Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Reklamiranje zdravil
 
secufin
Ogledov: 3829
Predlog ustvarjen 20.01.2011
Z odzivom organa 24.03.2011
Zadnja sprememba 20.01.2011 09:18:06

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (12)  

Vladi predlagam, da takoj prepove reklamiranje vseh zdravil. Vsako umetno zdravilo (tudi aspirin) ima preveč škodljivih učinkov, da bi se ga prikazovalo in reklamiralo v medijih kot nekaj nenevarnega ali celo koristnega.

Reklamiranje zdravil je zavajanje državljanov, ki ima dolgoročno slabe posledice na zdravje.

 


Ključne besede reklamiranje zdravil
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

Ceri | 15.02.2011 | 15:27
 
naše telo ima neverjetno moč samoozdravitve, vendar se mi tega še ne zavedamo v zadostni meri oziroma teh moči ne znamo v celoti izkoristiti ... tako v primeru pojava bolezni/bolečin namesto, da bi prisluhnili sebi in ugotovili vzrok ter pričeli s samozdravljenjem iščemo rešitev drugje ... seveda je veliko enostavneje pojesti tabletko, vendar s tem zdravimo le simptome, ne pa tudi vzroka ... 
Exocet | 15.02.2011 | 18:49
V nekaterih primerih je to res, v drugih spet ne. Kakšna bakterijska okužba je neozdravljiva brez antibiotikov. Kar precej zadev se pač ne da pozdravit brez pomoči farmacevtov. To je dejstvo. To so take hipijevske ideje da se s kakšnim čajčkom, malo sedja ali zelenjave da pozdraviti bolezni, to so neumnosti. 
secufin | 25.03.2011 | 10:09
Exocet! Napisal si: "V nekaterih primerih je to res, v drugih spet ne. Kakšna bakterijska okužba je neozdravljiva brez antibiotikov. Kar precej zadev se pač ne da pozdravit brez pomoči farmacevtov. To je dejstvo. To so take hipijevske ideje da se s kakšnim čajčkom, malo sedja ali zelenjave da pozdraviti bolezni, to so neumnosti."

Kdo ti je pa rekel, da se bakterijska okužba ne da pozdraviti brez antibiotikov? Res se dosti bolezni ne da pozdraviti brez pomoči farmacevtov. Vendar pa farmacevtska zdravila v večini primerov povzročijo dodatne težave, ki jih je spet treba zdravit! Praviš da so to neumnosti? Neumnost je slepo verjeti farmaciji! Malce več informiranosti  tej zadevi ti res ne bi škodilo! Pa to samo zato, da ne boš pisal bedarij!
Aleša Muršec | 12.02.2011 | 19:09
ma ja..se strinjam...v bistvu mi grejo vse reklame na živce, tak da zaradi mene lahko prepovemo tudi vse ostale...čeprav bo težka, ker se s tem televizije preživljajo...reklame so drage pač.
cato | 26.01.2011 | 08:20
se strinjam, da zdravil nebi smeli reklamirati, pa še to povedo samo dobre strani, ki pa jih je neprimerno manj kot slabih, mislim stranskih učinkov
če že reklamirajo naj raje reklamirajo naravna prehranska dopolnila, seveda se razume le tista, ki so testirana in klinično preizkušena, ne pa sintetična, ki jih prodaja že skoraj vsaka trafika
lp
secufin | 24.01.2011 | 09:16
Exocet. Smešen si ti. Zdravila ne sodijo na televizijske ekrane!
mati | 21.01.2011 | 20:39
Vse reklame bi lahko ukinili,ker vse zavajajo.Rajši bi objavili razpise o prostih del.mestih,naredili domače reklame z nasveti o zdravem življenju(uporabi stopnice namesto dvigala,...),kam bi šli na potep,kadar je lepo vreme in še in še.In če par ur ni programa,tudi nič narobe,saj že tako preveč presedimo za ekrani.
Exocet | 21.01.2011 | 14:03
No, in kakšne stranske učinke ima Acetilsalicilna kislina recimo?
secufin | 22.01.2011 | 10:07
Acetilsalicilna kislina je kriva za smrt najmanj 500 evropejcev letno! Tu se pa gre samo za reklamiranje. Farmacevtskih zdravil sploh ne bi smeli reklamirati, saj jih zadosti reklamirajo zdravniki.

Tudi farmacevtski izdelki, ki se izdajajo brez recepta imajo škodljive stranske učinke!
Exocet | 22.01.2011 | 15:15
Uuuu...500 evropejcev, kakšna alarmantna številka! Koliko jih pa vzame ASA na leto? Recimo ene 500 miljonov (0.0001%)? Smešen si s tem predlogom. 
secufin | 28.01.2011 | 11:19
Exocet - tu imaš uradne podatke o stranskih učinkih Aspirina!

Neželeni stranski ucinki aspirina so verjetnejši ob visokih odmerkih acetilsalicilne kisline (Bhagat s sod., 1996, str. 168). Pojavljajo se lahko v obliki prebavnih težav, kot je bolecina v želodcu in krvavitve iz prebavil14, izpušcajev, zvonjenja v ušesih in težkega ali piskajocega dihanja (Bhagat s sod., 1996, str. 168). Možne so alergije in posledicno astmaticni napad (Kladnik – Jenuš, 2006, str. 80). Stranske ucinke je mogoce zmanjšati, ce se zdravilo jemlje  skupaj s hrano, v pufranih tabletah ali tabletah z ovojnico (Bhagat s sod., 1996, str. 168). Zato se morajo aspirinu izogibati vsi, ki so preobcutljivi na acetilsalicilno kislino, imajo razjedo na želodcu, so nagnjeni h krvavitvam in imajo jetrno ali ledvicno odpoved. Ne priporoca se
nosecnicam in dojecim materam. Pri zastrupitvi z acetilsalicilno kislino se pojavijo
hiperventilacija, acidoza, psihicne spremembe, povišana telesna temperatura in koma. Ta zastrupitev se zdravi z izpiranjem želodca, alkalizacijo urina in kontrolo elektrolitov (Kladnik – Jenuš, 2006, str. 80).
Exocet | 28.01.2011 | 15:09
Zelo dobro da si poiskal tole. Bom pokomentiral. 

"Neželeni stranski ucinki aspirina so verjetnejši ob visokih odmerkih acetilsalicilne kisline"
Maksimalni enkratni odemerek je pa 1000mg, maksimalni dnevni pa 4000mg. Če bi se ljudje držali navodil se tveganje za pojav neželjenih učinkov zmanjša. 

"Pojavljajo se lahko v obliki prebavnih težav, kot je bolecina v želodcu in krvavitve iz prebavil14, izpušcajev, zvonjenja v ušesih in težkega ali piskajocega dihanja"
Spet, potrebno se je držati navodil za uporabo in ne prekoračit maksimalnih odmerkov. 

"Možne so alergije in posledicno astmaticni napad"
Astmatiki vedo da ne smejo jemati tega. Alergiki pa tudi. Alergije pa lahko povzroči tudi na miljone drugih stvari. Bolj nevarno od občasnega Aspirina so za moje pojme čistila in mehčalci  za oblačila pa se to še bolj oglašuje. :(

"Stranske ucinke je mogoce zmanjšati, ce se zdravilo jemlje  skupaj s hrano, v pufranih tabletah ali tabletah z ovojnico"
Čista resnica. Če mene glava boli vedno nekaj pojem preden vzamem aspirin, preprosto zato ker ima učinkovina nizek pH  in draži prebavila, z nekaj hrane se to elegantno reši. 

"Zato se morajo aspirinu izogibati vsi, ki so preobcutljivi na acetilsalicilno kislino, imajo razjedo na želodcu, so nagnjeni h krvavitvam in imajo jetrno ali ledvicno odpoved. Ne priporoca se
nosecnicam in dojecim materam."
Jetrna in Ledvična odpoved, jah, če se ti to dogaja si že tako bolj ali manj v riti :/ 
Tisti ki so preobčutljivi že vedo česa ne smejo jesti. Nosečnice in doječe matere pa tko ali tako ne smejo zdravil jesti.

"Pri zastrupitvi z acetilsalicilno kislino se pojavijo
hiperventilacija, acidoza, psihicne spremembe, povišana telesna temperatura in koma. Ta zastrupitev se zdravi z izpiranjem želodca, alkalizacijo urina in kontrolo elektrolitov"
Zastrupitev (Beri: Oseba je zaužila večjo količino tablet, namerno). Povišana TT, za moje pojme ni tako kritično. Koma, je pa premalo podatkov da bi komentiral, verjetno je posledica zaužitja previsokega odmerka, od ene ali dveh tablet nebi smel pasti v komo.

Lp