Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


trajnostni razvoj
 
markoj
Ogledov: 4572
Predlog ustvarjen 29.11.2009
Arhivirano
Zadnja sprememba 29.11.2009 09:51:16

  Predlog   Število glasov   Komentarji (4)  

Vprašanj trajnostnega razvoja in ekologije se vlada ne loteva pravilno. Ta vprašanja presegajo področje ministrstva ua okolje in prostor. Ne vidim celovitih rešitev na tem področju. Zato predlagam vladi, da bi se s tem ukvarjalo posebno ministrstvo brez listnice (lahko Gasparijevo ministrstvo, važno, da je po hierarhiji enakovredno ostalim ministrstvom in ima ustrezno avtoriteto). Ukrepi posegajo na področja okolja, gospodarstva (energetike), kmetijstva, prometa, znanosti/tehnologije, seveda tudi na področja financ in davkov. Ukrepi morajo biti medsebojno usklajeni, sistemski in presegajo področja posameznih resorjev. Takih ukrepov vlade doslej nisem opazil in lahko predstavljajo enega od vzvodov, da izidemo iz krize močnejši.


Ključne besede trajnostni razvoj, okolje, medresorsko sodelovanje, državna uprava
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

KatjaC | 16.12.2009 | 18:11
Menim, da se nobeno ministrstvo ne more izogniti tej temi. Rešitve ne vidim v dodelitvi področja enemu obstoječemu, ampak v tem, da se sorodna ministrstva združijo in eno od "novih" vzame pod lupo posebej to probematiko. Nekaj besed v tej smeri je že prišlo iz vladnih krogov, čakam na dejanja ...
Katrin | 15.12.2009 | 12:21
Mislim, da se na žalost to vprašanje presega samo trenutnega ministra za okolje in prostor :)

Sicer se pa strinjam z Alchemistom - potrebna je reorganiacija obstoječih ministrstev. Trajnostni razvoj bi moral biti temelj vseh ministrstev.
Alchemist | 30.11.2009 | 23:37
Prepričan sem da ne rabimo novega ministrstva za doseči trajnostni razvoj, potrebna je le sprememba delovanja že obstoječih ministrstev. V bistvu bi kako ministrstvo lahko tudi ukinili zato da bi bla država cenejša. Večina držav ima okoli 15 ministrstev, kot pri nas (brez ministrtev brez listnince). Estonija pa npr. jih ima 11, Madžarska 12, Švica celo 6. Mislim, da bi lahko tudi mi šli malo v to smer. Manj ministrstev pomeni tudi manjša in cenejša državna uprava, centralizirane pristojnosti in zaradi tega večja učinkovitost.

Sicer se strinjam z  Dr. Dušanom Plutom (prvim predsednikom Zelenih Slovenije), ki pravi da bi moral biti trajnostni razvoj temeljni cilj tretje razvojne konference (prva je bila za osamosvojitev in druga za vstop v EU). Mislim da bi se lahko okoli tega naša politika poenotila in da bi tako lahko spet zasledovali skupen cilj.

 

cairns | 30.11.2009 | 16:18
Predlog je dober, a se bo zataknilo pri vladi. Vse vlade do sedaj so delale po nekih parcialnih interesih in ne za dobro cele skupnosti. Še sedaj se ne zavedajo, da so na vladi z eno samo nalogo in ta je:

-delo v dobrobit vseh ljudi v državi in skrb za prostor ki nas obkroža.

Ko bo sedanja in vse prihodnje vlade to dojele in začele tako tudi delati bo problem rešen.