Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


PREDLAGAM UREDITEV DRUŽINSKEGA SODIŠČA
peter i
Ogledov: 3307
Predlog ustvarjen 10.02.2011
Z odzivom organa 18.04.2011
Zadnja sprememba 18.02.2011 11:31:22

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)   Popravki predloga  

Predlagam da se uredi družinsko sodišče ki bi obranavalo izključno samo primere vezane na mladoletne oziroma otroke,kot so posvojitve,ločitve staršev kjer so udeleženi tudi otroki,dedovanje po svojih starših v primeru ločitve ali pa smrti,nasilje v družini,nasilje nad otroki fizično in psihično,nasilje med vrstniki.Na teh sodiščih bi morali biti zelo strokovno izobraženi sodniki ki bi še posebej znali prisluhniti otrokom kaj oni želijo še posebej pri ločitvah,posvojitvah in nasilju v družini in sodelavci ki bi znali ravnati z otroki.Ta sodišča bi morala biti v vseh večjih mestih v sloveniji naprimer v Murski soboti,Mariboru,Celju,Ljubljani,Kamniku,Portorožu in še mogoče kje drugje.Z ureditvijo družinskega sodišča bi občutno razbremenili že obstoječa sodišča in bi se tako mnogo bolj strokovno posvetili otrokom na teh sodiščih ,ker bi obranavali samo primere v katerih so mladoletni oziroma ptroci.Sodniki bi pa morali tudi občutno hitreje reševati primere ker v tem času najbolj trpijo otroci ki morajo vse to trpeti kot so ločitve,nasilje v družini in posvojitve,tako da bi morali občutno skrajšati čas primerov na maksimalno 5 mesecev ali pa še manj še odvisno od nujnosti primera,predlagam da bi ti sodniki šli na posebna izobraževanja v tujino kjer že poznajo dolgo družinska sodišča,da bi potem znali pravično in pošteno rasojat o vsem.


Ključne besede
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

BV | 24.02.2011 | 16:11
 
jaz predlagam ukinitev vseh sodišč, še posebaj v radovljici, ker so tok glupi da ne vidijo milimetra pred sabo!
mati | 22.02.2011 | 14:37
Podpiram! Posledično bi se s tem lahko tudi preživninski skladi ukinili.
Anti NWO | 18.02.2011 | 02:11
 
PROTI. Zal ne da je slab predlog, toda v gnili drzavi, ko sodisca ne delujejo kot bi mogla res ne moras se pricakovati in zahtevati kaj takega. Najprej morajo urediti sodisca za odrasle, da delujejo kot se spodobi, sicer pa bolje sploh ne imeti opravka z sodisci in advokati, ker to ti je najhujsa mafija v nasi drzavi.

Se mi pa res smilijo otroci, ce morajo sploh imeti kakrsenkoli problem za resevati pred sodiscem, ceprav vprasanje kaksen odnos imajo do otrok, upam, da vsaj do otrok so kaj bolj normalni.
knezov | 18.02.2011 | 08:33
Državo moramo graditi vsi skupaj, vsak po svojih močeh. Če ti je tako gnila in če misliš da ni treba zato nič več narediti in če daješ bedaste primerjave med sodišči za odrasle in otroke, pa ja spokaš živeti v kako državo, ki ni gnila. Spominjaš me na veliko število pristašev domobranstva, ki danes kričijo v kaki hudi diktaturi so morali živeti, pa vsak teden so šli v tujino po nakupih in nihče ni ostal tam. 
Si proti redu v državi, proti čistemu okolju, zagovarjaš pijane kolesarje, delaš s tem državo gnilo in kričiš da je gnila. Strezni se počasi. 
knezov | 17.02.2011 | 11:14
Sploh ni vprašanja da se s tem ne bi strinjal, to bi morali že davno imeti. Sicer je ena izmed prejšnjih vlad nekaj govorila o tem, kasneje pa je vse utihnilo. Povsem zgrešeno je, da se sodniki okrajnih in okrožnih sodišč ukvarjajo z družinskimi zadevami in preživninami, če je jasno da so zasuti s tožbami ljudi, ki se tožarijo za vsako ped zemlje in vsako senco ki pada na njihovo zemljo od sosedovega drevesa. 
Katrin | 16.02.2011 | 21:04
Mislim, da je to dober predlog, da pa kljub vsemu ne drvimo v prepad in se ne razkrajamo in kar je še teh usodnih napovedi.

Staršsem, so na teh sodiščih samo sodnice lahko kvalificirane za sojenje al kako?
staršsem | 16.02.2011 | 20:23
Zgovoren podatek zainteresiranosti slovenske družbe za družinsko problematiko je že ta, da v šestih dneh po objavi predloga ni nobenega komentarja. Družina pa je celica družbe. Jasen dokaz, da drvimo v prepad. Razkroj slovenske družbe je popoln. Drugo je neinformiranost avtorja predloga peter i. Lahko samo ugibam, koliko izkušenj ima avtor s sodnim sistemom v SLO, je pa vsekakor pohvalno, da je načel omenjeno temo. Družinska sodišča v SLO menda formalno obstajajo. Po mojih izkušnjah pa je hudo vprašljiva strokovnost sodnic. Sodbe, ki jih izdajajo v imenu ljudstva (cinizem brez primere, ki upam da bo enkrat hudo kaznovan), so v prvi vrsti škodljive za otroke in starše. Skratka, v popolnem nasprotju z interesi družine. Sodnica v Celju je razvezni postopek vlekla pet let, na prvi strani spisa težkega nekaj kg pa je žig NUJNO?? Po petih letih je v sodbi odredila popolno prepoved stikov očeta s sinovoma brez razloga in brez časovne opredelitve tega ukrepa. Potem je pod novo opravilno številko razpisala poravnalni narok. Ga preklicala in razpisala prvi narok za glavno obravnavo, le to preklicala brez navedbe razloga in razpisala drugo glavno obravnavo, jo ponovno preklicala brez pojasnila in zadeva je bila dokončno zaključena. To je delo družinskih sodnic. Takšne zločine nad slovenskim narodom, cinično izvedenih v imenu slovenskega naroda bi končno bilo potrebno najostreje kaznovati, takšne sodnice pa v hipu odstraniti za vedno iz sodnega sistema, seveda s povračilom vse škode, ki jo delajo slovenskim družinam.
Nenika | 07.03.2011 | 15:05
Ja, žal ta neodzivnost kaže bedno klimo družbe. Ko se že 10 let govori o (zgolj) predlogu ustanavljanja družinskih sodišč, a ostaja zgolj pri besedičenju. Tudi predlog Družinskega zakonika  se je "zaciklal" v DZ in se bo najbrž zaradi nezainteresanosti zavlačevalo...usode otrok pa niso pomembne, kajne? Kdo bo sprejel odgovornost za uničena mlada življenja...za travme in stiske vseh, ki jih mrcvarijo neodgovorni starši ob zadovoljevanju svojih interesov? Ali bodo družinska sodišča spet predvolilne obljube, ki jih bodo potencialni kandidati za "vladarje" napisali med svoj "top 10" ? 
Staršsem praviš, da tako imenovana sodišča že obstajajo - kdo pa opravlja funkcije sodnikov? Njihove odločitve kažejo na to, kot da zapletene družinske situacije od blizu še videli niso, kot bi padli z marsa....Zakone je treba upoštevati, vendar pa jih je pomembno pravilno interpretirati, ...predvsem pa HITRO. Na "trgu" je množica brezposelnih pravnikov, a na oddelku za družinsko sodstvo dela (če sem prav informirana) 8 sodnikov - halo? Po tem ni čudno, da se jim po predalih valjajo spisi po več let, otroci pa medtem odrastejo v frustrirane odrasle, ...ne čudimo se, če bo družinskih tragedij vsak dan več.

PREDLAGAM UVEDBO DRUŽINSKEGA SODIŠČA


PREDLAGAM UVEDBO DRUŽINSKEGA SODIŠČA

Predlagam da se uvede družinsko sodišče ki bi obranavalo samo zadeve vezane na mladoletne oziroma otroke,kot so posvojitve,ločitve staršev kjer so udeleženi tudi otroki,nasilje v družini,nasilje nad otroki fizično in psihično,nasilje med vrstniki.


PREDLAGAM UVEDBO DRUŽINSKEGA SODIŠČA

Predlagam da se uvede družinsko sodišče ki bi obranavalo izključno samo primere vezane na mladoletne oziroma otroke,kot so posvojitve,ločitve staršev kjer so udeleženi tudi otroki,dedovanje po svojih starših v primeru ločitve ali pa smrti,nasilje v družini,nasilje nad otroki fizično in psihično,nasilje med vrstniki.Na teh sodiščih bi morali biti zelo strokovno izobraženi sodniki in sodelavci ki bi znali ravnati z otroki.Ta sodišča bi morala biti v vseh večjih mestih v sloveniji naprimer v Murski soboti,Mariboru,Celju,Ljubljani,Kamniku,Portorožu in še mogoče kje drugje.


PREDLAGAM UVEDBO DRUŽINSKEGA SODIŠČA

Predlagam da se uvede družinsko sodišče ki bi obranavalo izključno samo primere vezane na mladoletne oziroma otroke,kot so posvojitve,ločitve staršev kjer so udeleženi tudi otroki,dedovanje po svojih starših v primeru ločitve ali pa smrti,nasilje v družini,nasilje nad otroki fizično in psihično,nasilje med vrstniki.Na teh sodiščih bi morali biti zelo strokovno izobraženi sodniki in sodelavci ki bi znali ravnati z otroki.Ta sodišča bi morala biti v vseh večjih mestih v sloveniji naprimer v Murski soboti,Mariboru,Celju,Ljubljani,Kamniku,Portorožu in še mogoče kje drugje.Z uvedbo družinskega sodišča bi občutno razbremenili že obstoječa sodišča in bi se mnogo bolj strokovno posvetili otrokom na teh sodiščih ,ker bi obranavali samo primere v katerih so mladoletni oziroma ptroci.