Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Nadzor nad socialnimi podporami
dan
Ogledov: 5460
Predlog ustvarjen 18.12.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 18.12.2010 18:20:44

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (13)   Popravki predloga  


Proti izkoriščevalcem socialnih podpor v zadnjem času v nekaterih državah EU vodijo obsežne akcije. V članku z naslovom: "Ima dve hiši, 23 računov, jahto in 25.000 evrov socialne pomoči!" je prikazan primer Angležinje Deidre Hynes, ki je devet let neupravičeno dobivala socialno podporo.

http://cekin.si/clanek/za_dom_in_druzino/ima-dve-hisi-23-racunov-jahto-in-25-000-evrov-socialne-pomoci.html


Drugi primer je iz Nemčije. V članku z naslovom: "36 let zavrača vse službe pa vseeno dobi 1000€ socialne podpore" je opisan primer 54-letnega Nemca iz Hamburga, ki že 36 let živi od socialne pomoči, zavrača ponujene službe in se z veseljem pojavlja na televiziji, kjer sploh ne skriva dejstva, da je pač lenoba, in da je to v resnici edini razlog, zaradi katerega ne dela.

http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/36-let-zavraca-ponujene-sluzbe-ker-delo-skodi-in-dobro-zivi-od-socialne-podpore.html

 

V Sloveniji je bilo v samo enem mesecu in sicer v oktobru 2008 izplačanih za 9.010.378 evrov denarnih socialnih pomoči, letos oktobra pa že 12.292.507 evrov. Morda so vsi prejemniki upravičeno dobili socialno pomoč, vendar je presenetljivo to, da je nastal tako velik porast izplačil v razdobju komaj dveh let.

Predlog
Predlagam ustrezni slovenski instituciji, ki se ukvarja z dodeljevanjem socialne pomoči, da se pozanima pri kolegih v tujini, kako oni preverjajo upravičenost do socialne podpore in nato te izkušnje uvede tudi v naši državi.

Denarna socialna pomoč naj se izplačuje le tistim osebam, ki jo dejansko potrebujejo.

 


Ključne besede denarna socialna pomoč, podpora, brezposelnost
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

radmila4 | 24.01.2011 | 14:52
Da, mislim da je kar preveč izkoriščanja denarnih pomoči, marsikdo noče iti delati za recimo 200 eur več plače, se pač sprijazni z višino socialke in je udobno doma. Vsi prejemniki denarne pomoči bi morali biti pod bolj strogim nadzorom, brezposelne pa - ki prejemajo denarno pomoč - spravit v opravljanje koristnih javnih del. Le-teh namreč ni malo, pa še veliko stvari bi se na ta način uredilo. Dokler te stvari niso dorečene, lahko pač odklanjajo dela. Davkoplačevalci pa moramo vse to prenašat in dajat v skupno blagajno za take nepravilnosti. Skrajni čas, da se te stvari uredijo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Urska Godnjavec | 05.01.2011 | 22:59
 
Poznam kopico primerov, nasploh priseljencev, ki jim država plačuje stanovanje, dobivajo socialno vozijo se v novem BMV-ju.... K sm jo jst rabila pa lih tok da mi niso rekl naj avto prodam, moji starši naj pa hišo prodajo... k da je dejansko država dala kj zravn za izgradnjo:$. Dokler bo tako stanje pri nas jo zarad mene lahko ukinejo!!!!Žalostno je da imajo tujci več pravic k mi.
pravica_ljudem | 05.01.2011 | 21:58
citiram "Slovenija je pravna in socialna država." 

To najbolš da zbrišemo iz ustave ker že dolgo ne drži. Tako se lahk vsaj vsi politiki nehajo pretvarjat da smo. Trenutno smo namreč samo še napol socialna država ampak kaj k se napol ne da preživet; al preživiš al pa umreš ker nimaš denarja za preživetje. 
Boyzl | 05.01.2011 | 07:52
ja, višina podpre je sramotno nizka.
ja, nekateri (ravno tisti, ki jo najbolj potrebujejo) težko pridejo do nje.

ravno zato pa nadzor in črtanje vseh, ki jo neupravičeno izkoriščajo. razlikujmo končno med pomoči potrebnim in lenuhom ter med brezposelnim in izkoriščevalcem podpore in črno-delavcem.
obe vrsti jih imamo - pa dajmo za be vrsti poskrbeti, kot jim priprada. enim z višjo pomočjo, drugim z globami za izkoriščanje.
M S | 04.01.2011 | 23:05
Brez besed, socialno pomoč znaša v Sloveniji borih 229 evrov, imamo ceneo, ki so primerljive s Nemčijo, plače, socialna pomoč, otroški dodatki itd pa so 5x nižji.
Anti NWO | 23.12.2010 | 17:07
 
Dokler ne bo komu pocil filem in ........ . Jebenti to drzavo, ki ljudje, ki rabijo socjalno je ne dobijo in morajo tam prositi in jokati in une glupe delavke se delajo norca iz ljudi. Mislim vsi ljudje ne padejo tako nizko, samo enim se res ne sanja, kaj pomeni prezivljati se. Sama oseba ne mora ziveti z eno socjalno pomocjo, vsaj ne vec casa, saj, kadar pridejo dodatni stroski enostavno ni denarja. Avta itak ne moras imeti, poloznice ponavadi predstavljajo polovico socjalne pomoci ali vec in to govorim za tiste, ki imajo ze svoje stanovanje, bog ne dej, da nimas svojega stanovanja.

In delodajalci pol se izkoriscajo ta najrevnejsi sloj, saj vejo, da bodo delali in tudi, ce jim ne placajo, bodo tiho, ker se bojijo za delovno mesto, itd... MAFIJA PROKLETA.
Mesarko | 22.12.2010 | 12:15
Kako to, da nihče od vseh tukaj nikoli ni omenil in ne omeni - zelo pomembnega podatka namreč - da je ta pomoč v  državi, ki je sam svetilnik sveta, to je v Sloveniji, točno 5 krat nižja (!) kot je le ta na Zahodu!? Pri tem ko so cene življenskih potrebščin v svetilniku sveta, to je v Sloveniji še višje od tistih na Zahodu! 
Kako to ha?!
dan | 22.12.2010 | 16:13
 
Imaš prav, višina socialne podpore je zelo pomembna. Na internetnih forumih in tudi v medijih, se o tej višini zneska premalo govori.

Sem pogledal na internetu, kolikšna je pravzaprav denarna socialna podpora v Sloveniji. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zapisalo, da je bila v mesecu oktobru 2010 povprečna vrednost socialne pomoči 232€. Ta znesek se mi zdi sramotno nizek v primerjavi s socialno pomočjo v državah, ki imajo enake življenske stroške, kot so v naši državi. 

Dvomim, da lahko kdorkoli v Sloveniji preživi z zneskom 232€ na mesec, če se nikjer ne more zaposliti in nima prihrankov. Kaj človeku, prejemniku socialne pomoči preostane? Delo na črno? To delo je kaznivo, če ga ujamejo, gre lahko v zapor. Kaj mu torej še preostane? Kriminalna dejavnost? Tudi ta je kazniva, posledica je lahko zapor.

Število izplačanih denarnih socialnih pomoči za mesec oktober 2010 je bilo kar 52.577. To je mnogo preveliko število za državo, ki ima komaj dva milijona prebivalcev in ima v drugem členu ustave zapisano, citiram: "Slovenija je pravna in socialna država." 

Mnogi med temi 52.577 ljudmi imajo družine in mnogo preveč je tistih, ki so zaradi tako nizke socialne pomoči na robu preživetja.

Kaj naj vlada stori?
Poskrbi naj, da se zviša sedanja sramotno nizka socialna pomoč in poskrbi naj tudi, da bo ta pomoč dejansko prišla v roke tistih, ki jo v resnici potrebujejo.
hales | 22.12.2010 | 08:46
Država ima vse podatke o socialnih transferjih, samo zbrati jih je potrebno na enem mestu.
Tudi podatke o premoženju ima, je pa res, da nekateri premoženje raje napišejo na sorodnike in s tem pridobijo pravico do dodatkov.
Kar pa tiče ločenega bivanja, je pa edina rešitev, da se gre na teren preverjat vsakega posebej, kar pa ni najceneje. Vprašanje, če bi s tem zaslužili dovolj, da bi plačali inšpektorje ali detektive.
dragap | 22.12.2010 | 08:29
Podpiram predlog natančnega in doslednega kontroliranja dajanja socialne pomoči, ker je tudi v Sloveniji ogromno primerov neupravičenega dajanja.
Ogromno število posameznikov, ki niso poročeni, dobivajo vsak posebej ( oče posebej in mati še enkrat posebej) socialne pomoči v več različnih oblikah. Tega centri CSS ne kontrolirajo po vseh občinah (nekatere kontrolirajo). 
Zdravi in mladi delomrzneži odklanjajo zaposlitve in delodajalcu že vnaprej rečejo, naj jih ne sprejme, ker ne želijo delati, češ prišli smo se javit samo zaradi napotitve s strani Zavode za zaposlovanje, da ne izgubijo podpore.
Po drugi strani pa isti posamezniki delajo na črno cele dneve, bistveno več kot redno zaposleni.
Anti NWO | 23.12.2010 | 17:13
 
Jebenti slovensko fausijo, ki vam ni nic prav. Bodite veseli, da vam oni se priznajo, da nocejo delati, ali bi jih vi radi placevali za nic delati in to po 750€ na mesec? Ce ne bi placali tem ljudem pa ....... Ker res, kot, da boste zdaj vakega sprejeli, lih unega, ki pride na razgovor in rece, da noce delati, bi ga vzeli jeres? Ce zelite zares delavca potem mu dejte pogodbo, saj delavec tudi zeli izbirati delodajalca, jebenti delodajalci, ki nocejo sprejeti delavcev, jaz bi rekel, da tistega, ki povabijo na razgovor, da morajo sprejeti, potem pa bi bila muzika malo drugacna, ker zdaj klicejo vse na razgovor in izbirajo, kot da bi izbirali suznje ali prostitutke.

Delavci pa so prisiljeni sprejeti vsako delo. Ce to ni suzenjstvo in zavod in socjalna in delodajalci neprestano terorizirajo ljudi, da morajo sprejeti vsako delo. Ko bo kriza se bo slo krasti in bo, oziroma se bo vzelo to kar nam pripada, saj ce ne bo drzava dala z lepim to, kar je nase, potem bo verjetno treba uporabiti silo, upam, da do tega ne pride.
Katrin | 20.12.2010 | 19:23
Ugibam, ampak morda je porast socialne pomoči, ki znaša 288 eur na mesec, posledica recesije v zadnjih dveh letih, povečane brezposelnosti, zmanjševanja ali celo neizplačevanja plač najbolj rizičnim slojem, ki imajo že tako ali tako minimalno plačo (ki znaša 562 eur)?
Anti NWO | 20.12.2010 | 15:29
 
Kaj samo 12 miljonov evrov socjalne pomoci se placuje? To ti je samo 6€ na slovenca, pa kaj ces, da je to? Jaz bi rade volje dal 6€ za tiste, ki rabijo socjalno pomoc, saj ze tako je prenizka socjalna pomoc. lahko bi dali vsaj 100.000.000€ socjalne pomoci, oziroma namenili za UTD.

Nadzor nad socialnimi podporami

Proti izkoriščevalcem socialnih podpor v zadnjem času v nekaterih državah EU vodijo obsežne akcije.

V članku z naslovom: "Ima dve hiši, 23 računov, jahto in 25.000 evrov socialne pomoči!" je prikazan primer Angležinje Deidre Hynes, ki je devet let neupravičeno dobivala socialno podporo. http://cekin.si/clanek/za_dom_in_druzino/ima-dve-hisi-23-racunov-jahto-in-25-000-evrov-socialne-pomoci.html

Drugi primer je iz Nemčije. V članku z naslovom: "36 let zavrača vse službe pa vseeno dobi 1000€ socialne podpore" je opisan primer 54-letnega Nemca iz Hamburga, ki že 36 let živi od socialne pomoči, zavrača ponujene službe in se z veseljem pojavlja na televiziji, kjer sploh ne skriva dejstva, da je pač lenoba, in da je to v resnici edini razlog, zaradi katerega ne dela. http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/36-let-zavraca-ponujene-sluzbe-ker-delo-skodi-in-dobro-zivi-od-socialne-podpore.html


V Sloveniji je bilo v samo enem mesecu in sicer v oktobru 2008 izplačanih za 9.010.378 evrov denarnih socialnih pomoči, letos oktobra pa že 12.292.507 evrov. Morda so vsi prejemniki upravičeno dobili socialno pomoč, vendar je presenetljivo to, da je nastal tako velik porast izplačil v razdobju komaj dveh let.

Predlog
Predlagam ustrezni slovenski instituciji, ki se ukvarja z dodeljevanjem socialne pomoči, da se pozanima pri kolegih v tujini, kako oni preverjajo upravičenost do socialne podpore in nato te izkušnje uvede tudi v naši državi.

V bodoče naj se izplačuje denarna socialna pomoč le tistim osebam, ki jo dejansko potrebujejo.
 


Ključne besede: denarna socialna pomoč, podpora, brezposelnost

Nadzor nad socialnimi podporami

 

Proti izkoriščevalcem socialnih podpor v zadnjem času v nekaterih državah EU vodijo obsežne akcije. V članku z naslovom: "Ima dve hiši, 23 računov, jahto in 25.000 evrov socialne pomoči!" je prikazan primer Angležinje Deidre Hynes, ki je devet let neupravičeno dobivala socialno podporo.

 

http://cekin.si/clanek/za_dom_in_druzino/ima-dve-hisi-23-racunov-jahto-in-25-000-evrov-socialne-pomoci.html


Drugi primer je iz Nemčije. V članku z naslovom: "36 let zavrača vse službe pa vseeno dobi 1000€ socialne podpore" je opisan primer 54-letnega Nemca iz Hamburga, ki že 36 let živi od socialne pomoči, zavrača ponujene službe in se z veseljem pojavlja na televiziji, kjer sploh ne skriva dejstva, da je pač lenoba, in da je to v resnici edini razlog, zaradi katerega ne dela.

http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/36-let-zavraca-ponujene-sluzbe-ker-delo-skodi-in-dobro-zivi-od-socialne-podpore.html

 

 

V Sloveniji je bilo v samo enem mesecu in sicer v oktobru 2008 izplačanih za 9.010.378 evrov denarnih socialnih pomoči, letos oktobra pa že 12.292.507 evrov. Morda so vsi prejemniki upravičeno dobili socialno pomoč, vendar je presenetljivo to, da je nastal tako velik porast izplačil v razdobju komaj dveh let.

Predlog
Predlagam ustrezni slovenski instituciji, ki se ukvarja z dodeljevanjem socialne pomoči, da se pozanima pri kolegih v tujini, kako oni preverjajo upravičenost do socialne podpore in nato te izkušnje uvede tudi v naši državi.

Denarna socialna pomoč naj se izplačuje le tistim osebam, ki jo dejansko potrebujejo.

 


Ključne besede: denarna socialna pomoč, podpora, brezposelnost