Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Časovna omejitev rejništva
 
Frida
Ogledov: 2895
Predlog ustvarjen 11.02.2011
Z odzivom organa 20.04.2011
Zadnja sprememba 11.02.2011 21:46:30

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  

Predlagam, da se rejništvo končno začne uporabljati kot začasna rešitev. V praksi je žal tako, da otroka zaradi neustreznih družinskih razmer namestijo v rejniško družino, nato pa tečejo leta in leta in ne zgodi se nič. Menim, da bi bilo potrebno zakonsko določiti maksimalno trajanje rejništva na tri leta (ali manj). V tem času bi morali starši (ali tisti od staršev, ki si želi živeti z otrokom) od pristojnih služb (torej od Centrov za socialno delo) dobiti vso možno podporo (svetovanja in druge oblike pomoči), da si življenjsko situacijo uredijo do te mere, da bi bilo družinsko okolje za otroka, ki v njem odrašča, zopet varno in zdravo. Če v treh letih ne pride do usteznih sprememb (ki bi jih moral starš s svetovalnim delavcem določiti kot cilje v individualnem načrtu pomoči), gre otrok v posvojitev in tako končno dobi to, kar mu pripada - starše, ki znajo zanj ustrezno poskrbeti. Zdajšnja situacija staršem ne omogoča dovolj podpore, da bi naredili zahtevane spremembe, predvsem pa dolga leta pušča otroke v negotovosti, kar je pri vsej zadevi najhuje. Kot da je dovolj, da se otroka namesti v rejniško družino - in se nanj pozabi.

 


Ključne besede rejništvo
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Matko37 | 08.03.2011 | 08:22
Podpiram! Starši so nemalokrat prisiljeni dati otroka v rejništvo zaradi razmer, v katere jih je pahnilo nesrečno naključje njihovih življenjskih dogodkov. Niti predstavljamo si ne, kakšne stiske so to za starše in otroka.

Jaz razmišljam takole. V primerih, kjer so starši prisiljeni dati otroka v rejništvo, bi moral CSD, država in še kakšna institucija narediti vse, da do tega  sploh ne bi prišlo oz. da se čim prej popravi stanje in da lahko otroci spet zaživijo pri starših. Takšni starši (običajano so brezposelni, morda še kakšna invalidnost) bi npr. morali imeti priviligirano pravico do zaposlitve.

Drugi so pa primeri, kjer neka mamica, ki ni vredna, da sonce po njej sije, rodi otroka in ga noče več videti in se jasno ve, da ni sposobna niti noče skrbeti za otroka. V teh primerih otrok sploh ne bi smel v rejništvo ampak se takoj posvoji, parov, ki bi otroka sprejeli je veliko, saj veliko parov otroka žal ne more imeti.

Samo rejništvo bi se pa naj počasi ukinilo, ker velikokrat gre samo za vlečenje denarja od države, otroku se pa tako ne nudi to, kar bi se moralo. Rejništvo torej samo v primerih, ko se jasno ve, da je začasne narave in da bodo starši slej ko prej rešili svoj problem in bodo naprej skrbeli za otroka.
pravica_ljudem | 16.02.2011 | 17:36
Vsekakor bi morali omogočiti otroku največ možnosti za razvoj. To je težko brez pravih staršev; otroci bi morali čimprej dobiti stalne starše ne pa v negotovosti čakati pri rejnikih. Mislim da je problem v tem da se ne najde dovolj zainteresiranih parov za posvojitev ampak vseeno bi pa morali dati otroku možnost da izbere novo rejniško družino če z prejšnjo ni zadovoljen.
Nenika | 08.03.2011 | 09:11
Ja, se strinjam. Vsekakor pa se je potrebno zavedati tudi, da obstajajo starši, ki se niso pripravljeni ali se ne znajo/zmorejo sprememniti. Situacija, ko je njihov otrok varno "pospravljen v rejniški družini" jim čisto ustreza, pomembno se jim zdi le to, da jih otrok ne pozabi oz. da jih smatra kot edine prave starše, s tem je njihova pravica in interes starševstva zadovoljen, Drugih obveznosti pa tako nimajo, saj jih trenutno nihče ne terja, če ne plačujejo preživnine. Državi očitno tudi ni v interesu, saj je namestitev v rejniško družino  najcenejša oblika skrbi za otroke. Zato  podpiram predlog, da se rejništvo najkasneje v treh letih ukine ter otroku ponudi boljšo možnost - bodisi vrnitev v matično družino, vendar šele ob pogoju, da sta starša res pripravljena nekaj storiti v smeri pozitivnih sprememb. Drugače pa naj ga rejniki ali drugi kandidati posvojijo, saj večne obljube po vrnitvi nikomur ne koristijo in zelo negativno vplivajo na osebni razvoj.