Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Določitev plač za vse
 
Damjan Verk
Ogledov: 4651
Predlog ustvarjen 02.02.2011
Z odzivom organa 20.04.2011
Zadnja sprememba 02.02.2011 10:18:39

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (16)  

Pozdravljeni,

vladi predlagam, da poseže v plače vseh delavcev v Sloveniji in zakonsko določa višino mesečne plače glede na starost, delovno dobo, izobrazbo... Namreč dogaja se, da je 66% delavcev na minimalni plači kljub 30 letom delovne dobe kar je absurd.

V minimalno plačo se po sedanji zakonodaji šteje tako delovna doba, kot tudi dodatki npr. za nedeljsko delo itd. Torej se dogaja, da ima nekdo osnovno plačo na pogodbi nižjo od minimalne.

Predlagam, da se uvede lestvica minimalnih osnovnih plač in ne minimalnih izplačil. Torej, da se npr za delavca s V. stopnjo izobrazbe določi minimum npr. pri 900 € bruto in nato še pridejo dodatki npr. na nedeljsko delo, popoldansko delo, delo preko delovnega časa, delovna doba...

Uvesti bi bilo primerno tudi lestvico dodatka za delovno dobo za različna delovna mesta. Torej, da ima nekdo na težkem delovnem mestu npr. delavec na gradbišču za vsako leto po 2% dodatka na delovno dobo.

Torej, vlada naj sprejme zakon, ki npr. gradbenemu delavcu z OS šolo določi 572 neto plače + 2% za vsako leto delovne dobe.

Hkrati pa naj umakne zakon, ki dovoljuje bankam dajanje kreditov zgolj v razliki vaše in minimalne plače.

Mogoče bi bilo potrebno tudi razmisliti o uvedbi obvezne sorazmernosti med plačami.


Ključne besede minimalna plača, kredit, delovna zakonodaja
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Jernej13 | 21.04.2011 | 12:45
Itak večino predlogov zavrnete, seveda z izgovori, da to pa vi ne morete narediti. Ker je to in to ministrstvo za to odgovorno. Če lahko nam državljanom krojite usodo in nas omejujete na tak in drugačen način...omejujte še tiste, ki so si nagrabili neizmerno veliko denarja! Pa me denar sploh ne zanima...hočem samo dobit plačano za tisto kar delam...in to POŠTENO!!!!! Vi v stolčkih nimate za kaj skrbet...mate prepolne riti!
Ddam | 21.04.2011 | 08:33
Dejansko se strinjam s tem in stvar bi morala biti na globalni ravni, potem pa tudi na državni ravni. Koliko lahko nekdo največ zasluži. Zgornja omejitev za slovenijo bi morala biti 10.000€ neto na mesec, ne glede na to, kdo si in kaj si! Oziroma bi se določila višina največjega dohodka na BDP.
Boyzl | 23.02.2011 | 07:04
predlog niti ni slab, mogoče bi moral ven samo tisti prvi del o določanju plač za vsa področja.

se mi zdi, da je večini bralcev ušlo bistvo predloga - da posega na področje, ki ga je vlada z veseljem pustila odprtega, da se ni zamerila kapitalistom. ker so pač bili prisiljeni dvigniti minimalca, so prihranili drugače, npr. na v predlogu opisan način. ali pa primer, ki ga poznam - po dvigu minimalca so vsem zmanjšali vračilo potnih stroškov s 100% na dobrih 60%. no, vsaj upam, da vsem, mogoče pa je tudi, da samo tistim spodaj, delavcem, vodilnim pa ne.

ergo - delodajalec je par delavcem (po mojih informacijah jih ni bilo prav veliko pod novim minimalcem) povišal plače, nekaj tisočim pa zmanjšal vrnjene stroške prevoza in po grobi oceni prihranil vsaj kakšnih  100 k€ mesečno, najmanj debel milijonček letno!

ravno tisti z najnižjimi plačami pa imajo po taki uskladitvi minimalca (in vračila stroškov) za preživetje manj, kot prej.  in potem se nekdo toče po prsih, koliko koristnega je naredil za delavce, delodajalci pa jokcajo, kako jih bo višji minimalec pokopal! država za crknit od smeha!
knezov | 18.02.2011 | 08:51
Proti. Živimo v sistemu kjer vlada prost trg delovne sile in vsak delavec delodajalcu ponuja svoje usluge in vsak ki ponuja svoje delo, se mora znati tudi pogajati za svojo plačo. Če je nekdo s V stopnjo tako neumen, da bo delal za 500 evrov je škoda da se je sploh šolal. Pri nas je taka praksak, da kandidat za delovno mesto sploh ne upa vprašati koliko bo zaslužil, ko dobi plačo pa kriči da je nizka. Sam ne bi nikoli sprejel dela, če ne bi točno vedel koliko bom zaslužil. Če mi višina ne bi odgovarja, pač ne bi sprejel. 
Urban Kristan | 09.02.2011 | 13:07
In če nekdo hoče delati za manj kot 500 eur, ker ga za toliko delodajalec ne bo najel? 

Poleg tega je to zelo barbarski poseg v svobodo trga. 

Vedno ko se temu podobni otročji zakoni ponesrečijo se na koncu krivi kapitalizem, ker je toliko ljudi brez dela. Službe ne rastejo na drevesih...
Mesarko | 09.02.2011 | 12:12
Mislim, da brez veze trošite svoj čas za oglašanje tukaj! Vlada se na naše oglašanje tukaj in povsod drugje poserje! A tega ne vidite? 
A ne vidite, da imamo eno najslabših vlad (pa nobena ne bo boljša, tista od JJ pa sploh ne!) na celem svetu? A ne vidite, da nas je lahko že povsod po tujini sram popolnoma zgrešene države? Kdo bo pa drvel z blindiranimi limuzinami, ki jim jih zaslužijo slovenski sužnji  - po cestah z 220 km/h?! Je veliko bolj elegantno in prijetno kot ukvarjati se s tečnim plebsom.
Prvo je treba pozapreti vso armado tajkunov in jih razlastiti do zadnjega centa...ukiniti doživljenski mandat armadi brezkoristnih sodnikov itd...to je prvo šele potem se lahko pogovarjamo od neki državi, kajti to je navadna kloaka. Mene je sram te Slovenije!
Na svetu bi moral veljati zakon oz. pravilo, da ne more imeti nekdo države, če ima manj kot 10 miljonov prebivalcev. Ko pogledamo SLO je to bolj občina kot pa neka resna država!  Kajti s tem nastane nerešljiv problem,  podobno kot je to z občinami s 1000  prebivalci, ki jih mora kreditirati vsa skupnost, da sploh lahko obstajajo.
Res je, mi smo svetovni unikum. Bili in bomo ostali! Žal!!
Bojč33 | 18.02.2011 | 23:01
Mesarko, vsaka ti čast kar si napisal, točno tako je in tudi jaz sem se že vprašal, kje bi lahko dobil informacije, koliko teh predlogov na tem portalu je že vlada kaj upoštevala in tudi jaz mislim, da je to povsem brez veze. Oni pa se na to požvižgajo, pa kot vidim, je kar nekaj dobrih predlogov, samo je vse zaman! To stran, mislim, da je najboljše ukinit, naj se sami ukvarjajo in rešujejo saj so za to kar lepo plačani, ali pa ostanimo slovenceljni!
Boyzl | 23.02.2011 | 06:49
marsikaj napisanega je res!
in skoraj bolj pomembno, kot gornji predlog ;-)
Tlachenka | 21.04.2011 | 10:54
Eno izmed najslabških vlad na svetu? Malo se ozri naokoli, nimamo popolne vlade in ogromno stvari šepa ampak v svetovnem merilu, če primerjaš z večino azijskih in afriških držav, imamo vsekakor eno izmed najboljših držav na svetu. In imamo res veliko srečo, da živimo tukaj. nekateri se tega žal ne zavedate in bi morali v malo manj priviligirane dele sveta, da bi se res zavedli, kakšno srečo imamo.
Anti NWO | 05.02.2011 | 01:58
 
PODPIRAM, saj to kar se dogaja v nasi drzavi ze leta in se se zmeraj dogaja je absurd, saj ce bo slo tako naprej bomo kmalu tudi mi bankrotirali, saj nihce ne bo vec delal zastonj, saj place, ki jih dobivajoj ljudje je prakticno zastonj delovna sila.
Katrin | 04.02.2011 | 19:54
Minimalna plača je določena na podlagi minimalnih življenjskih stroškov v enem mesecu. Od česa naj bi človek živel, če mu bo banka za kredit vzela 400 eur od 572 eur?
Damjan Verk | 06.02.2011 | 00:08
Katrin, ljudje so pripravljeni vse narediti le, da bi nekaj imeli. Predlog seveda ni namenjen temu, da bi ljudje "crknili" od kreditov, ampak postavitvi normalnih norm za življenje. 

Na eni strani imamo blokiran sistem krediteranja, na drugi neurejen najemniški sistem in na tretji neko določitev minimalne plače, ki nima nobene logične osnove. Namreč če država prizna, da so minimalni življenski stroški vseeno višiji od minimalne plače, je torej ta določitev neumna.
frfi | 03.02.2011 | 22:37
Dober predlog, podpiram, samo vlada žal ne bo tukaj naredila nič. Bolj so zanjo pomembna stalna druga prepiranja. Za delavce ji je bolj malo mar, saj so za ponovno zvišanje minimalne plače, ki je zopet potrebno, glede stalnih podražitev, proti povišanju.
Ariel | 03.02.2011 | 22:32
Super. Pa država naj določa ceno bencina, kruha, računalnikov, knjig, pa za tuje blago naj uvede carine, da ne bo ceneje kakor domače, pa če bodo tuja podjetja bolj uspešna, naj vlada predpiše, da ne smejo biti bolj uspešna.


Aja, pa predlagam, da na meje postavimo table: Pameti vstop prepovedan, tako kot so to uspešno izvedli v Butalah.
mati | 04.02.2011 | 12:06
Butalci so vedeli,da preveč pameti (danes denarja) škodi.
Urban Kristan | 09.02.2011 | 13:16
V to smer pelje vse skupaj ja... 

Lepo, da je vsaj nekdo še razumen!

EDIT: S tem mislim Ariel, da ne bo pomote.