Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

PREDLAGAM PONOVNO ODPRTJE TOVARNE SLADKORJA V SLOVENIJI

9772 OGLEDOV 27 KOMENTARJEV

Ministrstvu za kmetijstvo in vladi predlagam da se v Sloveniji ponovno odpre tovarno sladkorja da bomo neodvisni od uvoza sladkorja iz drugih držav,pa še kmetje bi spet nekaj zaslužili s prodajo sladkorne pese.

lahko bi celo kot stranski produkt dobivali alkohol za pogon vozil in tako zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv,tako kot naprimer v braziliji kjer je že kar polovica vseh vozil na alkoholni pogon ki ga pridobivajo iz sladkornega trsa kar je podobno sladkorni pesi samo da je sladkorna pesa bolj učinkovita.pa še okolje bi postalo bolj čisto.

71 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 4. 2011

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Lastniki tovarne so se odločili, da se umaknejo iz proizvodnje sladkorja v Sloveniji zaradi z reformo zaostrenih razmer. V januarju 2007 se je tovarna sladkorja odpovedala kvoti za proizvodnjo sladkorja in predložila program za prestrukturiranje, v katerem je bila predvidena popolna odstranitev vseh naprav, ki so bile neposredno povezane s proizvodnjo sladkorja. Na območju tovarne sladkorja je bila ohranjena dejavnost skladiščenja in pakiranja sladkorja, ki jo izvaja nemško podjetje. Del industrijskega železniškega tira je bil prodan Slovenskim železnicam. Na lokaciji tovarne sladkorja se poleg omenjenih objektov sedaj nahaja še administrativna stavba in izpraznjeni industrijski objekti s pripadajočo infrastrukturo, za katere lastniki iščejo investitorje oziroma kupce za vzpostavitev novih gospodarskih dejavnosti. Ponovna vzpostavitev proizvodnje sladkorja v Sloveniji do leta 2015, ko bo predvidoma prenehala veljati Skupna tržna ureditev za sladkor v okviru katere je posameznim državam članicam določena kvota za proizvodnjo sladkorja, ni mogoča. Če bodo po letu 2015 (ko bodo predvidoma odpravljene kvote za proizvodnjo) razmere na trgu sladkorja, predvsem pa pridelava sladkorne pese po obsegu in donosnosti ekonomsko zanimiva, se bo eventualno lahko pojavil investitor, ki bo zainteresiran za ponovno izgradnjo tovarne sladkorja.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 28. 2. 2011 | 20:18:56

PREDLAGAM PONOVNO ODPRTJE TOVARNE SLADKORJA V SLOVENIJI

Predlagam da se v Sloveniji ponovno odpre tovarno sladkorja da bomo neodvisni od uvoza sladkorja iz drugih držav,pa še kmetje bi spet nekaj zaslužili s prodajo sladkorne pese.

lahko bi celo kot stranski produkt dobivali alkohol za pogon vozil in tako zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv,tako kot naprimer v braziliji kjer je že kar polovica vseh vozil na alkoholni pogon ki ga pridobivajo iz sladkornega trsa kar je podobno sladkorni pesi samo da je sladkorna pesa bolj učinkovita.

Komentarji