Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


prodaja nepremičnin tujcem na Krasu
 
markoj
Ogledov: 5191
Predlog ustvarjen 05.03.2011
Z odzivom organa 16.06.2011
Zadnja sprememba 05.03.2011 11:50:32

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Ta problem je mogoče rešiti z novim davkom na nepremičnine in okoljskimi uredbami, kje in kako se sme graditi.  Davki na nepremičnine, še posebej, če ne gre za stalno prebivališče in če se nepremičnina nahaja na občutljivem območju naj bodo ustrezno višji. Zakonodajo prilagoditi tako, da bo to omogočalo. Pa to ne velja le za Italijane na Krasu, pač pa tudi za slovenske vikendaše na Pokljuki, Angleže na Goričkem... Tudi če Italijan kupi posestvo na Krasu, pridobi stalno prebivališče, obdeluje zamljo..., ali pa obnovi razpadajočo hišo - s tem ni nič narobe. Če pa ima tam samo vikend, bo pa več prispeval v naš proračun.

Problem je tudi odgovornost lokalnih oblasti, ki / če omogočajo gradnjo in določene aktivnosti na občutljivih območjih. Za to niso krivi Italijani.


Ključne besede davek na nepremičnine, okolje, Kras, Italija
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

LUČ | 24.03.2011 | 19:44 Prikaži
TUDI SAMA SE STRINJAM, DA JE DOBRO, DA SE VODI NEKA SKUPNA POLITIKA ZA VSO DRZAVO. IN NE LE LOKALNO. STRINJAM SE TUDI DA JE POTREBNO V NEKI MERI ZASCITITI ZEMLJISCA PRED TUJCI, SAJ SE DEJANSKO RES ZGODI DA KDOR IMA  VEC DENARJA, TA LAHKO POKUPI  VSE.  DVIG CEN NA RACUN TUJCEV PA JE OD KAR JE TO OMOGOCENO BIL OGROMEN. DOMACINI SO IZ IGRE NAPIHNJENIH CEN IZPADLI PRVI. JASNO JE, DA Z NASIMI PLACAMI NE MOREMO KONKURIRATI.
IN NISEM OPAZILA, DA BI SE TA PROBLEM SPLOH RESEVAL, 
KAR NAENKRAT JE V DOMOVINI SLOVENIJI  ZMANJKALO ZEMLJISC ALI OBJEKTOV PO SLOVENCU DOSTOPNIH CENAH 
pravica_ljudem | 23.03.2011 | 10:44
Ravno zato to ne bi smela biti stvar lokalnih oblasti...slovenci namreč tako ali tako preveč samo za lastno rit gledamo. Če nekdo greši potem je to za nas že zadosten razlog da lahko grešimo tudi mi. Če samo nekaj lokalnih oblasti pusti italjanom da jih malo manj kot podkupujejo za zemljo potem se bo to razžširilo še v ostale skupnosti na tem področju. In zdi se da se tudi že je.
Igor Božič | 09.03.2011 | 22:10
Problem so res lokalne oblasti, kjer investitor mimogrede nekaj stisne v žep in kmalu dobi vse papirje za novo naselje, ki na občutljivi Kras ne spada.
Zadevo se da rešiti mnogo bolj elegantno. 
Zaradi edinstvenosti našega Krasa in njegove okoljske občutljivosti in arhitekturne dediščine bi ga lahko razglasili za Narodni park s posebnim režimom.
Obnove objektov bi morali dovoljevati v Ljubljani na MOP.
Istočasno bi uvedli tudi zaščitno klavzulo, katero nam EU mora odobriti, če jo je že Dancem pa še komu drugemu tudi...
Maj | 09.03.2011 | 10:26
Če ljudje nočejo, da se v kraj priseljujejo tujci, potem naj pač ne prodajajo parcel tujcem(ali pa naj jih pokupijo domačini sami).
mati | 11.03.2011 | 21:41
Ne motijo jih tujci,ampak njihova aroganca do domačinov.