Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zvišanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja

5912 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Vlada RS je na seji dne 16.6.2011, na predlog Ministrstva za okolje in prostor (MOP), sprejela sklep o višini subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja, s katerim slednja znaša 120 EUR na družinskega člana za leto 2011, to pa je kar 60%-no znižanje lanske višine subvencije.

Pri določanju višine subvencije je namreč vlada zmotno ocenjevala, da naj bi bilo letos do subvencije upravičenih okoli 11.000 družin z 38.700 družinskimi člani ali skoraj dvakrat toliko, kot jih je bilo lani (takrat je bilo upravičenih 6817 družin). In ker naj bi bil prvotni znesek, zagotovljen v proračunu za ta namen, veliko preskromen, je subvencije znižala s 300 na 120 EUR na družinskega člana. V resnici pa je na letošnji javni poziv Stanovanjskega sklada RS (SSRS) za razdelitev subvencij prispelo 6806 vlog za leto 2011 in 1138 vlog za leto 2010, skupaj torej 7944 vlog. Koliko mladih družin bo v resnici dobilo subvencije, bo znano šele po natančnem pregledu in zaključku obdelave vseh vlog, a število letošnjih prejemnikov subvencije očitno ne bo bistveno preseglo lanskega števila. Predlagam torej, da MOP čimprej pripravi predlog za naknadno zvišanje subvencij na lansko raven 300 EUR ter da vlada ta predlog čimprej obravnava in sprejme. SSRS ima namreč trenutno zvezane roke: sprejeti vladni sklep zanj »velja do njegovega preklica oziroma do sprejetja morebitnega novega sklepa vlade, ki bi določal novo višino«. To pomeni, da če vlada ne bo sprejela novega sklepa, bo SSRS primoran razdeljevati bistveno nižje subvencije kot lani, čeprav število prosilcev letos ni bistveno višje.

34 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR K karlo 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2011

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

V predlogu 2090 se predlaga, da Ministrstvo za okolje in prostor čim prej pripravi predlog za zvišanje subvencije na lansko raven 300€ ter da vlada ta predlog čim prej obravnava, da bi lahko Stanovanjski sklad RS izplačeval višje subvencije.

Zahteve predlagatelja ni mogoče sprejeti.

Zakon o Nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijah mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja (Uradni list RS, št. 69/2007) določa, da mora Stanovanjski sklad Republike Slovenije vsako leto najpozneje do 30. junija objaviti javni poziv, v katerem se morajo določiti natančnejši pogoji in postopek za pridobitev subvencij in višina subvencije.

Ministrstvo za okolje in prostor je vlado pravočasno opozorilo, da bo potrebno zagotoviti dodatna sredstva za subvencije, če želimo ohraniti subvencijo v višini 300 € na družinskega člana, zato je predlagalo, da se zagotovijo manjkajoča sredstva iz proračunske rezerve, kot se je to zagotovilo tudi v let 2010. V medresorskem usklajevanju je Ministrstvo za finance odklonilo možnost vnaprejšnje zagotovitve (rezervacije) sredstev iz rezerv in predlagalo, da Ministrstvo za okolje in prostor sredstva zagotovi iz svojih postavk, hkrati pa je opozorilo tudi na določilo Zakona o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijam mladim družinam, po katerem lahko vlada zniža višino subvencije.

Ker v okviru ostalih postavk Ministrstva za okolje in prostor ni bilo mogoče zagotoviti sredstev za subvencije, smo bili primorani vladi predlagati znižanje subvencije, ki je sicer veljala že od leta 2007.

Vlada je 16.6.2011 sprejela sklep o višini subvencije 120 €. Takoj po sprejetju sklepa je Stanovanjski sklad RS objavil javni poziv in sicer 24.6.2011, tik pred iztekom zakonskega roka. V javnem pozivu se je določil tudi rok za sprejemanje vlog upravičencev, in sicer 20.7.2011.

Zaradi zakonske zahteve, da mora biti višina subvencije v naprej določena in objavljena že v javnem pozivu, žal ni dovolj, da Vlada sprejme nov sklep, s katerim bi se višina subvencije dvignila, paš pa bi bilo potrebno razveljaviti javni poziv iz junija in objaviti nov javni poziv z drugačno – višjo višino subvencije, tako da bi bili pogoji za vse vnaprej znani in enaki. Ni namreč mogoče po zaprtju javnega poziva spreminjati bistvene sestavine, to je višine subvencije, ki seveda vplivas na odločitev ali bo nekdo najel posojilo za nakup stanovanja ali gradnjo hiše. Zaradi časovne zakasnitve žal tega po sprejemu rebalansa proračuna ni bilo več mogoče izvesti.

Zaradi zaključka prevzemanja obveznosti, ki ga je določil Pravilnik o zaključku izvrševanja državnega in občinskih proračunov, je bilo potrebno Ministrstvu za finance že od 27.9.2011 predložiti vso dokumentacijo, v konkretnem primeru pogodbo o prenosu potrebnih sredstev za subvencije mladim družinam na SSRS.

Tudi v primeru, da bi se jeseni izvedel nov javni poziv, žal ne bi bilo mogoče v zakonskih rokih izvesti vseh zahtevanih postopkov v letošnjem letu in počrpati sredstev, ki so bila sicer z rebalansom, a žal prepozno, zagotovljena.

Ministrstvo za okolje in prostor bo tako lahko pripravilo predlog za morebitno povišanje subvencije za mlade družine za vnaprej, če bodo na ustrezni proračunski postavki zagotovljena sredstva vsaj za leto 2012, tako da bi višja subvencija lahko veljala za naslednji javni poziv.

Glede na navedeno predloga predlagatelja žal ne moremo sprejeti.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 19. 9. 2011 | 00:29:19

Zvišanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja

Vlada RS je na seji dne 16.6.2011, na predlog Ministrstva za okolje in prostor (MOP), sprejela sklep o višini subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja, s katerim slednja znaša 120 EUR na družinskega člana za leto 2011, to pa je 60%-no znižanje lanske višine subvencije.

Pri določanju višine subvencije je namreč vlada zmotno ocenjevala, da naj bi bilo letos do subvencije upravičenih okoli 11.000 družin z 38.700 družinskimi člani ali skoraj dvakrat toliko, kot jih je bilo lani (takrat je bilo upravičenih 6817 družin). In ker naj bi bil prvotni znesek, zagotovljen v proračunu za ta namen, veliko preskromen, je subvencije znižala s 300 na 120 EUR na družinskega člana. V resnici pa je na letošnji javni poziv Stanovanjskega sklada RS (SSRS) za razdelitev subvencij prispelo 6806 vlog za leto 2011 in 1138 vlog za leto 2010, skupaj torej 7944 vlog. Koliko mladih družin bo v resnici dobilo subvencije, bo znano šele po natančnem pregledu in zaključku obdelave vseh vlog, a število letošnjih prejemnikov subvencije očitno ne bo bistveno preseglo lanskega števila.

Predlagam torej, da MOP čimprej pripravi predlog za naknadno zvišanje subvencij na lansko raven 300 EUR ter da vlada ta predlog čimprej obravnava in sprejme. SSRS ima namreč trenutno zvezane roke: sprejeti vladni sklep zanj »velja do njegovega preklica oziroma do sprejetja morebitnega novega sklepa vlade, ki bi določal novo višino«. To pomeni, da če vlada ne bo sprejela novega sklepa, bo SSRS primoran razdeljevati bistveno nižje subvencije kot lani, čeprav število prosilcev letos ni bistveno višje.

Komentarji