Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Brezposelni na zavodu
 
SomeOne989
Ogledov: 6998
Predlog ustvarjen 30.09.2011
Arhivirano
Zadnja sprememba 24.09.2011 01:13:34

  Predlog   Število glasov   Komentarji (27)  

Zdravo, samo na hitro bom opisal moj predlog, ki smo ga že večkrat razglabljali z znanci. Kot vemo, je v Sloveniji vedno več brezposelnih na zavodih, je pa tudi jih že nekaj od prej, ki so zavode le izkoriščali ...


Moj predlog:
Vsak, ki želi od zavoda prejemati socialno nadomestilo, mora vsak mesec opraviti določeno število ur družbeno koristnih del, drugače mu socialno nadomestilo ne pripada.

Dobre strani ukrepa:
- ko človek zgubi službo, ponavadi ostane odrezan od sveta in se desocializira. Posledica tega so tudi slabši pogoji za ponovno zaposlitev, ter s časom tudi težje uvajanje ponovno na delo.
- veliko del, za katere se sedaj preobremenjuje druge službe, bi lahko bilo opravljenih s strani prejemnikov socialnega nadomestila.
- izkoriščanja zavoda in socialnih nadomestil ne bi bilo več (vsaj ne tako razširjeno)

Primer izkoriščanja danes:
Vem za osebo, ki se mi ne ljubi končati srednje šole, in se je raje prijavil na zavod za zaposlovanje, prejema socialno podporo, pa zraven še obiskuje PUM (organizacijo, ki plačajo 1€/h + potni stroški, zato da pride v njihove prostore in tam je lahko celo dopoldne na Facebooku ali počne kar mu zapaše). Prijavljen je v drugi občini, tako da do PUMa dobi še kar lepe potne stroške in lepo gre iz meseca v mesec z dobrih 700€ na mesec. Popoln primer izkoriščanja države.

Če se bo to nadaljevalo, bo kmalu Slovenija država brezposelnih, saj bodo vsi se na tak način preživljali, delal pa ne bo nihče. S tem predlogom bi država dejansko na grobo gledano povečala število zaposlenih. S časom lahko tudi te osebe, ki prejemajo socialno nadomestilo, tudi zaposlijo na teh mestih, kjer opravljajo družbeno koristna dela.

Lep pozdrav,
Boštjan


Ključne besede Socialna podpora, nadomestilo, brezposelnost
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

LUČ | 20.10.2011 | 21:15
O PUMU se ne bom spuščala.FAjn da nekateri dobijo 700€. Škoda da jih ne vsi, tudi po preteku 26 ali 28let. To je dejanski problem. Škoda da nimajo vsi vsaj 700€ neto. 
Problem raznih goljufij za več dohodka pri prijavah v različne statuse in na različne naslove ni v tem, da si človek zeli goljufati, ampak to, da ima premalo denarja in da mu vse prav pride. TAko ravnanje povsem razumem in kaze na zdravo pamet. 

Prej kot da bi se zavzemala za preganjanje tega, bi se zavzemala za zaposlitve in visanje plač in standarda na primerljivega s Švedsko. Take in podobne ideje so rešitev. 
Če si človek na legalen način lahko zagotovi dostojno in dobro življenje, je tudi sam najbolj srecen in se večinoma niti pod razno ne ukvarja s špekulacijami  z malimi socialnimi ali druzinskimi prejemki.  

Kjer je mizerija, se pa špekulira na veliko. Problem je mizerija in ne špekulacije!!
LUČ | 20.10.2011 | 21:06
Sem socialna delavka in problema brezposelnosti ne vidim kot izkoriscanje socialnih pomoči. Ljudje večinoma potrebujejo denarno pomoč za preživetje. 
Nekaj pa je tudi alkoholikov, drogerasev in podobnih, ki tudi dobivajo soc. pomoč neglede na to ali so na zdravljenju ali na drogi in zato nezaželjeni na delovnem mestu.

Z novim zakonom je izkoriscanje tudi e dokaj preprečeno, saj so cenzusi zelo nizki. In moras najprej porabit vse delnice in vse prihranke, niti ne smeš biti lastnik objektov....šele nato si upravičen do DSP, ki je sicer mizerno visoka in v visini 230€ ne zagotavlja prezivetja. 

Prej sem za povečanje visine DSP kot je bil predlog zakona, in za pripadanje in visanje DSP ob nekajurni zaposlitvi, z najvec spodbudami ob najvec urah zaposlitve....saj se s tem spodbuja čim večjo angaziranost in iskanje zaposlitve in je DSP le razlika od plače do človeku primernega dohodka. Predlog je bil zelo dober, le financ ni za izvedbo. 
Maj | 19.10.2011 | 12:34
Sam bi nadomestila in podpore daljše od treh mesecev za vse zdrave ukinil.

Prihranek pa bi namenil ljudem, ki bi recimo odprli s.p. in sami reševali svoj finančni problem.

Ne moreš začeti s s.p. jem, če te pa že prvi mesec udarijo s 500 evri prispevkov-vsaj začetnike z nizkim prometom bi oprostil ali pa vsaj krepko znižal prispevke.
Boyzl | 19.10.2011 | 07:23
kako se pri tej temi vedno razvnamejo čustva!
vsekakor goljufi so in izkoriščajo državo in s tem tiste, ki delajo/delamo, vsekakor tudi resnični reveži obstajajo.

poostriti kontrolo in izločpiti ter tudi kaznovati goljufe je prva zadeva. med goljufe spadajo tudi tisti, ki so sicer upravičeno prejemniki podpore, pa v tem času na črno delajo - škodujejo vsem, zaposlenim in brezposelnim.

ne vidim pa prav nič slabega, če bi prejemniki te ali one podpore opravili kakšno urico družbeno koristnega dela - šli bi med ljudi (česar menda precej brezposelnih ne počne in čepi doma in se desocializira), nekaj koristnega bi naredili, nabirali bi izkušnje,...
Urska Godnjavec | 17.10.2011 | 12:33
 
Socialno podporo se ni dobilo kar tako na hitro..
Sicer pa po novem moraš podporo vračat, tako da je ta predlog nesmiselen 
igica | 16.10.2011 | 15:51
Če bi podprli malo delo bi bilo vse boljše. Večina tistih, ki so bili proti niso sploh videli zakona in ne prebrali vsaj ključne točke zakona. 
Malo za razlago...Nedolgo nazaj me je kolega spraševal, če bi delal preko študenta v Leku za 8h/dan, čez celo leto. Odgovoril sem mu da mi je status potekel in da moram na zavod. Če bi uveljavili malo delo o tem govora ne bi bilo. Za tako delovno mesto bi bili primorani redno zaposliti enega človeka ali pa bi vsake 3-4 mesece menjavali malega delavca, v kar ne verjamem saj je potrebno kakšen mesec, da se sploh ufuraš. Poleg tega je zakon določal max. število malih delavcev v podjetju.

Lep pozdrav iz sončne uprave.
Mesarko | 13.10.2011 | 23:17
Glej fantič in to najbrž še golobrad in razvajen - kot ti je omenil Viros, nimaš niti malo pojma v kaj se spuščaš ko špukaš po vseh revežih! Po enem v tvoji bližini, ki je morda res mali mafijec in zna, ne moreš soditi vseh!!!

Glede na tvoj način opisovanja zadeve po katerem vidim, da si informacijsko povsem odrezan od prave tematike na terenu - me ne čudi kje je naša drekasta in zaostala mafijska država! Ne moreš kar nekaj žlobudrati človek!
Pa vprašaj mene, sem sam eden teh pa ti z veseljem povem kako je v resnici. Ja?
Kako lepo živim pa nisem ne len in ne nepismen, ok!

Mislim kako lahko vsaki drekač serje nekaj o čemer se mu niti ne sanja! 

S prepolno ritjo je lahko palamuditi!

To ni normalna država, če mene vprašate. To je moderni tretji rajh! Razmere pa vedno bolj kot v nekdanji kraljevini SHS, za tiste seveda, ki sploh poznajo zgodovino tedanje tvorbe.
SomeOne989 | 15.10.2011 | 20:19
Torej bi lahko družbeno koristna dela prekvalificirali v plačljiva dela in bi vsi na zavodu delali in prejemali plačo! Ne ti meni neki o tem kako je hudo ... sam delam že od 16 leta poleg šolanja in od 20 leta dalje imam svoj s.p. (polni) in še študiram ob delu! 

Še vedno vztrajam pri tem, da tisti ki so prijavljeni kot brezposelni in dobivajo nadomestilo za brezposelnost, bi morali v zameno opravljati družbeno koristna dela!

In ne, ni malo takih, ki se prijavijo na zavodu, hodijo na razgovore na tak način, da jih nihče noče in le vlečejo € od države!
Urska Godnjavec | 17.10.2011 | 13:36
 
ammm, kolikor vem si sama plačujem nadomestilo na zavodu, saj je bizarno da moraš delati od 1-5 let za tri mesece, mislm da si ga v tem času plačam za več kt tri mesece
Ahil 2011 | 10.10.2011 | 10:38
Bojštan,
ne ločite osnovnih pojmov: 
- nadomestilo za brezposelnost (nakazuje ZZRS)
- DSP (denarno socialna pomoč-nakazuje CSD)Anti NWO | 08.10.2011 | 12:29
 
Komentar je bil izbrisan.
Razlog: ponovitev enakega komentarja
Anti NWO | 08.10.2011 | 12:29
 
PROTI!!!!

V sloveniji imamo ze tako nizko socjalno pomoc, da je sramotno, saj se v Libiji, Iraku, Iranu, itd.. imajo bolje urejene socjalne razmere kot pri nas.
katja | 06.10.2011 | 23:26
Živalski vrt - davkoplačevalci smo živali, politiki pa so naši oskrbovalci ;). taka primerjava za boljše razumevanje ;).
viros | 05.10.2011 | 17:37
 
Se vidi da ne poznaš realnega stanja.Tisti ki so na zavodu ne dobijo več ali manj ničesar.Tisto kratko nadomestilo za tiste ki ispolnijo pogoje hitro poteče.Tiste  dobesedno finte kot so JOBKLUB,DELOVNIPREISKUS ITD.Pa so samo za izkoriščanje teh nezaposlenih,vsaj denar poberejo izvajalci.oni pa dobijo neke minimalne potne stroške.Kar se tiče sociale bi moral vedeti ,če podajaš nek predlog.Da po zakonu o omejitvi dedovanja , socialni prejemek vračaš,oziroma tvoji dediči,če imaš kakšno neprimičnino stanovanje,hišo.Torej osnovno stvar,da lahko sploh živiš.,po tvoji smrti pobere občina-država.
katja | 06.10.2011 | 23:19
Ja seveda, politiki mečejo svojo nesposobnost na davkoplačevalce, politiki imajo družbeni kapital s katerim upravljajo in ne davkoplačevalci!!! Politika nastavlja menedžerje, direktorje, itd. 
katja | 06.10.2011 | 23:25
Če smo že poimenovani, da smo socialna bitja, da je to naš socializiran svet, če imamo izobražene socioalne delavce, ki nam v imenu države talajo pravice...potem ne vem, zakaj se plačujejo davki, prispevki, dodatna zavarovanja itd!!!
kawboy | 05.10.2011 | 17:29
 
Treba je tudi pogledati vzroke zakaj so ljudje raje na zavodu kot pa da bi delali. Če je sistem tako naravnan, da že sama država ne spoštuje ter ne zagotavlja osnovnih temeljnih vrednot, obveznosti, ustavnih pravic in zakonodaje. Ja potem pa nimate kaj pričakovati, da so zakoni napisani samo na papirju in so tako samo mrtve črke, v praksi pa ne zaživijo. 

DOKLER SE NE BO DELALO V SKLADU Z USTAVO IN ZAKONI  PA MORAJO BITI  SKLADNI Z USTAVO, NOBEDEN ZAKON NE BO IMEL SVOJE VELJAVE, VREDNOSTI IN ZAKONITOSTI V REALNEM SVETU IN PRAKSI TER NA TERENU.
Zato tudi niso v praksi uspešni, še manj pa učinkoviti? Če nekdo zavaja ali preslepi delavca ali kogarkoli drugega, da mu bo plačal, potem pa tega ne stori, takemu pa se potem nič ne zgodi pa čeprav si je na protipraven in nezakonit način prisvojil, pridobil premoženjsko korist? Ja potem se pa lahko vprašamo, kje pa imajo (imamo) oškodovanci učinkovito pravno varstvo in zaščito? In kakšno je to varstvo dela s strani pristojnih državnih institucij, če ne opravljajo svojega dela tako kot to zahteva zakonodaja.
katja | 06.10.2011 | 23:23
Enega mi prpelji, ki je rad na zavodu :)...dokler bomo imeli tak nizek prag zavedanja in spoštovanja, tako dolgo ne bomo mogli obstojati SOCIALNA DEMOKRATIČNA DRUŽBA _ DRŽAVA.
pravica_ljudem | 05.10.2011 | 17:08 Prikaži
Podpiram! Za zastonj socialno podoro je prav da se vsaj malo "pomujaš" (potrudiš).
Anti NWO | 08.10.2011 | 12:31 Prikaži
 
Socjalna podpora bi morala biti mogoca vsem v obliki univerzalnega temeljnega dohodka, saj ti omogoca prezivetje in zato ni potrebno prav nic delati, saj ze tako prevec delamo.
Urska Godnjavec | 17.10.2011 | 13:13 Prikaži
 
ammm, ne vem kje živite, ampak socialna podpora ni več zastonj!!!
Hallo!!!!
Ahil 2011 | 21.10.2011 | 08:39 Prikaži
Ja, socailana podpora=naša dediščina
kawboy | 05.10.2011 | 17:06
 
Prisila je prepovedana, tako po slovenski ustavi kot po evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic. Razen sodišče lahko omeji človekove pravice pa nobeden drug in še to mora biti dokazana objektivna ali pa subjektivna odgovornost posameznika.