Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Strožji nadzor in regulacija cen bančnih "storitev"
 
Izbrisan Uporabnik 09
Ogledov: 4971
Predlog ustvarjen 24.02.2011
Z odzivom organa 21.04.2011
Zadnja sprememba 24.02.2011 14:39:20

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (9)  

V luči dogodkov zadnjih let se vse bolj kaže potreba po še večjem nadzoru in regulaciji bank tudi v delu cen, ki jih te postavljajo za svoje storitve in "storitve" komitentom. Pri sestavljanju svojih cenikov so te postale prekomerno "inovativne" in so danes na cenikih postavke, ki bi nekaj let nazaj veljale za absurdne in resnično presegajo mejo zdravega razuma (ne glede na svoj znesek).

Gre za to, da je nekatere postavke enostavno potrebno prepovedati in tudi ne dovoliti, da se "izgube" potem prelijejo v druge postavke. Verjetno boste k temu morali "pritegniti svoje kolege iz Bruslja" (ali Frankfurta), saj gre za širši in ne zgolj slovenski problem (čeprav je v Sloveniji še zlasti izrazit zaradi nemobilnosti komitentov med različnimi bankami).

Menim, da je zadeva precej podobna cenam mobilnih operaterjev za gostovanja v tujini, kjer je morala poseči vmes Evropska komisija, vendar z eno zelo pomembno razliko: Gostovanje v tujini morebiti res ni tako nujna storitev, ki se ji je razmeroma lahko odpovedati, medtem ko je za bančne storitve danes to že težko trditi, zato se je rešitvi potrebno še toliko bolj posvetiti.

Nekaj primerov absurdnih postavk, kandidatov za prepoved:

  • provizija za direktne obremenitve oz. plačila preko trajnika: gre za popolnoma fiktiven strošek, saj banka nima s tem nikakršnih stroškov (ali pa so ti docela zanemarljivi). Trajnik je bil uveden prav z namenom zmanjšanja stroškov tako za banke kot za uporabnike, saj gre za avtomatsko obdelavo podatkov. Če mora poseči vmes "človeška roka", gre za redno delo znotraj rednega delovnega časa banke.
  • stroški vodenja računa: V času "knjižic" tega ni bilo, čeprav je banka imela nedvomno večje stroške kot jih ima sedaj. Postavko "per se" je za prepovedati, če v njo ni vključenih tudi denimo nekaj brezplačnih nakazil, brezplačnih dvigov, izpiskov, potrdil ipd. "Vodenje" se izvaja avtomatsko v informacijskem sistemu, če mora poseči vmes "človeška roka", gre za redno delo znotraj rednega delovnega časa banke.
  • stroški odobritev (kredita, limita itn.): Spet gre za redno delo bančnih uslužbencev znotraj rednega delovnega časa banke.
  • zaračunavanje spremembe naslova, limita, imena: Tukaj dodaten komentar res ni potreben.
  • provizije za polog gotovine: Tukaj dodaten komentar res ni potreben.
  • provizije za vsa nakazila, ki ne zahtevajo človeškega posega (razen komitenta), npr. e-bančništvo: Ponovno gre za avtomatske obdelave znotraj bančnega sistema.
  • določene provizije za dvige gotovine na bankomatih: Nekatere so morda upravičene, druge je potrebno zajeziti oz. ukiniti. Bankomati so bili uvedeni ravno zaradi znižanja stroškov poslovanja z gotovino na strani bank.

Navedenih je samo nekaj primerov, ob podrobnejši analizi vseh cenikov in postavk na njih pa bi se verjetno dalo narediti en konkreten kompendium.

Namen je, da se banke ponovno posvetijo svoji osnovni misiji, ki je zbiranje prihrankov od tistih, ki imajo presežke, in posojanje le-teh tistim, ki si jih morajo izposoditi, ob hkratni omejitvi "inovativnosti" na področju cen za končne uporabnike.

 


Ključne besede banke, cene, regulacija, evro, euro, centralna banka
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Izbrisan Uporabnik 09 | 29.04.2011 | 09:45
"To je morda res in to morda bi delovalo če bi imeli pravo konkurenco. "

Točno v tem se "skriva" bistvo mojega predloga. Dokler konkurenca je in deluje, je vse OK. Ko začne pešati, mora regulator ali ustrezen "organ" udariti po mizi, da se trg ponovno zbudi. Tukajšnji odziv organa je eklatanten primer izmikanja in (zadnja leta vse bolj popularnega) izgovarjanja na EU pravila. Gospodarska kriza je še bolj nazorno pokazala, da je večina držav danes v službi bank - in ne obratno. Žal pa se še ni našel nihče, ki bi to spremenil...

Jaz sem do zdaj že menjal banko, ko je predhodna začela čudne prakse s tarifami, ampak če bo šlo naprej s takim tempom, se mi zdi, da kmalu ne bo več kaj izbrati.

Morebiti pa bo treba dati predlog ponovno v "obravnavo"... ;)
allofme | 28.04.2011 | 09:30
se mi zdi umestno in potrebno, podobno kot bi bilo umestno in potrebno prečesati fantazijske stroškovnike občin in občinskih služb. 

kar se pa odgovora pristojnega organa tiče: vrana vrani oči ne izkljuje,  najtežje se je ločiti od tujega denarja. 
Robert Kukenberg | 28.04.2011 | 07:59
 
Ponekod (ali celo povsod) zaračunavaju celo provizijo, ko otroci kovance prinesejo v šparovčku na banko (ker jih je treba preštet, kao).
Kot če bi na petrolu kasir zaračunal poleg bencina, še svojo storitev, zato ker za kaso stoji al pa prodajalka v Mercatorju, ker na police zlaga. Kot da jim marže (obresti niso dovolj) 
Tipsy | 27.04.2011 | 15:30
 
Baje v nekaterih državah banka točno napiše na bankomatu koliko bo stal dvig denarja ipd. to bi morali zakonsko uvesti tudi pri nas. Potem se pa vsak sam odloči ali po dvignil ali ne.

pravica_ljudem | 27.04.2011 | 09:56
Odgovor pravzaprav hoče povedati, da predlagatelj nima prav saj lahko uporabnik z lahkoto zamenja banko. 

To je morda res in to morda bi delovalo če bi imeli pravo konkurenco. Ampak nesmiselni stroški, ki se podtika majhnim uporabnikom so še vedno lahko nesmiselno veliki. Torej ta "konkurenca" ne deluje kot bi morala. Na sumu imam da je pri nas na delu težak bančni lobij. Poglejte NKBM...dajala je posojila tam kjer je vedela da nobena ocena kreditne sposobnosti ne drži vode...niti najbolj liberalna ne. Vseeno so rade volje pognali denar v zrak določenim posameznim pravnim osebam; malim ljudem pa zvišala cene storitev in jim podelila še manj kreditov. Ja tem malim ljudem ki to rabijo za preživetje in ne za potencialno obogatitev.
Da ne govorimo koliko podobnih zgodb se je zgodilo pri novi ljubljanski banki. To je totalen absurd in prava zbirka čudnih in sumljivih zgodb, ki pa jih tu ne bom omenjal. In mi gremo tako banko z državnim denarjem še reševat...To me spominja na Butale.
Očitno imajo banke nekakšen hud vpliv na politike. Torej so lobij, ki se ga je treba lotit; ker kot sami pravite draga vlada v svojem odzivu. Bo lobij kar malo tako ker se jim ne da več toliko izkoriščat razpadel. Konkurenca med velikimi bankami je zgolj pa na papirju. In vi to doooooooobro veste. Bodite vsaj enkrat v korist in jim vsaj v tem majhnem delu stopite malo na prste.
Izbrisan Uporabnik 09 | 22.04.2011 | 10:08
A to je to ali kaj? 
Imam občutek, da se nekdo dela norca!
Prebral sem "odziv organa". Robotiziran "copy & paste" odgovor, ki ga lahko dobim brez predhodnih debat in glasovanj na tem portalu v roku 15 dni od pošiljanja vprašanja po mailu!
A je stran predlagam.vladi.si sama sebi namen?!
Jaz razumem ta "portal" kot orodje za pošiljanje predlogov "s terena" o izboljšavah obstoječega stanja, zakonodaje, predpisov itn. in eliminaciji anomalij v sistemu. Moj predlog je bil zelo konkreten in "odziv organa" ni to, kar nekdo pričakuje kot odgovor na moj predlog.
Izgleda, da je v javni upravi očitno zaposlenih preveč robotov, ki jih lahko z bistvenimi znižanji stroškov nadomestimo z računalniki, kajne?
Luka M. | 24.03.2011 | 19:26
Dejstvo je, da imamo najdražje bančne storitve pri nas in mi ni jasno zakaj!
Boyzl | 16.03.2011 | 08:54
da.
še nekaj primerov prikritega višanja cen storitev:
- imel si račun, dobival si izpiske
- uredil si si online bančništvo - nisi več dobival izpiskov
- čez čas uvedejo mesečno nadomestilo na online bančništvo
- zatem ukinejo papirne izpiske tudi za tiste, ki nimajo online bančništva
rezime:
manj stroškov banke za več pokasiranega denarja
pravica_ljudem | 02.03.2011 | 18:38
Podpiram; ni razloga zakaj bi morale banke služiti pri vsaki malenkosti. Ta njihov zaslužek pa bi marsikdo, ki je revnejši veliko bolj potreboval..