Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Socne elektrarne - poceni energija
Anti NWO
Ogledov: 8109
Predlog ustvarjen 16.02.2011
Z odzivom organa 21.04.2011
Zadnja sprememba 16.02.2011 05:00:20

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (17)  

Predlagam vladi, da naredi nacrt za izgradnjo najcenejsih soncnih elektrarn, ter pripravi dolgorocni plan, koliko bi se dalo zasluziti z temi elektrarnami, ter, da se potem da javni razpis za izvajalce postavitve teh elektrarn, ter poiskati mozne investitorje, predvsem posameznike drzavljane, ki so pripravljeni investirati denar v izgradnjo soncnih celic v zameno, pa bi imeli v pogodbi zapisano, da bodo imeli pac zastonj doloceno stevilo kilovatov energije za obdobje 20 let vnaprej ali kolikor naj bi bila garancija za soncne celice, ter odvisno koliko bi posamezniki vlozili, saj je ceneje narediti nekje vecje soncne elektrarne, kot, da jih vsak posameznik dela doma, saj potrebuje razne inverterje in transformerje in dvojne stevce, kadar oddaja energijo v omrezje itd....

 

Torej glede na to, da imamo ogromno elektroizenirjev in podobnih ljudi, bi lahko komot speljali ta plan in mislim, da ne rabim vec razlagati, kako naj oni pocnejo svoje delo. Drzav, oziroma vlada pa je zadolzena, da se to izpelje, saj samo se ne bo nic, ce se jim ne ukaze, kaj morajo delati in jaz, oziroma upam, da vecina zahteva, da se preuci to moznost, saj jaz bi rad vlozil nekam denar, toda trenutno so soncne celice pri nas predrage in, da se sam spravim delati grejo stroski se gor, toda drzava lahko kupi soncne celice v TUJINI PREKO EBAYA, oziroma preko drugih nacinov in na transparentni nacin poisce najugodnejsega ponudnika, saj z kolicinskim popustom se lahko kupi zelo poceni soncne celice za razliko, ce bi jih jaz sam zelel postaviti, itd...., zato je pomemben ta predlog, saj jaz bi bil pripravljen vloziti nekaj denarja v razvoj tega in verjetno se marsikdo drug, toda samo z skupnimi soncnimi celicami je smiselna uporaba in razvoj soncne energije, katere se lahko montira na vse vecje trgovske centre ali bloke, v zameno pa se tudi njim da nek popust v ceni energije. Sploh bi pa bilo zanimivo, ce bi visek energije ti drzava placala, oziroma subvencionirala ze pri zacetnem razvoju in dobila denar iz evropskih skladov.

 

Toda vprasanje koliko je motivacije v nasi drzavi za razvoj gospodarstva in razcvet socializma in tehnologije, saj nekateri se trudijo na vse nacine, da ta razvoj cimbolj zavirajo.


Ključne besede soncna, energija, celice, transparentno, posteno, poceni, energija, elektrika
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Anti NWO | 21.04.2011 | 22:37
 
Ma dej vcasih se res vprasam zakaj sploh imamo drzavo parlament, itd..., kaj imamo od njih, kaj sploh delajo uni ljudje? vem samo to, da jaz sem suzenj v teji drzavi in, da oni sluzijo na moj racun, kar je cisto suznjelastnistvo, oziroma se hujse, saj nekoc so suznji vsaj imeli zagotovljeno stanovanje, hrano, itd...., danes niti tega ne dobis vec, ker si moras vse sam zrihtat.

In pol ljudje mislijo da so svobodni, ker placujejo poloznice.
Kanna | 15.03.2011 | 19:28
Menda kar drži, kar je napisal Yonc: 
"Najbolj ekološka in rentabilna (saj za delovanje praktično ni stroškov) je izgradnja hidroelektrarn. S presežkom elektrike v nočnem času pa naj se npr. proizvaja vodik - mislim, da bi bilo to bolj rentabilno kot prečrpovalne elektrarne."
Menda je že Nikola Tesla je opozoril na učinkovitost hidroelektrarn, razlago pa prepuščam strokovnjakom s tega področja...
Matija Zavodnik | 15.03.2011 | 14:36
 
Sončne in veterne elektrarne so dolgoročno prava stvar.
Imajo res visoko začetno investicijo.
Zato je davkoplačevalski denar za subvencionirano odkupno ceno, da postane investicija še smiselna, res potreben.
Ampka bolje davkoplačevalski denar za fotonapetostne elektarne kot za takšne in drugačne "patrije".
Meni naša domača elektrarna proizvaja tudi sedaj ob klavrnem vremenu 80-110 kWh na dan v sredi Slovenije pod oblaki.

g. Anti NWO, dober je Tvoj predlog, zato podpiram, da se država pojavi kot investicijski generator in ne samo regulator.

p.s.
PV celice pa naj proizvajajo Japonci v Kyotu, ki to znajo najbolje in dovolj čisto.
bomo kupili po super nabavni ceni, če se uresniči vaš predlog.
Tehnologijo solarnih razsmernikov pa obvladajo tudi slovenski inženirji, tudi proizvajati jih znamo.
samo nekdo mora investirat v začetno proizvodnjo, ki tehnološko ni noben bav bav.
Anti NWO | 04.03.2011 | 19:19
 
Pa zakaj ne zacnemo mi pol izdelovati soncne celice, ce mislimo, da bi jih naredili ceneje? Na internetu se jih lahko kupi zelo poceni, se posebej na vecje kolicine, ter preko vez, kar lahko drzava komot nabavi, samo naj nekdo naredi resen izracun, ter od najcenejsega dobavitelja in, da si kdo nebi jemal provizij.

Torej naj naredi nekdo resen izracun, koliko se splaca, itd..., saj imamo v sloveniji diplomirane inzinirje iz elektrotehnike, ceprav v bistvu vsaka budala ti lahko na hitro naredi tak izracun, toda recimo, da diplomirani inzinirji so za to zadolzeni, torej naj dokazejo, da vsaj nekaj znajo.
Yonc | 03.03.2011 | 11:15
Proti.
Sončne elektrarne so drage, splačajo se le tam, kjer ni omrežja (planinske koče, sos telefoni, svetilniki...). Investicija je samo na videz ugodna, ker jo subvencionira država (z drugimi besedami: davkoplačevalci). Zaslužijo največ proizvajalci panelov, ki pa niso slovenska podjetja - torej gre največ denarja v tujino. Ekološko gledano je proizvodnja panelov zelo obremenjujoča.
Najbolj ekološka in rentabilna (saj za delovanje praktično ni stroškov) je izgradnja hidroelektrarn.
S presežkom elektrike v nočnem času pa naj se npr. proizvaja vodik - mislim, da bi bilo to bolj rentabilno kot prečrpovalne elektrarne.
mati | 24.02.2011 | 20:09
Tudi računalniki so bili dragi 20 let nazaj,ampak se je podpiralo njihov razvoj in še malo,par let,pa jih bomo dobili pri nakupu nad 100 eur. Vsaka stvar je na začetku draga,tudi pridobivanje sončne energije.Tehnika,tehnologija se razvija,potrebno se je usmerit na okolju bolj prijazno pridobivanje energije. 
Kakšen svet zapuščamo potomcem?Zastrupljen,to dela današnji pomanjkljivo izobražen,bogat človek,ki zaradi lastnega egoizma uničuje osnovo za življenje-Zemljo.
mtc | 25.02.2011 | 13:24
Popolnoma se strinjam s tem, da je družba potrebna preusmeritve na bolj ekološko delovanje. 

Pa vendar opažam, da določenim krogom ljudi mnogo stvari ni popolnoma jasnih. Ekologija namreč vse bolj postaja vera, ki gre mestoma tudi v napačno smer. 

Če podam primer: spodbuja se nakup novih vozil, ki imajo najboljše možne karakteristike na področju obremenitve okolja. Kaj pa stara vozila? Je bolj ekološko ozaveščen tisti, ki vsake tri leta kupi novo, bolj varčno vozilo, ali tisti, ki se 20 let vozi z isto "kripo"?

Jaz stavim na slednjega. Kaj pa ostali?
mati | 25.02.2011 | 23:54
Ne odobravam takih nakupov,ker je to ponavadi samo navidezna lepa zunanjost,da vzbuja klasično foušijo. Prikaže pa sliko nizke mentalitete človeka.
mtc | 24.02.2011 | 11:54
Proti predlogu.

Folovoltaika je zaenkrat še razmeroma draga glede na izkoristke in možnost izrabe.

Podpiram dosedanjo politiko subvencioniranja izgradnje sončnih elektrarn, pri čemer menim, da v Sloveniji ob upoštevanju trenutnega tehnološkega stanja na področju fotovoltaike in shranjevanja električne energije ne bi bilo smiselna izgradnja več kot za cca. 400 MW sončnih elektrarn (cca. 20% moči sistema).
Simona78 | 23.02.2011 | 13:54
profesor Jadran Maček iz FKKT je pred parimi leti rekel, da se pri nas ne splača delat sončnih elektrarn, no kvečjemu morda na primorskem, da sta intenziteta sonca in izkoristek premajhna v nasprotju z investicijo. 

On je za predlog, da Evropa takšne elektrarne postavi v sahari in da se tako pridobljena elektrika uporablja za elektrolizo vode. Nastali vodik pa bi se nato uporabljal npr. za promet. 
Seveda je do vsakdanje varne uporabe vodika še daleč, njegov predlog pa ni za pozabiti :)
pravica_ljudem | 23.02.2011 | 09:47
Razmislek o tem je korak v pravo smer. Nisem strokovnjak kar zadeva elektrike a gotovo obstajajo alternative ki so bolj zdrave kot je kurjenje premoga za pridobivanje elektrike in pa uporaba nuklearke. Čas je da napredujemo!
Škrila | 23.02.2011 | 06:48
Ne vem od kje podatek, da je pridobivanje električne energije s sončnimi celicami poceni. Zraven tega nastane problem akumuliranja tako pridobljene energije (elektriko potrebujemo tudi ponoči). Ravno tako imajo paneli omejeno življenjsko dobo. Mislim da cca. 15 let. Je že kdo pomislil, kam potem z odpadnimi paneli. Jih je možno reciklirati, ali bomo potem z njimi obremenili okolje in s tem izničili pridobivanje čiste energije in koliko se onesnaži okolje pri proizvodnji panelov? Vse to so stvari, ki jih je potrebno upoštevati! Mislim, da obstaja kar nekaj bolj primernih načinov, kako izkoristiti sončno energijo. In če nam EU predpisuje koliko čiste energije je potrebno procentualno proizvesti, bo potrebno razmišljati malo drugače. Potrebno bo energijo prizvesti tam kjer je to najcenejše in najbolj rentabilno( sončna recimo v Španiji in na Portugalskem, veterna v severno zahodni Evropi hidro v alpskih državah itd. in jo potem porazdeliti po vsej EU in naprej, saj je čista energija in s tem ohranjanje možnosti življenja v kolikor toliko čistem okolju globalnega pomena in s tem tudi dolžnost vseh prebivalcev tega planeta, da pričnemo razmišljati manj sebično, ter prenehamo z uničevanjem vsega okrog nas, samo zaradi tega, da bi NAM bilo lepo, pozabim pa na vse drugo. Potrebno se bo zavesti, da Zemlja ni nikogaršnja last, ampak smo le del nje in se tako začeti tudi obnašati. Tako pri proizvodnji energije kakor tudi pri prizvodnji hrane in vsega kar je potrebno za ŽIVLJENJE nas in tistih za nami, ter vsega na našem planetu.
Res je da nujno potrebujemo ČISTO energijo. 
Ampak res ČISTO.
Tega se moramo zavedati prav VSI in ne samo vlada ali EU. Prav VSI.
mati | 22.02.2011 | 14:53
 Podpiram razvoj pridobivanja elektrike iz sončne energije! Upam samo,da je vlada naklonjena hitremu razvoju in temu primerno ukrepala.     
Exocet | 17.02.2011 | 13:10
Načeloma sem proti sončni energiji zaradi, zaenkrat, premajhnih izkoristkov. Edini primeren način za pridobivanje elektrike iz sončne svetlobe se mi zdi z tako imenovanimi "Solarnimi koncentratorji"

Slika: http://www.evworld.com/images/solarconcentrator.jpg

Zadeva je bolj učinkovita kot navadne celice in tudi cenejša saj uporablja manj celic za isto moč (0.250m2 celic na "koncentrator" proti 350m2 celic pri navadni PV tehniki za izhodno moč 35kW). Izkoristki so pravtako večji za do 30% napram navadnim celicam (zaradi sledenja poti sonca) 

Več podatkov: http://www.solarsystems.com.au/index.html

Ta zadeva je izjmeno zanimiva in veliko bolj primerna od navadne PV tehnike. Samo brez sodelovanja države ne bo nič ker je pri sončni energiji začetna investicija velika. 
BV | 17.02.2011 | 16:46
 
Zanimiva stvar tile solarni koncentratorji. Za neko širšo uporabo pa bi bilo potrebno še izpopolnit same module, da bi le ti proizvedli več elektrike ter poceniti njihovo proizvodnjo.

Če primerjamo sončno elektrarno z TE6 moramo tudi upoštevati da zraka ne bi dodatno onesnaževali, ter s tem verjetno preprečili še kakšno kazen od eu.

Če bi jaz gradil sončno elektrarno, bi:
A) Bi raziskal kateri kraj v sloveniji ima največ sonca na leto in jo postavil tja.
B) Postavil bi jo v neko puščavo (npr. sahara) kjer bi lahko maximalno delovala, ter zagotovil varnostne razmere. 
Exocet | 17.02.2011 | 18:53
Kolikor jaz razumem te solarne koncentratorje imajo tri-slojno fotovoltaično celico (učinkovitost ~36%, navadne PV panele le 10%-15%), vsak sloj je narejen tako da pobere energijo fotonov različnih valovnih dolžin (sončna svetloba je cel spekter valovnih dolžin), tako so povečali izkoristek teh celic. 

Moram pa reči da mi nikakor ni jasno zakaj se v komercialne namene ne poslužuje te oblike izkoriščanja sonca v veliko večji meri kot pa navadne PV panele. Ker zadeva je preizkušena, deluje dobro (So tudi druge verzije s "Stirlingovimi" motorji (Stirling engine solar concentrator)). Ob vsej tehnologiji ki jo imamo na voljo, uporabljamo ravno najdražjo in najmanj učinkovito, kar je žalostno. 
Anti NWO | 18.02.2011 | 02:04
 
Ja teji koncentratorji so tudi zanimiva zadevica, samo morajo biti motorizirani, vecjo ojacitev za postaviti, tako, da treba tudi te stroske upostevati, ter so grsega videza. Glede postavitve enega ali drugega sistema, pa so itak zato usposobljeni ljudje, po moznosti diplomirani inzinirji elektrotehnike ali podobne smeri, saj saj verjetno jih nimamo zaposlene, da cistijo wcje ane? Torej naj oni opravijo svoje delo, ce so sposobni in to strokovno, saj mi gre ze na zivce res, da morajo drzavljani opravljati delo ljudi, katerih so placani za to, oziroma v primeru vlade in parlamenta niti referenduma ne moramo narediti, da se zahteva volja vecine, itd...

Torej glede lokacije bodo ze oni naredili potrebno studijo, ce bo potrebno, sicer pa kolikor vem, naj bi mogli biti viri energije, cimblizji koncnim uporabnikov, zaradi izgube na razdalji po elektricnem omrezju, te podatke in znanje imajo tudi oni, tako, da naj bi se pricakovalo vse omenjeno v njihovem porocilu, sicer pa zazeljeno je, da bi se vse soncne celice dalo na vecje povrsine trgovskih centrov, blokov, itd..., kjer bi bolje izkoristile prostor, seveda z dovoljenjem lastnikov zgradb, oziroma kot sem ze omenu z dolocenimi bonitetami pri odkupu energije, itd...., zazeljeno bi bilo, da bi celo lastniki teh trgovskih centrov sami investirali, saj oni imajo ogormno kapitala in to je pac dobra dolgorocna nalozba, ki ob pomoci drzave z dobro organiziranostjo se komot izpelje, torej brez nekih koncesjonarjev in vse mora biti transparentntno, saj mi je ze dovolj te mafije, ki deluje v nasi drzavi.

Vse storitve morajo biti transparentne in kar se da poceni, ter drzava mora stati za vsem tem, da kontrolira, da ne pride do zlorab. Ljudje so placani zato, da naredijo resno studijo in res ne mislim vec razlagati, kako morajo oni opravljati svoje delo.