Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Skrajšanje trajanja mandatov
 
blatnik
Ogledov: 4966
Predlog ustvarjen 22.12.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 22.12.2010 09:40:18

  Predlog   Število glasov   Komentarji (8)  

Vladi predlagam, da bi mandate oziroma obdobja med volitvami skrajšali iz štirih let na dve leti. Mislim, da bi se produktivnost tako zelo dvignala. Podobno prakso imajo v San Marinu, kjer imajo mandat na pol leta.

Tako se vsi bolj trudijo za svoj mandat, ker če dela ne opravljajo korektno, jih ljudstvo hitro zamenja z drugimi opcijami.


Ključne besede mandat, vlada, volitve
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

Feedback | 19.01.2011 | 14:41
 
Vse kar bomo s tem dosegli je da se bo realno več časa porabilo za konstituiranje vlade in da bodo politiki postali samo še večji demagogi in zapravljalci javnega denarja kot so že sedaj, ko se večino časa ukvarjajo s seboj. Na ta način pa bi ustavili tudi potrebne a nezaželene strukturne reforme, saj zanje nebi bilo več politične volje.
Boyzl | 19.01.2011 | 08:19
Dvomim v uspešnost take ideje, vsaj pri nas.
Pri nas vsi veselo pljuvajo po prejšnjih časih, zamolčijo pa, da so prejšnji oblastniki lepo počasi solidno živeli na račun državljanov, danes pa so mandati krajši in želje toliko večje, pa raje poskrbijo, da v tem kratkem času veliko pridobijo.

Bolj se zavzemam za zmanjšanje števila mandatov (beri občin, organov, sedežev itd) pa za kazensko odgovornost tistih, ki opravljajo funkcije.
janez novak | 12.01.2011 | 17:33
ZA

Objavil sem podobno idejo, pa jo butalski mudaraptorji niso hoteli dati v glasovanje.
Čudno, kajne?

Dodatno bi bilo potrebno število poslancev zmanjšati - 2 kom/regijo.
Direktne volitve politično nevtralnih ljudi/poslancev z ukinitvijo strankokracije.
Ministre in ostale pa le redno zaposliti (kot strokovnjake za svoje področje!) brez imunitete - po navadni delovni pogodbi za določen čas 1 leto z možnostjo podaljšanja v primeru, da je minister ok. Seveda bi moral biti minister politično NEVTRALEN.

Patkonaprejpress.
Jakob | 30.12.2010 | 03:53
Ne podpiram.

V praksi je tako da vsaka vlada ki pride na oblast potrebuje najprej eno leto časa da se sploh uteče in začne funkcionirat.
Potem nasledje leto ko bi začeli z delom pa bi naenrkat bilo leto naokoli v tak kratkem času je težko dejansko kaj izvest. Potem bi pa spet bile nove volitve in vse spet jovo na novo.

Enako se ne strinjam s tem da bilo dobro olajšat možnost za predčasne volitve.


Zdi se mi da so ti predlogi uperjeni predvsem proti trenutniv vladi, da bi se čimprej umaknila z oblasti. Nič ni narobe če so prisotne takšne želje. Samo zakone je treba sprejemati dolgovočno, da veljajo za vse, ne pa zato ker bi se v dani situaciji želelo dosečt nek uinek.

Sicer pa ponavadi je tako da nekdo na volitvah zmaga, potem pa mu podpora ljudi bolj ali manj pade. In to se ne dogaja samo pri nas in samo pri tej vladi, ampak se je dogajalo že prej in dogaja se tudi drugot po svetu.
Pogosto se dogaja da ljudje nekoga izvolijo, ne zato ker bi ga podpirali, ampak zato ker ne podpirajo protikandidata. Torej so ljudje nekoga izvolili, ne pomeni pa da ga dejansko podpirajo.
Ali pa drugačna situacija, da imajo ljudje zelo velika pričakovanja, ki jih je potem zelo težko izpolnit in zato podpora tistemu ki so ga izvolili hitro pade...

V glavnem če bi bilo preenostavno razpisat nove volitve, če bi bili mandati krajši... potem bi se ukvarjali samo z voljenjem in postavljanjem vlade... Časa da bi ta vlada kaj naredila pa bi blo dosti manj kot ga je sedaj. 

Pa predpostavljajmo da je na oblasti vlada ki ima veliko podporo ljudstva in se jo ponovno izvoli, to ne pomeni da bodo tudi stranke dobile enako procentov, kar pomeni da tudi če vlada ostane ista, je treba menjat kakšnega ministra... In se bo menjalo tudi nekoga ki je delal dobro in bo prišel na njegovo mesto nekdo drug ki se bo ponovno moral poglobit v tisto področje...
V glavnem dosti več časa bi se po nepotrebnem potratilo in dosit manj bi ga vlade imele za opravljanje svojih nalog. Torej tudi zelo dobre vlade bi imele slabše pogoje za delovanje. Kaj šele slabe vlade.

In tudi v trenutnem sistemu se vlado po štirih letih lahko zamenja in ze izvoli boljšo in bo tista boljša imela več časa na razpolago za svoje delo.Strinjal bi se mogoče s predlogom da se v osnovi mandat še podaljša, se pa zato olajša možnost za predčasne volitve.
To bi omogočilo da se vlado s katero ljudje res niso zadovoljni hitreje umakne, hkrati pa bi dalo možnost vladi s katero so ljudje zadovoljno, da tudi dalj časa deluje in ima boljše možnosti da v svojem mandatu tudi nekaj konkretnega naredi.
mrtn_t | 29.12.2010 | 08:33
Ne podpiram.
Že tako vsaka vlada porabi najmanj pol leta, da se formira ni celo zadnje leto za to, da se prilizuje volivcem. To je leto in pol "prostega teka". Ob teh predpostavkah je efektivno obdobje vlade 5/8 ali dobrih 62%.
Ob enakih predpostavkah ( leto in pol "prostega teka") in dvoletnem mandatu bi bila efektivnost le 1/4 ali 25%. 

Če že kaj, bi bilo treba spremeniti zakonodajo (ustava, zakoni, podzakonski akti?) tako, da se laže pride do predčasnih volitev. Da bi bil tu nek avtomatizem. Denimo nekaj takega:

Če v parlamentu pride do glasovanja o zaupnici vladi in le ta ni izglasovana, se sproži naslednji postopek:
 - Obstoječa vlada do konca postopka opravlja le še tehnične naloge.
 - Predsednik republike po posvetu s poslanskimi skupinami IMENUJE novega mandatarja najkasneje v 14 dneh. Ta v 4 dneh izbere ministre, 3 dni je časa za zaslišanje kandidatov in parlament o celotni vladi odloča najkasneje 3 tedne po izglasovani nezaupnici. Če je izbrana nova vlada, prevzame posle od stare.
 - Če ne, se postopek ponovi še enkrat, z nekoliko krajšimi roki (7 dni za mandatarja, 7 dni za vlado (izbira  zaslišanja)). Vendar se hkrati že tudi zažene postopek za izredne volitve. 
 - Če je vlada v drugo izbrana, prevzame posle od stare.
 - Če vlada še v drugo ni izbrana (5 tednov po prvi nezaupnici), je parlament AVTOMATSKO RAZPUŠČEN. Takoj začne teči 4-tedenska predvolilna kampanja in izredne volitve so cca 9 tednov po prvi nezaupnici.

Pri tem je nekaj predpostavk, ki bi morale biti izpolnjene (in zato ustrezno spremenjeni tudi drugi zakoni):
 - Če zaslišanje kandidata ni bilo opravljeno, ker se komisija ni sestala, gre kandidat v parlament brez zaslišanja. Spoštovanje rokov ima prednost pred proceduralnim zavlačevanjem.
 - Ukine se "dvakratno" glasovanje ob izbiri vlade (glasovanje najprej o mandatarju, nato še o ministrih)
 - še kaj...

Tako bi lahko v treh tednih zamenjali vlado, če se parlament tako odloči.
Če pa je parlament NESPOSOBEN določiti novo vlado v dveh poskusih, bi v 3 mesecih imeli nov parlament.

As simple as that! (v prostem prevodu: "Smpl k't pasulj!") :D

LP, ma
pravica_ljudem | 29.12.2010 | 07:43
Če se lahko denar daje za medle referendume, ki sploh niso dobro predstavljeni npr. RTV, ki smo ga imeli kar dvakrat v zadnjih nekaj kratkih letih potem bi se lahko tudi volilno telo zamenjalo precej hitreje. Če bi hoteli nekaj dosečt bi se morali sproti truditi za to da bi sledili željam volilcev za kar so tudi postavljeni in ne samo proti na koncu vsakih 4 let. En dan na leto naj se da dan za referendume in volitve pa bo to to. Prihranek + korist. Za nujne referendume, ki ne morejo čakati na ta datum naj se pa postavijo malce strožji pogoji pa bo ravno tako vredu. Če se bo vlada hotla pokazat se bo mogla obdržati na oblasti in vedno paziti da bo vse tako kot je treba(po zakonu, brez pretirane osebnostne koristi kot je sedaj). Ta sprememba bi bila lahko zelo pozitivna če bi šla v resen premislek. Predlog za razmislek pristojnih organov zato podpiram. 
hales | 29.12.2010 | 06:59
Ne vem, katere volitve imate v mislih, vendar ideja ni pametna.
Sedaj se vsako četrto leto posvečajo volitvam in ne svojemu delu, v tem primeru bi se pa vsako drugo leto.
Da ne omenjam, da bi bilo potrebno 2x več denarja za volitve.
saule | 25.12.2010 | 20:03
Odlična ideja!