Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Poziv k ureditvi volilnega sistema!
 
mtc
Ogledov: 5223
Predlog ustvarjen 09.02.2011
Arhivirano
Zadnja sprememba 09.02.2011 08:55:44

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Vlado pozivam, da v najkrajšem možnem času uredi zakonodajo s področja volitev in poslanskih mandatov.

Trenutno stanje parlamenta je "invalidno", pri čemer se to ni zgodilo prvič.

 

Predlagam:

- za poslance, ki iz različnih razlogov ne morejo več opravljati svoje funkcije (zdravstveno stanje, ministrovanje, kazenski pregon...), je potrebno nemudoma zagotoviti nadomestne poslance. Trenutno je to področje urejeno samo v primeru poslanca, ki postane minister.

* Konkretno: za vse primere se uporablja enak sistem - v parlament pride prvi naslednji kandidat s strankarskih list.

 

- poslanci, ki zapustijo svojo poslansko skupino, izgubijo mandat. Naš volilni sistem je tak, da se voli stranka, do mandata pa pridejo samo tiste osebe, ki so na strankarskih listah najvišje postavljene. Iz vsega navedenega sledi, da je bil primer Pučko prvi primer zlorabe. Sledili so primeri Pukšič, Dobrajc, Magajna, Žnidaršič...

* Konkretno: poslanec brez stranke ne more imeti mandata. Če poslanec zapusti stranko, ki ga je pripeljala v parlament, izgubi status poslanca, njegovo mesto pa zasede naslednji postavljeni kandidat na strankarski listi.

 

Veljalo bi uvesti tudi instrument odpoklica poslanca, vendar je trenutni volilni sistem tako zasnovan, da bi bilo to praktično nemogoče izvedljivo, saj ni mogoče enostavno izluščiti pristojnih oseb ali organizacij ali strank za podajo predloga odpoklica.


Ključne besede poslanci, volitve, mandat, odpoklic poslanca
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

GATA | 05.03.2011 | 22:17
Ali nebi bilo boljše, če bi spremenili volilni sistem tako, da bi lahko volili vse kandidate na celotnem področju Slovenije? Meni je neumno to, da moraš voliti samo tiste osebe, ki so za tisti okraj. Zakaj ne bi primorec volil štajerca če mu je pač bolj primeren kandidat…
mrtn_t | 23.02.2011 | 09:10
Bedarija!

Po naši ustavi je poslanec (kot posameznik) tisti, katerega volilci izvolijo in pooblastijo za odločanje. Ne Stranka, ampak Poslanec. Kot posameznik!
Stranke naj bi v idealnem svetu bile bolj ko ne združenja, ki podobno mislečim poslancem nudijo infrastrukturo in omogočajo izpeljavo določenih projektov. 

Vendar pa so se parlamentarne demokracije razvile v strankokracije, v katerih nekaj močnih posameznikov v vsaki stranki določa, kdo bo izvoljen, pač glede na to kako visoko ga uvrstijo na listah, v kateri okraj ga dajo,... tvoj predlog pa to še poudarja!

Če že kaj, bi morali OKREPITI samostojnost poslanca, da lahko izpolnjuje svojo Z USTAVO ZAGOTOVLJENO pravico do odločanja po svoji vesti. Če bi se stranke bolj bale tega, da bodo poslanci izstopali iz poslanskih skupin, potem mogoče ne bi sklepale gnilih kompromisov, ki so v nasprotju s programom in prepričanjem poslancev.

Če pa gremo v tvoji smeri, potem naj v parlamentu sedijo le šefi strank, vsak pa glasuje v imenu toliko mandatov, kolikor bi jih dobila stranka :D Hitreje se bodo zmenili, pa še prihranimo pri poslanskih plačah :P
mtc | 24.02.2011 | 10:12
Očitno nisem bil razumljen.

Moj predlog je napisan na tak "bedast" način zato, ker upošteva  trenutni volilni sistem. Ta meni zagotovo ni všeč, ker daje strankam prednost pred poslanci, ki jih neposredno volijo volilci. Stranke so namreč tiste, ki izdajajo strankarske volilne liste in iz teh list pridejo v parlament samo najvišje postavljeni predstavniki stranke, ne pa zmagovalci v posameznih volilnih okrajih. Pač imamo strankokracijo. Saj je bil referendum za zamenjavo tega sistema, pa je padel (pa raje ne bom dalje o tem, ker se mi koža naježi).

Tisto ustavno določilo, da naj bi bili poslanci izvoljeni od volilcev, je pri nas zlorabljeno. Načeloma drži, da volilci volijo, poslanci pa pridejo v parlament, vendar nikakor ne pridejo v parlament tisti, z večino glasov.

Če zaključim... želel bi si drugačnega volilnega sistema, a ker je to ta trenutek še utopija, predlagam samo določene spremembe oz. popravke. Menim namreč, da bi morala biti ena od osnovnih prioritet državnega zbora ta, da v njem sedijo spoštovani in od volilcev izvoljeni poslanci in poslanke. Če kateri od poslancev ne izpolnjuje kriterijev, mora obstajati možnost, da se njegov mandat predčasno zaključi, njegovo mesto pa je potrebno v najkrajšem možnem času izpolniti.