Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


OPREMLJANJE ARTIKLOV Z OPOZORILOM TESTIRANO ALI NETESTIRANO NA ŽIVALIH
 
Aleša Muršec
Ogledov: 43555
Predlog ustvarjen 23.02.2011
Z odzivom organa 22.04.2011
Zadnja sprememba 23.02.2011 13:21:41

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (43)   Popravki predloga  

OPREMLJANJE PROIZVODOV Z OPOZORILOM TESTIRANO ALI NETESTIRANO NA ŽIVALIH

Predlagam vladi, da se vsi artikli, pri katerih obstaja sum testiranja na živalih, pa naj gre za kozmetična, zdravstvena, prehrambena, pralna in ostala sredstva, na deklaraciji jasno in enoumno označijo z  z besedami TESTIRANO /NI TESTIRANO NA ŽIVALIH ali NALEPKAMI, ki potrošniku jasno nakažejo ali je bil opravljen test na živalih (ne glede na to ali so podjetja naročila teste ali so testirala sama). Predlagam tudi, da se na tem področju vrši DOSLEDNA inšpekcija in da morajo podjetja dokazovati resničnost navedb s certifikati nadzornih organizacij.

Obrazložitev:

Kot potrošniki imamo vso pravico, da vemo kaj uporabljamo, kaj kupujemo in katero podjetje  s tem podpiramo. Trenutno nam je to onemogočeno. Vse kar lahko na deklaraciji preberemo je DERMATOLOŠKO TESTIRANO, kar je precej dvoumno in zavajajoče, saj nam ne obrazloži ali je testirano na živalih ali na prostovoljcih. Vsak potrošnik naj ima pravico, da se sam odloči, kje je njegova etična in moralna meja in kdaj jo bo prestopil.

Razne liste, ki obstajajo in delijo podjetja na belo, sivo in črno, so precej nezanesljiva in se večinoma spreminjajo, temeljijo pa na izjavah vodilnih teh podjetij, kar ŽAL ni verodostojno.

Na splošno velja, da se lahko proizvajalec sam odloči ali bo dodal to oznako na deklaracijo ali ne...To je absurdno, prav tako odgovori, da na deklaracijah ni prostora. To se da rešiti s samostojnimi nalepkami. Odgovori, da se v EU ne sme testirati na živalih in tudi uporabljati sestavin, ki so bile testirane, je popolno zavajanje...Vsi vemo, da celo nekatera naša podjetja testirajo, da o državah EU sploh ne govorim. Ker je za podjetja najceneje, vendar mene, kot potrošnika, ob vseh alternativnih metodah, ki so dandanes na voljo, to niti malo ne zanima.

 

 


Ključne besede: Živali, artikli
stane šobat | 04.05.2011 | 13:23
Pozivam vas, da podprete predlog zakona, ki bi podelil "človekove pravice" primatom. Najdete ga pri okolje in prostor. 
Izbrisan Uporabnik 16 | 29.06.2012 | 17:42 Prikaži
1. Etiketa pove ali je bila stvar testirana na živalih ali ne! To ne pomeni to da je bila žival mučena.

2. Stvari ki niso testirane na živalih nočem uporabljat. 
Zakaj? Ker nisem neumen da bi vsak novi strup, ki ga začnejo trgovci prodajat, z veseljem v moje telo dal. 
Torej če je izdelek testiran na živalih to pomeni da je ta izdelek bolj varen za uporabo kot pa nekateri izdelki, ki niso testirani. 

3. Idealno bi bilo če bi bili vsi izdelki testirani na ljudeh. Ampak to ni moralno spremenljivo.
Tlachenka | 09.08.2012 | 11:41 Prikaži
Dragi moj res ti priporočam da se o temi pozanimaš predno pišeš takšne neumnosti. Neverjetno žalostno je, da je zate moralno sprejemljivo mučiti žival za kozmetiko, na človeku testirati pa ne. In niti slučajno ne pomeni, da če se za izdelek ne muči žival, da ni testiran kje drugje. Sama uporabljam izklučno cruelty free kozmetiko pa je neprimerno bolj kvalitetna in neškodljiva, saj je testirana na sodoben in veliko bolj zanesljiv način, kot pa z vlivanjem kemikalij na zajčkovo kožo in opazovanjem posledic. Ljudje niso enaki živalim in zato so tudi takšni kruti "testi" povsem nezanesljivi ter nepotrebni. In ni mogoče testirati izdelkov brez da se žival muči, ne zatiskaj si oči.
Tomaz-33 | 05.06.2016 | 12:39
Morebiti samo ogled prispevka o kozmetičnih izdelkih in EU direktive, ki so bile sprejete glede testiranja na živalih - http://www.moja-lekarna.com/p-98..ih-izdelkih.aspx

Vabljeni k prebiranju!
Stran:   1 2 3