Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


OPREMLJANJE ARTIKLOV Z OPOZORILOM TESTIRANO ALI NETESTIRANO NA ŽIVALIH
 
Aleša Muršec
Ogledov: 44159
Predlog ustvarjen 23.02.2011
Z odzivom organa 22.04.2011
Zadnja sprememba 23.02.2011 13:21:41

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (43)   Popravki predloga  

Predlagam vladi, da se vsi artikli, pri katerih obstaja sum testiranja na živalih, pa naj gre za kozmetična, zdravstvena, prehrambena, pralna in ostala sredstva, na deklaraciji jasno in enoumno označijo z  z besedami TESTIRANO /NI TESTIRANO NA ŽIVALIH ali NALEPKAMI, ki potrošniku jasno nakažejo ali je bil opravljen test na živalih (ne glede na to ali so podjetja naročila teste ali so testirala sama). Predlagam tudi, da se na tem področju vrši DOSLEDNA inšpekcija in da morajo podjetja dokazovati resničnost navedb s certifikati nadzornih organizacij.

Obrazložitev:

Kot potrošniki imamo vso pravico, da vemo kaj uporabljamo, kaj kupujemo in katero podjetje  s tem podpiramo. Trenutno nam je to onemogočeno. Vse kar lahko na deklaraciji preberemo je DERMATOLOŠKO TESTIRANO, kar je precej dvoumno in zavajajoče, saj nam ne obrazloži ali je testirano na živalih ali na prostovoljcih.

Vsak potrošnik naj ima pravico, da se sam odloči, kje je njegova etična in moralna meja in kdaj jo bo prestopil.

Razne liste, ki obstajajo in delijo podjetja na belo, sivo in črno, so precej nezanesljiva in se večinoma spreminjajo, temeljijo pa na izjavah vodilnih teh podjetij, kar ŽAL ni verodostojno in se po njih ne moremo zanesljivo orientirati.

Na splošno velja, da se lahko proizvajalec sam odloči ali bo dodal to oznako na deklaracijo ali ne...To je absurdno, prav tako odgovori, da na deklaracijah ni prostora. To se da rešiti s samostojnimi nalepkami. Odgovori, da se v EU ne sme testirati na živalih in tudi uporabljati sestavin, ki so bile testirane, je popolno zavajanje...Vsi vemo, da celo nekatera naša podjetja testirajo in bodo zaradi pomanjkljive kontrole testirala še naprej, da o državah EU sploh ne govorim. Ker je za podjetja najceneje, vendar mene, kot potrošnika, ob vseh alternativnih metodah, ki so dandanes na voljo, to niti malo ne zanima.

 

 


Ključne besede Živali, artikli
Kategorija: Notranje zadeve


Zadnji komentarji:

Tomaz-33 | 05.06.2016 | 12:39
Morebiti samo ogled prispevka o kozmetičnih izdelkih in EU direktive, ki so bile sprejete glede testiranja na živalih - http://www.moja-lekarna.com/p-98..ih-izdelkih.aspx

Vabljeni k prebiranju!
Izbrisan Uporabnik 16 | 29.06.2012 | 17:42 Prikaži
1. Etiketa pove ali je bila stvar testirana na živalih ali ne! To ne pomeni to da je bila žival mučena.

2. Stvari ki niso testirane na živalih nočem uporabljat. 
Zakaj? Ker nisem neumen da bi vsak novi strup, ki ga začnejo trgovci prodajat, z veseljem v moje telo dal. 
Torej če je izdelek testiran na živalih to pomeni da je ta izdelek bolj varen za uporabo kot pa nekateri izdelki, ki niso testirani. 

3. Idealno bi bilo če bi bili vsi izdelki testirani na ljudeh. Ampak to ni moralno spremenljivo.
Tlachenka | 09.08.2012 | 11:41 Prikaži
Dragi moj res ti priporočam da se o temi pozanimaš predno pišeš takšne neumnosti. Neverjetno žalostno je, da je zate moralno sprejemljivo mučiti žival za kozmetiko, na človeku testirati pa ne. In niti slučajno ne pomeni, da če se za izdelek ne muči žival, da ni testiran kje drugje. Sama uporabljam izklučno cruelty free kozmetiko pa je neprimerno bolj kvalitetna in neškodljiva, saj je testirana na sodoben in veliko bolj zanesljiv način, kot pa z vlivanjem kemikalij na zajčkovo kožo in opazovanjem posledic. Ljudje niso enaki živalim in zato so tudi takšni kruti "testi" povsem nezanesljivi ter nepotrebni. In ni mogoče testirati izdelkov brez da se žival muči, ne zatiskaj si oči.
stane šobat | 04.05.2011 | 13:23
Pozivam vas, da podprete predlog zakona, ki bi podelil "človekove pravice" primatom. Najdete ga pri okolje in prostor. 
Feniks | 27.04.2011 | 22:03
Ok, podpiram, ampak treba je vedeti, da bodo nekatere stvari vedno ostale skrite in nepregledne tako, da tudi takšna oznaka ni 100% jamstvo. Še najmanj tega bi bilo, če bi se zazrli vase in se izprašali v kolikšni meri je nečimrnost vodilo pri nakupu kozmetike in se sprijazniti z dejstvom, da je marsikatera žival bila izpostavljena marsičemu ravno zato, ker kozmetiko nekdo kupuje. Biti zadovoljen zgolj z oznako, ki je lahko tudi lažniva je lahko pomirljivo samo za nekoga, ki si nad zadevo umije roke češ; meni so rekli, da ne mučijo živali. Razvojni oddelki se bodo selili v države z bolj pragmatično zakonodajo v "razvitem" svetu pa bodo izvedli zgolj nekaj testov po standardih, ki pomirjajo naivneže. Pa brez zamere ampak prav kupci kozmetike so glavni generator tega dogajanja. Kaj pa zdravila? Jih boste uporabili, če so testirana na živalih? Resnica je zoprna reč.
Klemen Klinar | 24.03.2011 | 12:01
Predlog podpiram, hkrati bi bilo potrebno označiti vsa živila, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme.
meri | 23.03.2011 | 18:40
 
jaz vem da ne bi kupila izdelka ki bi bil testiran na živalih!!!
meri | 23.03.2011 | 18:40
 
to je treba NUJNO uvesti!!! jaz sem PROTI vsakem mučenju živali in testiranju na živalih!!! to so grozne zadeve ki bi se mogle kaznovati!!! Živali si tudi zaslužijo življenje ki je spodobno in brez bolečin in trplenja!!!!
Urshy | 22.03.2011 | 09:03
1. Ne govorimo o zdravilih. 
2. Že davno nazaj so odkrili in do danes že dodobra izpopolnili alternativne metode testiranja.
3. Testiranje na živalih nikakor ne zmanjšuje tveganja za stranske učinke, ker gre za drug organizem, uporabo, namen. 
4. V preteklosti je bila večina sestavin testiranih, res je, javno mnenje ni bilo tako močno in alternativne metode niso bile izpopolnjene. Ne razumem pa kako lahko s tem opravičujete dejstvo, da se (tudi te ISTE) sestavine še vedno testira tudi DANES?
5. In končno - kako škodljiva mora biti sestavina, da jo moraš vsakič znova testirati za smrtno dozo?

Malo poglejte kaj vse dajete vase in nase, pa vam bo jasno zakaj je treba vse tolikokrat testirati.  Sama ne uporablam ničesar kar je bilo v kakršnikoli fazi proizvodnje testirano na živalih ali pa uporablja samo naravne proizvode ki jih najdem na vrtu ali kuhinji pa se mi zdravje kvečjemu izboljšuje za razliko od prej.
skip | 22.03.2011 | 01:59 Prikaži
To je nerealni predlog. A res mislite, da se bodo svetovna podjetja ubadala s slovensko restriktivno zakonodajo, glede na to, da jim naš trg predstavlja promil ali še manj skupnih prihodkov? Nenazadnje, lahko preprosto zapustijo naš trg, izgube za njih ne bo. Prisilit tujih podjetij, da te podatke razkrijejo, ne morete.

Sicer pa dnevno uporabljamo (in to vsak od nas) izdelke, katerih sestavine so bile v preteklosti testirane na živalih. Vprašati se je tudi potrebno, koliko človeških življenj so takšna testiranja rešila in mogoče boste prav vi nekega dne potrebovali natanko tako testirano zdravilo. A ga boste zavrnili in rajši umrli?

Odločitev za označevanje je potrebno prepustiti podjetjem - tista, ki jim ni vseeno za ozaveščene kupce, bodo prostovoljno označila takšne izdelke. Ostalih pa kupci lahko NE kupujejo.
Aleša Muršec | 22.03.2011 | 16:35 Prikaži
skip, daj si lepo prosim še enkrat preberi predlog, da boš vedel zakaj gre... Poleg tega si morda preberi še kaj drugega na to temo. Pa kake slike si oglej in to... Zakaj nekateri ljudje govorijo o stvareh, ki jih ne razumejo?????? Ti še vedno lahko uporabljaš karkoli želiš, jaz in nekateri ostali pa NOČEMO in to je naša pravica!
nika1504 | 21.03.2011 | 11:29
S tem predlogom se strinjam v 100%. Sama naprimer kupujem le ličila za katera mi je zagotovljeno da niso testirana na živalih. Na žalost za druge stvari ki jih kupujem garancije nimam. Bi jo pa želela imeti. Za take izdelke sem pripravljena dati malo več denarja in pa tudi spremeniti kako prehranjevalno navado ali dve. vsekakor JA za nalepke.
Plus, če lahko študenti/delavci limajo nalepke z besedili kot je: "20% ceneje", "bonus",... se lahko kaj hitro uredi, da se  nalepijo še predlagane nalepke.
rozet | 19.03.2011 | 00:44
Večina, če ne kar vse sestavine so že testirane. Skoraj nemogoče je naresti izdelek iz sestavin ki niso bile še nikoli testirane. Pomembno je, ali je proizvajalec izdelka dal testirati surovine. Popravi predlog in točno napiši kaj pomeni "izdelek ni testrian".
ZalaB | 17.03.2011 | 19:57
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Urshy | 17.03.2011 | 09:43
Absolutno podpiram, s tem da se mora testiranje na živali deklarirati za vse stopnje proizvodnje, tudi sestavine!
Barbara Győrfi | 16.03.2011 | 17:51
Predlog absolutno podpiram. 
Dodajam le to - ni pomembno le to, če je testiran na živalih, oziroma so testirane sestavine, temveč tudi to, če izdelek vsebuje živalske sestavine. Tudi to se dogaja, da posamezne sestavine sicer niso testirane na živalih, a izdelek vseeno vsebuje kakšno živalsko sestavino, npr. olje iz kitov ali tjulnjev, pri prehrambnih artiklih je problem želatina ipd.  

Problematične pa niso le živalske sestavine, tudi določene rastline. Tudi v Sloveniji narašča poraba palmovega olja, ki je problematično zato, ker je pridelava ekološko sporna, uničujejo se habitati rastlin, živali, življenjski prostor se jemlje tudi določenim ljudstvom, vsa zadeva pa je ekološko sporna tudi zaradi dolgotrajnih in dragih transportov, saj se večina tega olja pridela v Indoneziji in Maleziji. 
Pri nas pa lahko palmovo olje vsebujejo tudi ekološki izdelki, kar je več kot sporno. Ekološki izdelek bi moral biti prijazen do okolja v vseh okoljih in v vsej verigi svojega nastajanja. 

Oznak bi moralo biti več, ne le za testiranje na živalih. Strinjam se, da bi jih morali imeti vsi produkti, ne le kozmetika. 
mati | 16.03.2011 | 10:54
Z spoštovanjem vsem,ki podpirajo ta predlog  s tako množičnem glasovanjem ZA!
Vendar naj Vas spomnem,da so na tej strani še drugi predlogi,dobri,ki bi si zaslužili,da bi šli v obravnavo,vendar ne dobijo zadostno število glasov,ker se kvota uporabnikov portala viša zastran enega predloga. Glasujte še za ostale predloge,vladi moramo pokazat vsaj,da nam na različnih področjih škripa,kjer smo udeleženi kot ljudje in ne kot statistične številke.
Bodimo razumni in podprimo tudi ostale,HVALA! 
Aleša Muršec | 16.03.2011 | 12:15
se strinjam..dajte glasovat tud za kak drug predlog in podajte svoje mnenje:) 

OPREMLJANJE PROIZVODOV Z OPOZORILOM TESTIRANO ALI NETESTIRANO NA ŽIVALIH

Predlagam vladi, da se vsi artikli, pri katerih obstaja sum testiranja na živalih, pa naj gre za kozmetična, zdravstvena, prehrambena, pralna in ostala sredstva, na deklaraciji jasno in enoumno označijo z  z besedami TESTIRANO /NI TESTIRANO NA ŽIVALIH ali NALEPKAMI, ki potrošniku jasno nakažejo ali je bil opravljen test na živalih (ne glede na to ali so podjetja naročila teste ali so testirala sama). Predlagam tudi, da se na tem področju vrši DOSLEDNA inšpekcija in da morajo podjetja dokazovati resničnost navedb s certifikati nadzornih organizacij.

Obrazložitev:

Kot potrošniki imamo vso pravico, da vemo kaj uporabljamo, kaj kupujemo in katero podjetje  s tem podpiramo. Trenutno nam je to onemogočeno. Vse kar lahko na deklaraciji preberemo je DERMATOLOŠKO TESTIRANO, kar je precej dvoumno in zavajajoče, saj nam ne obrazloži ali je testirano na živalih ali na prostovoljcih. Vsak potrošnik naj ima pravico, da se sam odloči, kje je njegova etična in moralna meja in kdaj jo bo prestopil.

Razne liste, ki obstajajo in delijo podjetja na belo, sivo in črno, so precej nezanesljiva in se večinoma spreminjajo, temeljijo pa na izjavah vodilnih teh podjetij, kar ŽAL ni verodostojno.

Na splošno velja, da se lahko proizvajalec sam odloči ali bo dodal to oznako na deklaracijo ali ne...To je absurdno, prav tako odgovori, da na deklaracijah ni prostora. To se da rešiti s samostojnimi nalepkami. Odgovori, da se v EU ne sme testirati na živalih in tudi uporabljati sestavin, ki so bile testirane, je popolno zavajanje...Vsi vemo, da celo nekatera naša podjetja testirajo, da o državah EU sploh ne govorim. Ker je za podjetja najceneje, vendar mene, kot potrošnika, ob vseh alternativnih metodah, ki so dandanes na voljo, to niti malo ne zanima.

 

 


Ključne besede: Živali, artikli