Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Oprostitev premije za dodatno zdravstveno zavarovanje za brezposelne osebe, prijavljene na ZRSZ in n
 
Petka
Ogledov: 11206
Predlog ustvarjen 07.02.2012
Z odzivom organa 23.03.2012
Zadnja sprememba 06.02.2012 21:20:24

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

Predlagam, da se za vse brezposelne osebe, ki so na ZRSZ (Zavodu RS za zaposlovanje) prijavljeni kot iskalci zaposlitve in niso opravičene do prejemanja redne denarne pomoči (oz.  izredne denarne pomoči), oprosti plačilo premije za dodatno zdravstveno zavarovanje oz. se za čas brezposelnosti "zamrzne " plačilo premije za dodatno zdravstveno zavarovanje (kot v primeru prejema redne denarne pomoči), saj brezposelne  osebe nimajo vira dohodka, s katerim bi lahko plačale dodatno zdravstveno zavarovanje, prejemniki denarne pomoči pa imajo vir dohodka, s katerim bi si dodatno zdravstveno zavarovanje lahko plačali, pa so upravičeni do neplačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja za čas prejemanja redne denarne pomoči.


Ključne besede zdravstveno zavarovanje, brezposelnost, nadomestilo
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

viros | 11.02.2012 | 17:26
 
Delajo se še večje bedake kot so.Jasno da jih veliko ne bo dovolilo zaznambe na stanovanje zato da bi dobili ono socialno ki je pobrana iz prispevkov državljanov.In jasno je tudi da oni ko so na zavodu za zaposlovanje in nimajo dohodkov bi morali imeti zdravstveno zavarovanje.   
Petka | 09.02.2012 | 21:35
G.Barbara, se strinjam z Vami. Na žalost je res tako, da mora npr. 3-članska družina preživeti preživeti z 610 evri dohodka na mesec (kjer na koncu z odbitki stroškov za preživetje ostale mogoče le 200 evrov za 3 člane za celi mesec), pa kljub temu ni upravičena niti do redne denarne pomoči, kaj šele do izredne den.pomoči. 
Kje naj potem še vzamejo denar za plačilo zavarovanja, ki ga vsak človek nujno potrebuje?
Nekdo, ki se še ni nikoli ni znašel v taki situaciji, ne more obsojati drugih, da živijo na račun drugih, ki delajo! Mislim, da bi si večina čjudi, ki so prijavljeni na ZRSZ želela delati, prejeti plačo  in živeti, kot se spodobi, ne pa premišljevati, ali naj z zadnjim denarjem kupio liter mleka ali kg kruha.
Smo res postali tako brezčutni?

Ga.Barbara: namig-pozanimajte se o osnovnem zdravstvenem zavarovanju preko vašega partnerja v podjetju, kjer dela; Na žalost pa si boste morali dodatno zavarovanje še naprej  plačevati sami.
fasat2112 | 09.02.2012 | 18:26
Gospodu "Janezu Plazniku": Nekateri ne moremo delati, zaradi različnih okvar naj si bo to dednih ali od nesreč, ki nas zaznamuje za celo življenje. Sam sem komaj star 27 let in imam vsesplošne prepovedi, zaradi zdravstvenih razlogov ne morem ne sedeti, ne stati, kaj šele hoditi in da bi še delal??? Hm, mogoče, če mi bo država krila mehanske noge in roke, da bom delal. Zato, prvo preverite dokaze nato obsojajte.

Kar se tiče plačevanja premij je tako OZZ je obvezno imeti po zakonu, če ne je plačilo pri zdravniku visoko, da ne omenjam bolnišnični dan. PZZ je neobvezno in krije 15% celotnega sistema zdravljenja naj bo to pri zdravniku ali v bolnišnici. Nezaposlena oseba je primorana plačevati, če tudi nima dohodkov, prejemniki CSD so pa oproščeni plačila OZZ in PZZ. Sam ne prejemam nobenega dohodka že 5 let, preživlja me žena (sramota, ampak kaj češ, vsaj nekdo ob strani stoji) in nisem ne OZZ in ne PZZ zavarovan, ker enostavno ni sredstev za plačevanje. 40 eur na mesec je npr. položnica za elektriko ali vrtec ali za 2 tedna hrana, itd. Naša država noče poskrbeti za najrevnejši prag ljudi v Sloveniji. Poskrbi za tajkune in bogatune, ki so oproščeni tudi zavarovanja za vozilo. Ja, tudi to se dogaja. Bogati so še bogatejši, reveži bomo pa umrli, ker nam drugega ne preostane. Zato najbolje, da se odpravimo ven iz EU, kamorkoli bo boljše kot tukaj. Pa naj se vlada malo zamisli kdo največ denarja pusti v blagajni?? Bogati?? Hahaha. Od revežev pobirajo, da imajo svoje poslanske plače mi pa dobesedno "crkujemo" v njihovih dolgovih.

LP
Janez Plaznik | 22.02.2012 | 18:11
 
Očitno se nismo razumeli. Predlog sem dal, najbolje bo, da nobeden več ni prijavljen, saj je to državni aparat, ki je vreča brez dna. V tem smislu, pa posebej nobenega nisem izpostavil, ker vem da so lahko različni razlogi, da so dela zmožni ali nezmožni. In nobenega nisem obsodil, ker nisem sodnik. 
Barbara Győrfi | 09.02.2012 | 15:54
S predlogom se v celoti strinjam. 
Sem prijiavljena na Zavodu za zaposlovanje in ne prejemam nobenih dohodkov, kljub  temu pa moram plačevati tako obvezno kot dodatno zdravstveno zavarovanje, skupno skoraj 40 € vsak mesec. Kot občanka ne morem biti zavarovana, ker ima menda mož previsoko plačo, čeprav ni tako, saj nihče ne upošteva kreditov, itd.. S tega razloga nimam niti denarne socialne pomoči, zato ne drži, da vsak dobi cca. 300 € ... 
Zato mi preostane edino to, da sama plačujem 14,17 € vsak mesec ter dobrih 23 € za dodatno zavarovanje ... Menim, da to ni pravično in da bi se moralo ukiniti. 
Katera je torej ta institucija, ki pomaga priskrbeti oprostitev plačevanja premij, in zakaj jaz in moji sotrpini zanjo ne vemo? Je že razlog za to ... 
Proti takšnemu predlogu je lahko samo nekdo, ki nikoli ni bil v takšni situaciji.;)
Janez Plaznik | 22.02.2012 | 17:57
 
Krediti pa spadajo med dohodke, se pravi da imate denar, ker sicer ne bi mogli odplačevati kreditov. 
Janez Plaznik | 22.02.2012 | 18:34
 
Se opravičujem, ampak ni bil to moj namen koga prizadeti.

Na voljo imate dve možnosti. Prvo zaprosite za dodelitev denarne socialne pomoči ali druga varianta vloga za dodelitev izredne denarne socialne pomoči. In to na centru za socialno delo tam kjer prebivate, oziroma tam kjer imate začasno ali pa stalno prebivališče. Vlogo pa dajete z razlogom, ker vam je tako ogrožena tako socialna kot materialna varnost, saj očitno nimate dovolj visokih prihodkov iz različnih razlogov. Kar se pa tiče stanovanjskih kreditov imate to možnost, začasno zamrznete kredit za dobo 6 mesecev in vam kredit tako miruje. Morate pa obvezno na banko in se pogovorite z bančnim uslužbencem tam vam bodo vse povedali in svetovali. No vsaj pri NLB je tako, za druge banke pa ne vem, ampak se lahko vseeno pozanimate. Lp.
DavidS | 08.02.2012 | 22:13 Prikaži
Prejemniki socialne pomoči so oproščeni plačila premij za dodatno zdravstveno zavarovanje.
Brezposelne osebe, ki ne prejemajo te pomoči, imajo očitno ali dovolj premoženja, ali pa dovolj dohodkov, da lahko plačujejo te premije.

Skrajno neprimerno se mi zdi, da bi bili plačila oproščeni na primer vsi tisti, ki ne želijo ali ne rabijo delati. Preprosto se prijavijo kot iskalci zaposlitve, in že je 300 EUR na leto tukaj. 

Torej, PROTI, saj že imamo institucijo, ki tistim, pomoči potrebnim, priskrbi oprostitev plačevanja premij.
Janez Plaznik | 08.02.2012 | 15:29 Prikaži
 
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Slavko Rajh | 08.02.2012 | 10:51
Popolnoma se strinjam s predlogom in nimam kaj dodati.