Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Predlog za usmerjanje mladih glede visokega šolstva
Feedback
Ogledov: 5179
Predlog ustvarjen 19.01.2011
Z odzivom organa 25.03.2011
Zadnja sprememba 20.01.2011 17:50:27

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)   Popravki predloga  

Pozdravljeni

Sedaj ko sem v zadnjem letniku bolonskega magistrskega študija in ko imam včasik pomisleke ali sem izbral pravo smer študija sem se domislil in zato predlagam sledečo rešitev pri usmerjanju maldih glede visokega šolstva in srednjega šolstva.

Predlagam da se izdela brošure velikosti 10-20 strani kjer je podrobno a vseeno poljudno napisano kaj se v določeni panogi dela. Te brošure naj se naredi za vsak ustrezen študij (panogo). Brošure naj jo definira Ministerstvo za visoko šolstvo in tehnologo v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje ter Ministrstvom za šolstvo in šport..

Naprimer izdela naj se brošure za ekonomijo, kemijo, biologijo, fiziko, itd.

Naj dam primer. Recimo, da izdajo brošuro za kemijo. V brošuri naj bodo zelo na kratko opisane fakultete ter srednje šole v primeru ko gre za usmerjanje otrok na osnovnih šolah, ki se dotikajo te problematike, ter delo ki ga kemiki opravljajo. Delo naj bo opisano slikovito in naj odraža realo stanje. V brošuri naj bodo podani podatki o brezposelnosti in načrtovane potrebe panoge. Največji del brošure naj bo namenjen opisu dela.

Brošura naj bo dostopna na internetnih straneh ministrstva ali kje drugje, če se ugotovi potreba. brošure naj se tiska v omejenih izdajah npr. ena (po vsako) na srednjo šolo ali gimnazijo ter osnovno šolo in sicer naj bodo izdaje na srednjih šolah omejene po širini tematike, ki se v večini priteči tej srednji šoli. Npr. če je to ekonomska srednja šola, naj ima brošuro za ekonomijo in upravo (torej EF,FDV,FU...).

Jaz bi bil zelo vesel take pomoči ko sem se sam odločal o vpisu na fakulteto.


Ključne besede Usmerjanje mladih, študij
Kategorija: Visoko šolstvo in znanost


Zadnji komentarji:

Nortz | 26.03.2011 | 00:45
Naučite se kompleksnih veščin razmišljanja in definirajate svoje vrednote. Vse drugo je brezupno tavanje v megli.
igor | 07.02.2011 | 01:36
Take brošure imajo na CIPS-ih (Center za informiranje in poklicno svetovanje), ki delujejo v okviru Zavoda za zaposlovanje. http://www.ess.gov.si/ncips/cips
Na šoli se lahko obrneš na svetovalno službo, kjer imajo običajno tak material, oz. ti povejo, kje ga lahko dobiš.
Feedback | 06.02.2011 | 11:02
 
V tej fazi se na žalost predloga ne d več popraviti, tako da lipi ne morem pomagati. Še vedno je v predlogu vsebovana elektronska verzija vseh brošur, tako da sti dijak lahko pogleda ostale brošure na spletu. Pomembno je da bodoči dijaki in bodoči študentje vedo da gradivo obstaja in kje ga lahko dobijo.
mati | 05.02.2011 | 20:40
Pri vsej računalniški tehnologiji res manjka še malo tiskanih brošur,kaj točno v kakšni panogi sploh delajo.Ni niti enega študentskega dela,da bi skoz prakso spoznal panogo,s pogovori z zaposlenimi slišal kaj počnejo?Če si vsaj malo komunikativen,kot študent radoveden a nevsiljiv,bi zdaj že vedel vsaj smer,katera te pritegne,v kateri bi rad sodeloval pri razvoju,napredku.Teorija ni vse.
lipi | 05.02.2011 | 17:09
Povsem se strinjam s predlogom. Predlagam le še, da se tematika, ki bi bila dostopna na posameznih šolah in se npr. na ekonomskih srednjih šolah ne omejijo le na ekonomijo in upravo, kot pravi predlagatelj. Zakaj? Ker je tudi med ekonomskimi tehniki (to je samo primer) kar nekaj interesa za študij tehnike (npr. računalništvo), naravoslovja in umetnosti. Zakaj bi torej izbor na posameznih šolah omejili, če pa lahko oseba npr. naredi maturitetni tečaj in se nato s tako opravljeno maturo vpiše na fakulteto, za katero zgolj poklicna matura ne zadošča? Ne vidim smisla v teh omejitvah. Poleg tega predlagam, da se ponovno uvede enotna matura za vse štiriletne srednješolske programe, kot je to že bilo pred 10 leti in več in je bil dijak, ki je zaključil srednjo ekonomsko šolo, glede vpisa na fakulteto enakovreden dijaku, ki je zaključil gimnazijo, in to brez dodatnih pogojev, kot je npr. maturitetni tečaj. To je dobro zato, ker tisti, ki so končali srednjo strokovno šolo (štiriletno) imajo nekaj poklicnih znanj, vedo, kaj želijo študirati, itd, medtem ko gimnazijski maturanti imajo pa le splošno znanje in se lahko zgodi, da šele po nekaj letih študija vidijo, da to ni zanje. Poznam kar nekaj takih oseb, ki so nato menjale študij in zapravile leto ali dve. Razen tega bo tako tudi manjši naval na gimnazije.
benF86 | 20.01.2011 | 21:01
Kar precej se iščejo ljudje za razne vodilne položaje. Na Mojedelo sem že večkrat zasledil, da iščejo dobesedno direktorje. Ponavadi zahteve vključujejo od 5 let delovnih izkušenj gor, pa kak MBA ipd.

Predlog za usmerjanje mladih glede visokega šolstva

Pozdravljeni

Sedaj ko sem v zadnjem letniku bolonskega magistrskega študija in ko imam včasik pomisleke ali sem izbral pravo smer študija sem se domislil in zato predlagam sledečo rešitev pri usmerjanju maldih glede visokega šolstva.

Predlagam da se izdela brošure velikosti 10-20 strani kjer je podrobno a vseeno poljudno napisano kaj se v določeni panogi dela. Te brošure naj se naredi za vsak ustrezen študij (panogo). Brošure naj jo definira Ministerstvo za visoko šolstvo in tehnologo v sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje.

Naprimer izdela naj se brošure za ekonomijo, kemijo, biologijo, fiziko, itd.

Naj dam primer. Recimo, da izdajo brošuro za kemijo. V brošuri naj bodo zelo na kratko opisane fakultete, ki se dotikajo te problematike, ter delo ki ga kemiki opravljajo. Delo naj bo opisano slikovito in naj odraža realo stanje. V brošuri naj bodo podani podatki o brezposelnosti in načrtovane potrebe panoge. Največji del brošure naj bo namenjen opisu dela.

Brošura naj bo dostopna na internetnih straneh ministrstva ali kje drugje, če se ugotovi potreba. brošure naj se tiska v omejenih izdajah npr. ena (po vsako) na srednjo šolo ali gimnazijo in sicer naj bodo izdaje na srednjih šolah omejene po širini tematike, ki se v večini priteči tej srednji šoli. Npr. če je to ekonomska srednja šola, naj ima brošuro za ekonomijo in upravo (torej EF,FDV,FU...).

Jaz bi bil zelo vesel take pomoči ko sem se sam odločal o vpisu na fakulteto.


Ključne besede: Usmerjanje mladih, študij
Anti NWO | 20.01.2011 | 16:09 Prikaži
 
PODPIRAM, PA NAJ NAREDIJO BROSURE TUDI ZA SREDNJO SOLO, TAKO, DODAJ SE TO V PREDLOG, TOREJ ZA SOLE NASPLOH, SAJ TUDI JAZ NISEM TOCNO VEDEL NA KAKSNO SOLO ITI IN SE ZMERAJ NE VEM, SAJ SE MI NE SANJA, KAKSNO SOLO JE POTREBNO IMETI ZA DOLOCENO DELO. DOLOCENIH DEL PONAVADI NITI NI NA RAZPISIH.

RECIMO NA ZAVODU ZELO REDKO VIDIM KDAJ KAKSNE RAZPISE, DA ISCEJO DIREKTORJE, ITD... MISLIM KAKSNO SOLO PA RABIS IMETI ZA BITI TAJKUN, OZIROMA DIREKTOR? SAJ NE MORA BITI ENA SOLA, DA SI POTEM LAHKO DIREKTOR ALI PREDSEDNIK DRZAVE, KER PAC TO NI TO.