Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Aktivnejša vloga brezposelnih
 
Hion
Ogledov: 3715
Predlog ustvarjen 13.04.2011
Arhivirano
Zadnja sprememba 13.04.2011 13:12:50

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)  

Če ste tudi vi kdajkoli imeli opravka z Zavodom za zaposlovanje (v nadaljevanju Zavod), vam je prav gotovo takoj postalo jasno, da še zdaleč ne služi (več) svojemu namenu (na papirju morda že, ampak realnost je čisto drugačna, in tudi prenovljena Doktrina dela z iskalci zaposlitve in delodajalci žal ne bo dejansko stanje prav nič izboljšala ).

Zato predlagam, da bi imeli brezposelni možnost dopolnjevati delo Zavoda in tako izboljšati storitev samega Zavoda z ukrepi, ki davkoplačevalcem ne bi stali popolnoma nič.

1.       Naj ima vsaka območna služba Zavoda za zaposlovanje svojo spletno stran, kjer naj bi redno objavljali razpise za izobraževanje brezposelnih z vsemi podatki, da se brezposelni lahko pravočasno odloči in prijavi. Že večkrat se mi je namreč zgodilo – pa ne samo meni -, da sem dobila na Zavodu napačne informacije o kakšnem izobraževanju, ker se me je svetovalka preprosto hotela na hitro znebiti. Rezultat: nisem se mogla pravočasno prijaviti na želeno izobraževanje, ki se je izvajalo samo 1x na leto ali celo samo tisto leto.

Torej naj vse informacije, ki zadevajo brezposelne, postanejo javne in hitro dostopne.

 

2.       Oblikovanje skupine za samopomoč, kjer bi se brezposelni lahko sami organizirali in izvajali izobraževalne dejavnosti (pomoč pri uporabi računalnika, pisanju prošenj, življenjepisa, organiziranje jezikovnih tečajev ipd.) in svetovanja na popolnoma prostovoljni bazi po principu »brezposelni učijo in se obenem tudi sami učijo«. Prostore za tovrstne dejavnosti pa naj zagotovi Zavod (na našem Zavodu računalniška učilnica npr. vedno sameva), CIPS (tudi ta pri nas popolnoma sameva), Ljudska univerza in/ali občina.

Seveda vem za obstoj Kluba za iskanje zaposlitve, ampak iz lastnih izkušenj lahko povem, da je ta slabo organiziran in še slabše izveden, zato brezposelni od njega nimamo skoraj nobene koristi (oziroma zagotovo imamo manj koristi od njega, kot jih ta ima od nas, saj ga Zavod plačuje).  

              Sodelovanje v tovrstni skupini naj bo popolnoma prostovoljno.

3.       Lahko pa se še oblikuje skupina za tiste, ki so na Zavodu prijavljeni že več kot 6 mesecev in se ne udeležujejo nobenih aktivnosti – udeležba pa bi bila tu obvezna. Vodil naj bi jo prostovoljec od ponedeljka do petka, od 8.30 do 11.00. Tu bi počeli različne stvari: skupaj iskali delo, pisali različne teste ipd.. Namen tovrstne skupine je tudi ta, da se brezposelni družijo, postanejo bolj aktivni in niso prepuščeni samim sebi (depresija med brezposelnimi je zelo razširjen pojav, ki bi ga Zavod moral resno jemati).

Zavedam se, da Zavod ne more ustvarjati novih delovnih mest, lahko pa nam omogoči (in moral bi nam omogočiti), da si brezposelni sami pomagamo.    

  


Ključne besede zavod za zaposlovanje, brezposelni
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

luvi | 03.05.2011 | 00:03
Katja, tudi meni. In na čakanja naj gredo za nedoločen čas. Vsi. Levi, desni, rumeni, oranžni vijolični,  VSI, brez nadomestila, saj so si do sedaj že več kot dovolj "nagrebli". Vsak € je zanje namreč več kot dovolj za to, kar počnejo.  V knjižico (ki so jo sicer ukinili) oz. na čelo pa pečat,"nesposoben in nezaželjen".
katja | 13.04.2011 | 21:38
Problem naše politike je ta, da ne znamo posnemati način dela in zaposlovanja tistih držav, ki imajo višji življenjski standard in nižjo brezposelnost kot mi!!!!! se še sploh lahko vprašamo zakaj to???? ker dolgovezijo izvoljenci ljudstva s tem kar je že preživeto in ni aktualno niti za ljudi iz tretjih držav! sori, sam da pa se niti primerjati ne zna, kaj šele posnemati, potem pa gredo lahko vsi na zavod na čakanje, ker men gre to čakanje na boljše čase že pošteno na živce!!!