Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zvišanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja
 
karlo
Ogledov: 5079
Predlog poslan 19.09.2011
Z odzivom organa 28.11.2011
Zadnja sprememba 19.09.2011 00:29:19

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (15)   Popravki predloga  

Zvišanje subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja

Vlada RS je na seji dne 16.6.2011, na predlog Ministrstva za okolje in prostor (MOP), sprejela sklep o višini subvencije mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja, s katerim slednja znaša 120 EUR na družinskega člana za leto 2011, to pa je 60%-no znižanje lanske višine subvencije.

Pri določanju višine subvencije je namreč vlada zmotno ocenjevala, da naj bi bilo letos do subvencije upravičenih okoli 11.000 družin z 38.700 družinskimi člani ali skoraj dvakrat toliko, kot jih je bilo lani (takrat je bilo upravičenih 6817 družin). In ker naj bi bil prvotni znesek, zagotovljen v proračunu za ta namen, veliko preskromen, je subvencije znižala s 300 na 120 EUR na družinskega člana.

V resnici pa je na letošnji javni poziv Stanovanjskega sklada RS (SSRS) za razdelitev subvencij prispelo 6806 vlog za leto 2011 in 1138 vlog za leto 2010, skupaj torej 7944 vlog.  Koliko mladih družin bo v resnici dobilo subvencije, bo znano šele po natančnem pregledu in zaključku obdelave vseh vlog, a število letošnjih prejemnikov subvencije očitno ne bo bistveno preseglo lanskega števila.

Predlagam torej, da MOP čimprej pripravi predlog za naknadno zvišanje subvencij na lansko raven 300 EUR ter da vlada ta predlog čimprej obravnava in sprejme. SSRS ima namreč trenutno zvezane roke: sprejeti vladni sklep zanj »velja do njegovega preklica oziroma do sprejetja morebitnega novega sklepa vlade, ki bi določal novo višino«. To pomeni, da če vlada ne bo sprejela novega sklepa, bo SSRS primoran razdeljevati bistveno nižje subvencije kot lani, čeprav število prosilcev letos ni bistveno višje.

 


Ključne besede: subvencije, mlade družine
dvojček | 19.09.2011 | 10:34 Prikaži
Predlog ne podpiram, ker ocenjujem, da so bili z razpisom pogoji ustrezni glede na sedanje ekonomsko-socialne razmere, da pa bolj premožni takšne pomoči v višini 120 € na člana v družini sploh ne potrebujejo. 
karlo | 19.09.2011 | 17:52 Prikaži
Glede »ustreznosti«:
izračunajte si sami, koliko m2 stanovanjske površine si lahko s subvencijo 120 EUR na družinskega člana kupi denimo petčlanska družina v Ljubljani? Mlade družine presneto dobro vedo, kakšne so sedanje ekonomsko-socialne razmere, saj vedno teže pridejo do lastne strehe nad glavo. Verjetno so med njimi tudi premožnejši, a taki itak niso upravičeni do subvencije, saj je pogoj za njeno pridobitev (poleg kriterija mlade družine in kriterija namembnosti) tudi dohodkovni kriterij.
varjanka | 26.09.2011 | 08:21 Prikaži
S predlogom se strinjam. BIli smo v shemi varčevanja, izpadli pri žrebanju za nakup stanovanja pri SSRS ter si kupili lastniško stanovanje s kreditom. Najemnih stanovanj za  večjo družino praktično ni (nismo Ljubljančani). 
Država je z ustavo vezana,da ustvarja pogoje,da ima vsak primerne pogoje za življenje.

Nekateri kometatorji ne poznajo teme in so streljali v prazno.
DavidS | 20.09.2011 | 18:49
Tako z vladne strani določen znesek, kot tudi predlagan znesek je neprimeren. Dati nekomu 100 ali 300 EUR subvencije za NAKUP stanovanja ali hiše je posmehljivo, ali celo žaljivo. Če država za ta namen nima omembe vrednega denarja, naj "subvencij" raje ne bo.
Cilj subvencij je namreč vzpodbujati določeno ravnanje, ali pa pomagati tistim, ki zaradi tržnih razmer nečesa ne zmorejo. 300 EUR ne bo nikogar vzpodbudilo k nakupu stanovanja, ravno tako ne bo nikomur pomagalo, da bi si ga lahko kupil.
Naj raje za teh 100 EUR dvignejo vrednost paketa, ki ga dobijo starši ob rojstvu otroka. Na ta način bodo te pomoči deležni tudi revnejši starši, ne zgolj tisti, ki imajo dovolj denarja za nakup stanovanja.
karlo | 20.09.2011 | 20:17
Se strinjam, tudi 300 EUR bi bilo zgolj kaplja v morje, a dokler je sistem subvencioniranja tak kot je (javni poziv SSRS za leto 2011 je že zaključen in na njegovi osnovi "subvencije" bodo izplačane, take ali drugačne), je 300 EUR še vedno bolje kot 120. Nihče si ne dela utvar, da bo lahko s tem denarjem kupoval stanovanje ali gradil hišo, a tistim, ki so uspeli s pomočjo cele žlahte napraskati skupaj denar za nakup stanovanja in so zdaj za naslednjih 30 let zakreditirani do vratu, tudi ta simbolični znesek še kako prav pride, sploh revnejšim staršem.
Anti NWO | 21.09.2011 | 00:10 Prikaži
 
PROTI!!!!!!!

NAJ DAJO LJUDEM UTD IN BOMO VSI VESELI, NE PA, DA SE PREGANJA LJUDI, KI PREJEMAJO SOCJALNO POMOC  IN TO NEK DROBIZ, NA DRUGI STRANI PA SE DAJA DENAR ZASTONJ LJUDEM IN PODJETJEM V OBLIKI SUBVENCIJ, KJER SAMO ENI Z VEZAM KRADEJO TA DENAR IN GA PREJEMAJO.

karlo | 21.09.2011 | 13:52 Prikaži
ja, res je, vsi so isti, ane, lopovi in barabe, eni preganjajo ljudi, drugi (z vezam) pa kradejo denar in ga hkrati prejemajo (!), in to ta isti denar, ki se ga daja zastonj ljudem in podjetjem, razumi če moreš (sveta preproščina)
SlavkoM | 23.09.2011 | 10:34
Kakšne subvencije za nakup stanovanja neki... To sploh ne bi smelo obstajati. Če ste tako zaljubljeni v lastništvo nepremičnin, si jih kar sami financirajte. Če pa nimate denarja, pač stanovanj ne kupujte. Moja plača presega povprečno, pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi kupoval stanovanje, sploh pa v Ljubljani. Zato kot davkoplačevalec ne podpiram, da namenjam denar slabše situiranim od sebe, da si oni kupijo stanovanje, sam si ga pa ne morem (in tudi ne želim). Zadeva se mi zdi podobna kot če bi nekdo z nizkimi dohodki stokal, da si ne more kupiti Porsche-ja in naj da država subvencije.
karlo | 23.09.2011 | 11:32
Klasično pregovorno: Naj sosedu crkne krava, če je že sami nimamo, ane...

Morda ne veste, a država z istim javnim pozivom mladim družinam omogoča tudi subvencioniranje tržnega najema stanovanj... za letos ste sicer vlak že zamudili, lahko pa za sredstva kandidirate prihodnje leto.
SlavkoM | 23.09.2011 | 13:44
Nekoliko napačna formulacija:
Naj sosedu krava crkne, če je že sami nimamo.

Bolj prav bi bilo:
Če sebi ne morem kupiti krave, je ne bom kupoval sosedu.

Subvencije najema pa se mi zdijo bolj sprejemljive kot pa subvencije nakupa. Namreč, imeti bivališče je ena osnovnih potreb, zato je smiselno, da država pomaga tistim, ki imajo pri tem težave. Biti lastnik stanovanja pa ni osnovna potreba, ampak luksuz, zato naj si ga vsak financira sam. Sam nimam družine, tako da nisem zamudil na razpis, brez skrbi.
karlo | 23.09.2011 | 17:06
Letošnji razpis je bil odprt od 27. 6. do 20. 7.; če torej pohitite, si lahko do prihodnjega razpisa ravno še zagotovite status mlade družine, da nama bodo potem subvencionirali – meni nakup lastne krave, Vam pa molžo tuje.
mati | 24.09.2011 | 01:43 Prikaži
Subvencije za nakup, najem? 11 000? Vsi ti prosilci so sirote? So živeli v sirotišnicah,garsonjerah, šotorih prej? Nimajo staršev, starih staršev na podeželju morda, kjer ogromna hiša propada že vrsto let, ker nihče ne živi v njej? 
Medgeneracijska solidarnost in komunikacija v družini, kot osnovni celici družbe, sta padli v današnji "moderni" družbi. 
Ne podpiram nobenih subvencij.
karlo | 24.09.2011 | 16:06 Prikaži
Morda ne bi bilo odveč, če si pogledate, o kakšnih subvencijah je pravzaprav govora:
 
http://www.stanovanjskisklad-rs.si/s..TOO_REQUEST=File,583

Namenjene so torej mladim družinam kot spodbuda za
prvo reševanje stanovanjskega vprašanja z nakupom, gradnjo, rekonstrukcijo ali
spremembo namembnosti za bivanje v primernih nepremičninah... Ne gre torej le za nakup stanovanja v središču Ljubljane, v poštev pride še cela paleta drugih možnosti - eno izmed njih ste omenili tudi Vi. Verjetno pa se strinjate, da tudi obnova ogromne hiše na podeželju, ki propada že vrsto let, za mlado družino ni majhen zalogaj - je res tako zgrešeno, da ji želi država vsaj simbolno pomagati, ko se postavlja na noge?? Ali pa zato, ker ni pomagala Vam, ne privoščite, da pomaga drugim? Predvidevam, da ne podpirate niti otroškega dodatka niti brezplačnega vrtca za 2. otroka niti kakega drugega izmed ukrepov, katerih namen je podpora in zaščita družine kot osnovne celice družbe - da je osnovna celica družbe, ji priznavate tudi sami. Po Vaše je verjetno bolj sprejemljivo, da je "mladina" pri starših do 30. leta in še čez, kot pa da bi ji država pomagala, da se osamosvoji. V tako opevani Skandinaviji gredo otroci "na svoje" hitro po 18. letu, to pa je možno le zato, ker je to del državne politike subvencioniranja najema stanovanj.

Se pa absolutno strinjam, da je ta družba pogrnila na izpitu iz medgeneracijske solidarnosti pa še na kakem drugem izpitu... recimo iz zmožnosti empatije.
mati | 03.10.2011 | 22:51 Prikaži
O.k.
Meni ni nihče dal, niti starši, ker niso imeli,živimo pa tri generacije skupaj (cenovno je lažje, je pa potrebno dosti prilagajanja, usklajevanja vseh, ni enostavno). 
Države pa takrat nisem prosila,ker sem bila pripravljena delat, danes pa sploh ne, ker je dražja od bančnega kredita, tega pa mojim otrokom ne morem naprtit.  Vi se pa kar zapufajte pri državi, saj plačevali bodo vaši otroci,vnuki, kar pa vas ne zanima, ker vas skrbi samo za vaše trenutno lastno ugodje.
Od kje boste črpali povečano subvencijo? Novi, povišani davki, pomoč  EU? EU ni tako prijazna kot se zdi, je le preoblečen stari kolonialist, s pridihom ideje gnilega kapitalista.
blaskowich | 26.09.2011 | 14:54
Predlog podpiram. 

Vsako delovanje države v smeri zagotavljanja stabilnejših pogojev (tudi materialnih) za razvoj mladih družin je državna investicija v prihodnost socialne kohezije. S takšnimi prispevki država malo po malo ustvarja ekonomsko samostojne družbene celice in na ta način z majhno investicijo v sedanjosti varuje pred resnično velikimi socialnimi pijavkami v prihodnosti. Na Danskem, v Belgiji in še kje (zlasti v severni Evropi) imajo prakso s podpiranjem samostojnosti mladih posameznikov in družin že desetletja in imajo veliko manj socialnih problemov, ker se ljudje lažje in prej osamosvojijo.

Veliko komentarjev tu je žal zelo ozkih in brez dolgoročnega racionalnega uvida. Internet morda res vse prenese, pametna vlada pa upam, da zgolj pametne predloge. Ta je za slovensko prihodnost eden boljših!