveno stroritev ki jo v letu potrebujem in ki je med drugim sila preprosta, ni v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ampak se del šteje za dodatno. Plačam zgolj za to da dobim potrdilo, da sem bolna. 

DavidS | 29.02.2012 | 00:14
Verjamem, da je tistim, ki imajo plače 1500 EUR in več, ekonomsko v povprečju ugodnejše sprotno plačevanje zdravstvenih storitev. Realnost je, da je to povprečna BRUTO plača, od tega gre skoraj pol manj za zdravstvene storitve. Nekdo z minimalno plačo prispeva le še zelo majhen delež teh vaših 168000 EUR. Zavarovanja tega vašega zneska ne povečajo, ampak zmanjšajo....zato, ker gre del tega zneska za kritje zdravstvenih storitev za tiste, ki nimajo nadpovprečno visoke plače.....in brezposelnih.....in upokojencev, od katerih je redko kdo vplačeval 40 let v zdravstveno blagajno.....
Z ukinitvijo obveznega zdravstvenega zavarovanja, in uvedbo samostojnega plačevanja zdravstvenih storitev, bi prešli v družbo, kjer si zdravje lahko privoščijo le premožni. Kjer nekdo z nizko, ali celo minimalno plačo, ne bo mogel imeti otrok, ker si bo že za stroške poroda (nekaj tisoč EUR) moral vzeti kredit, kje so potem še plačila pediatrov, cepljenj, sistematskih pregledov, bog ne daj kakšnih obiskov na urgenci zaradi zlomov, zvinov ali drugih poškodb, ki pri otrocih niso redke. Ker bodo brezposelne zdravniki zavračali, ker ne bodo imeli s čem plačati. Kjer bo zahrbtna bolezen, kot je na primer levkemija pri otroku, za družino pomenila finančni zlom in prodajo stanovanja za to, da se bodo lahko plačevali stroški zdravljenja. 
Oprostite, takšno družbo lahko kar imate.....jaz v njej ne želim sodelovati......pa čeprav sem plačno pozicioniran nad povprečje v SLO, in bi mi matematično/statistično tak sistem bolj odgovarjal.
DavidS | 24.02.2012 | 19:22 Prikaži
Takšen sistem že imamo. V Sloveniji je ogromno zdravnikov zasebnikov, ki imajo koncesijo zdravstvene zavarovalnice, in opravljajo storitve preko obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te zdravnike lahko prostovoljno izbiramo namesto javnega zdravstva.

Problem dolgih čakalnih vrst je posledica omejenih sredstev, ki jih ima na voljo zdravstvena blagajna. Ker so sredstva omejena, je možno v določenem obdobju plačati le določeno število ne-nujnih posegov ali pregledov. Torej nam ostane, da počakamo na vrsto za "brezplačno" storitev, ali pa se nam mudi, in "vrivanje" v vrsto plačamo. Te vrste poznamo tako v javnem zdravstvu, kot pri zasebnikih koncesionarjih.

Je pa seveda res, da v javnem zdravstvu marsikaj smrdi, ker vsi zaposleni vedo, da imajo službo do smrti, če jo želijo, ne glede na kakovost opravljenega dela in odnos do pacientov. Prav tako veliko dobrih zdravnikov odhaja med zasebnike, saj vedo, da bodo tam z dobrim delom zaslužili več.....in se, ko so enkrat zasebniki, ustrezno obnašajo, saj vedo, da bodo s slabim odnosom odgnali paciente - stranke, ki jim prinašajo dohodek. V javnem zdravstvu tega efekta pač ni.....tudi če te nekdo nahruli, in greš v drug zdravstveni dom....ima on še zmeraj isto plačo....ampak, tega se žal v javnem sektorju nikoli ne bomo znebili.
nokia | 27.02.2012 | 09:28 Prikaži
Pozdravljeni!

O sistemu, ki ga imamo: vsak mesec plačamo veliko za ta denar pa dobimo malo ali nič. 

Brez problema plačujem zasebnikom; problem je v tem, da hkrati mora človek podpirati še javni sistem, od njega pa nima nič. Za 168tisoč EUR si lahko človek pokrije tudi zelo veliko operacijo. Zavarovanja pa bi naj to vrednost še bistveno povečala; pač iz stališča, da bodo nekateri potrebovali več, večina pa manj sredstev.

Če bi zdravniku lahko sam plačal (na koncu koncev tisti, ki delamo to tako naredimo; pa še za koga), bi se anomalije v našem zdravstvu uredile same od sebe.