Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Večja udeležba na volitvah
dan
Ogledov: 4694
Predlog ustvarjen 08.01.2011
Arhivirano
Zadnja sprememba 08.01.2011 20:55:27

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  

Na zadnjem referendumu v Sloveniji, je bila udeležba zelo nizka. Referenduma se je udeležilo manj kot 15% volivcev.

V Belgiji imajo na nekaterih volitvah volilno udeležbo celo nad 90 odstotki. Imajo pa pri njih volivci pravico pooblastiti sorodnike ali prijatelje, da volijo namesto njih, še prej pa jim seveda povedo, kako naj volijo. Takšno pooblastilo bi lahko uvedli tudi pri nas. Volilno pooblastilo bi bilo napisano le enkrat, overovljeno bi bilo pri notarju in bi veljalo več let do preklica.

Predlagam dopolnitev Zakona o volitvah. Naj ima vsak volivec pravico pooblastiti neko drugo polnoletno osebo, da na volitvah odda glasovnico namesto njega. Ko bo možno pri nas voliti tudi na ta način, lahko pričakujemo večjo udeležbo na volitvah in po mojem mnenju je dobro, da je oddanih volilnih glasov čim več.
  


Ključne besede volivci, volitve, referendum, udeležba, pooblastilo
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

Maj | 09.02.2011 | 10:14
Raje naj se uvede tudi elektronsko glasovanje in bo lahko vsak glasoval od doma.

Ampak zadeva bi morala biti res 100% varna, da slučajno ne bi moglo priti do zlorab tako kot pri spletnih anketah, kjer si kakšna stranka lahko nabije glasove po želji.

Prodaja glasov bi pa seveda bila možna tudi pri glasovanju od doma ampak tako bi vsaj dobili denar za glas-sedaj pa dobimo le prazne obljube.
Anti NWO | 15.01.2011 | 16:13 Prikaži
 
SEJ  CE BO ZDAJ REFERENDUM BO VERJETNO VISJA UDELEZBA, SAMO VPRASANJE, CE BODO POL SPOSTOVALI ZELJO LJUDI, SICER PA LAHKO VAM RECEM ZE VNAPREJ, DA NAS BO VLADA NATEGNILA TAKO ALI DRUGACE, SAJ ONI SAMO ISCEJO NACIN, KAKO OROPATI SLOVENCE IN OBOGATETI NA NAS RACUN. TEJI LJUDJE IMAJO TAKO VISOKE PLACE, DA CE BI LJUDJE ZARES VEDLI KOLIKO JIM ONI POKRADEJO DENARJA, BI BILI ZELOOOOO JEZNI IN BI SE MASCEVALI.
samob | 12.01.2011 | 10:51 Prikaži
 
Tudi jaz se strinjam, da bi pooblastilo enega od sorodnikov marsikomu olajšalo oddajanje svojega glasu. Sploh študentje, ki so daleč od doma in ne morejo oddati glasu v drugem mestu zaradi komplikacij s stalnim prebivališčem.. poznam ogromno mladih, ki po cel mesec ali več ne obiščejo doma, pooblastilo bi tako marsikateremu študentu omogočilo, da po pošti pošlje svoj glas v zapečateni kuverti, ki ga potem pooblaščenec pred komisijo (na podlagi pooblastila) odda. menim, da se na ta način izognemo možnosti manipulacije
Ariel | 12.01.2011 | 08:12
Odločno proti! Ta predlog bi pomenil uvedbo črnega trga z glasovi, kjer bi vedno zmagala finančno močnejša stran. 
Malo razmisli, pa boš videl, da si take demokracije ne želiš!
Moje mnenje je, da se mora človek nekoliko potruditi, če želi glasovati, saj bo tako svojo izbiro tudi bolj cenil. Če mu je vse k riti prinešeno, tudi samo dejanje volitev, tega ne zna ceniti. Zato podpiram, da se mora oseba osebno zglasiti na volišču.
dan | 16.01.2011 | 12:21
 
Črni trg z glasovi? Doslej še nisem slišal, da bi kdo ponujal denar nekomu drugemu, če mu ta odstopi pravico glasovanja na volitvah. Bi pa lahko kakšen volivec naredil to že sedaj, ko imamo klasična volišča. Recimo tako, da izroči denar drugemu volivcu, če mu ta obljubi, da bo glasoval tako, kot želi on, ki je dal denar. Nato pa tisti, ki je prejel denar, odkoraka na volišče in obkroži na lističu tisto, kar mu je bilo naročeno.    

Predlagam glasovanje s pooblastilom, kot dodatno možnost, bi pa bile elektronske volitve seveda veliko boljša opcija. Na žalost je v naši državi odpor do elektronskih volitev izredno velik. 

V nekaterih drugih evropskih državah so že uvedli glasovanje preko interneta, Estonci imajo celo glasovanje prek mobilnih telefonov, v Sloveniji pa je še vedno stari način glasovanja, ko se mora volivec osebno zglasiti na volišču. Teh volišč je v naši državi kar 3.386 in zato ne preseneča, da stanejo stroški za en sam referendum kar 4 milijone evrov.

Slovenskim državljanom takšen zastarel način glasovanja očitno ni všeč, če se je zadnjega referenduma udeležilo manj kot 15% volivcev. 

Glasovanje preko interneta sta predstavila javnosti že pred tremi leti dva slovenska poslanca. Zasnovala sta osnutek novele zakona o volitvah v DZ, ki bi omogočila izvedbo elektronskih volitev. Pri pripravi osnutka sta si poslanca pomagala z rešitvami, ki jih poznajo v Švici, Estoniji, na Nizozemskem, v Franciji, Angliji in Španiji, kjer so že uvedli možnost elektronskih volitev, vendar s pobudo za izvedbo elektronskih volitev v Sloveniji nista uspela, odpor je bil prevelik.

Če v naši državi res želimo, da je na volitvah večja udeležba, bo potrebno resno razmisliti o uvedbi elektronskih volitev. Ker pa lahko pričakujemo močan odpor do teh volitev tudi v prihodnje - morda kar eno desetletje - naj se že sedaj uvede vsaj ta dodatna možnost volitev s pooblastilom.
hales | 12.01.2011 | 07:33
Pooblastilo ni potrebno, ker volilna komisija pride tudi na dom, bolnišnico ..., če volilni upravičenec ni zmožen na volitve.

Predstavniki ljudstva so poslanci, oni imajo moč večih glasov, ne pa pooblaščenci.
pravica_ljudem | 12.01.2011 | 07:30
Idejo bi podprl v kolikor bi lahko pooblastili zgolj sorodnike; v nasprotnem primeru bi gotovo z lahkoto prišlo do preveč zlorab.. Za višjo udeležbo raje predlagam možnost oddaje glasu preko spleta (certifikat koda z lističa za vabilo na volitve).
Boyzl | 12.01.2011 | 06:31
proti - prostor za mahinacije.
naj nas zainteresirajo za volitve in referendume s tem, da bomo dobili občutek, da z udeležbo delamo kaj pametnega in koristnega zase in za državo. neinteres je odraz zaupanja v to, da boš z udeležbo uspel prispevati k čemu pozitivnemu.