Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


UKINITEV MOŽNOSTI PRISILNE PORAVNAVE ALI OMEJITEV LE-TE
 
TStegerus
Ogledov: 4747
Predlog ustvarjen 19.01.2011
Z odzivom organa 15.03.2011
Zadnja sprememba 19.01.2011 20:43:23

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

 Pozdravljeni!

 

V zadnjih dneh/tednih/mesecih se sprašujem, kako je možno, da lopovom ki hirajo podjetja damo možnost prisilne poravnave (odpis dolgov v XX%)? To se mi zdi  NE logično. Po prisilni poravnavi ponavadi ta isti ljudje vodijo podjetje naprej, z polnimi žepi, podizvajalci-naprimer pa morajo propast ker svojega denarja niso dobili. Tukaj apeliram predvsem na SCT. Po mojem mnenju, bi morala biti edina možnost STEČAJ. V teh razmerah ko smo jim priča, pa se lahko "ropanje" nadaljuje. Zato je po mojem mnenju edina možnost stečaj, morda le v kakšnem primeru prisilna poravnava- v primeru, ko v podjetju ne gre za sum gospodarskega kriminala ali česa podobnega. Verjamem pa, da takšnih podjetij ni veliko.

 

Zato sprašujem Vlado RS, pristojno ministrstvo ali agencijo če je tak predlog sprejemljiv.

Lep pozdrav


Ključne besede stečaj, prisilna poravnava, gospodarski kriminal
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

postchief | 23.03.2011 | 11:55
Prisilno poravnavo so si izmislili v Sloveniji. Nikjer v razvitem zahodnem svetu tega ne poznajo. Tam se ve, če nisi solventen greš v stečaj in pika. Naši pa so si izmislili kako legalno okrast poštene delovne ljudi/firme.
hales | 16.03.2011 | 19:43
Težava je v tem, da podjetnik, ki ima odprt s.p. ali d.n.o., jamči s celotnim svojim premoženjem. Tisti, ki so d.o.o., d.d. in podobno pa samo z osnovnim kapitalom.

Se pa da po knjigovodskih izkazih, ki so tudi na spletu, marsikaj ugotovit.
Rizičnim podjetjem se lahko izogneš še pred pravo plačniško krizo.

Za državo je pa podjetje dobro, dokler plačuje osebne dohodke in potrebne davke, ker s tem polni proračun. Sicer s tem ogroža dobavitelje in podizvajalce, a ponavadi le-ti niso vezani zgolj na eno stranko in nekako lezejo (in znova plačujejo vse davke). Dokler seveda gre. Ko ne gre več, gre majhno podjetje zaradi neplačništva v stečaj. Država sicer izgubi davke za nekaj zaposlenih, jih pa še vedno dobiva na račun velikega podjetja (veliko zaposlenih, veliko davkov), ki je spravil nekaj manjših v stečaj.
kawboy | 16.02.2011 | 18:11
 
Ja potem pa bodite tiho in nikar ne jamrajte, če podjetje izkorišča delavce, namesto, da bi se temu uprli. Saj nimate nobene garancije, če boste še naprej tiho in delali petke in svetke, sobote in nedelje.
Na koncu boste pa tudi vi sami ostali na cesti in brez dela.
Anti NWO | 22.01.2011 | 17:41
 
Zato ker nasa drzava podpira kriminal in terorizem, saj ljudi terorizira, da so tiho, cene bodo zgubili sluzbo in se tisto minimalno placo. To ti je najhujsa oblika terorizma, vsaj zame, saj raje vidim, da ............
Damjan Verk | 21.01.2011 | 11:50
Prisilna poravnava je zgolj instrument, ki ga podjetniki izkoriščajo. 

Problem naše države je ta, da podjetjem, ki so že globoko zabredla pomagamo in zgolj vzdržujemo slabo stanje. Tako se je dogajalo z Muro, SCT, sedaj z Adrio...da o NLBju ne govorimo. NLB daje daleč najslabše pogoje za najem stanovanjskega kredita in je bila že tolikokrat dokapitalizerana, da imamo z njo čisto izgubo!

Slabe firme naj gredo v stečaj in naj se začne graditi novo zdravo jedro. Merkur, ki je sedaj dobil kredit je še dodaten primer slabega ravnanja. Zakaj pomagamo podjetju, ki ima skoraj milijardo € velik dolg, ki ga nebo mogoče nikoli odplačati?