Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Znižanje stroškov za volitve
dan
Ogledov: 4909
Predlog ustvarjen 14.12.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 14.12.2010 12:05:14

  Predlog   Število glasov   Komentarji (18)  

Ko so bile v Sloveniji pred dvema letoma volitve v državni zbor, so volivci volili na kar 3.386 voliščih. Na dan volitev je na voliščih delalo približno 22.000 ljudi. Poleg teh volišč so imeli volivci možnost voliti tudi predčasno na upravnih enotah in po pošti.

Znano je, da so stroški za organizacijo referendumov in volitev v državni zbor zelo veliki, zato bi bilo dobro razmisliti o tem, da se stroški znižajo. Predlagam, da se obdrži sedanja možnost voliti na upravni enoti, volitve po pošti se nekoliko spremenijo, volitve na voliščih pa ukinejo.

Nov način volitve po pošti
Volivec bo prejel na svoj naslov glasovnico in frankirano kuverto. Glasovnica bo vsebovala besedilo, ki bo pojasnila volivcu o čem se voli, besedi ZA in PROTI pa bosta namenjeni obkroževanju.

Novost, ki jo predlagam, je dodana črtna koda na glasovnici, ki bo preprečila zlorabe. V črtni kodi bo zabeležena številka volilnega upravičenca skupaj s štiri številčno šifro. Šifro bo vsak volivni upravičenec dobil v posebni kuverti pred volitvami in bo veljala za vse volitve. Podoben sistem poznamo pri bančnih karticah. Komitent banke dobi po pošti bančno kartico in v posebni kuverti še PIN kodo. Tudi to kodo lahko lastnik kartice večkrat vtipka v bančni avtomat pri dvigu gotovine.

Glasovanje
Volivec bo na glasovnici obkrožil besedi ZA ali PROTI, dopisal svojo šifro, glasovnico vtaknil v frankirano kuverto in jo poslal po pošti volilni komisiji.

Štetje glasov
Član volilne komisije bo črtno kodo na glasovnici prebral s čitalnikom. Na zaslonu čitalnika se bo pokazala štiri številčna šifra. Glasovnica bo veljavna, če bo pravilno izpolnjena in če bo šifra, ki jo je volivec napisal na glasovnici enaka tisti na zaslonu čitalnika.

Prednosti glasovanja po pošti
1. nižji stroški volitev;
2. volilcem ne bo treba hoditi točno določen dan na točno določen kraj, kjer so volišča;
3. glasovanje in štetje glasov bo enostavno;
4. zaradi novega načina glasovanja po pošti, bo volilo več volivcev kot sedaj;
5. rezultati volitev bodo znani precej prej, kot pri starem, doslej znanem načinu glasovanja.  


Ključne besede volitve, referendum, volivci, glasovnica, prihranek
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

hales | 12.01.2011 | 11:23
V tem primeru bi blo pametno kupit delnice Pošte Slovenije, ker to bi bil promet.
Volilna komisija bo poslala dve položnici vsakemu volilnemu upravičencu, nekateri pa jo bodo tudi poslali nazaj.
Nekakšen papirnati certifikat :-)
igor | 11.01.2011 | 16:58
misliš, da je pošta brezplačna? poleg tega se pojavi tudi problem, da bi izpolnjene glasovnice kje vmes "izginile".

sem pa za e-glasovanje
dan | 11.01.2011 | 19:15
 
Da, res je, možno je, da kakšna glasovnica ne bi bila dostavljena. Sicer pa je to enako, kot pri sedanjem glasovanju, ko slovenski volivci glasujejo iz tujine po pošti. Tudi tukaj lahko nastopi ta težava, vendar glasovanje po pošti kljub temu imamo v sedanjem volilnem sistemu.

V zvezi s komentarjem o stroških dostave, je moje mnenje sledeče: ko poštar dostavlja glasovnice naslovniku, so stroški enaki, kot doslej. Ko pa naslovniki pošljejo izpolnjene glasovnice volilni komisiji, so stroški precej nižji, saj gredo vse glasovnice na en naslov. Država se bo menda že znala pogoditi s pošto za nižje stroške dostave. 

Tako, da lahko rečemo: skupni stroški dostave bodo nekoliko višji, stroški organizacije volitev pa precej nižji. Predlagano novo glasovanje bo prineslo precejšnje prihranke za proračun.
dan | 08.01.2011 | 18:29
 
Ko pišem ta komentar, sta le 2 glasova ZA in kar 5 PROTI. Od naštetih pet prednosti glasovanja po pošti je verjetno tistim, ki so glasovali proti, najbolj sporna 4.prednost: "zaradi novega načina glasovanja po pošti, bo volilo več volivcev kot sedaj". 

Zanima me, zakaj se nekaterim zdi slabo, če na parlamentarnih volitvah in referendumih z novim načinom glasovanja voli več volivcev kot danes. Ali lahko tisti, ki je glasoval PROTI, pojasni, zakaj je tako glasoval?
pravica_ljudem | 05.01.2011 | 20:02
Men se zdi pa škoda da ne bi naredili koraka naprej in uvedli vsaj poštno glasovanje. Za kaj več v tem trenutku(elektronsko) žal še nismo čisto zreli, bi pa že z pošto veliiiiko naredili! Prepričan sem da predlog stoji na mestu in je če ne druzga zrel za to da se ga da v vladi za razmislek.

Poleg tega pa; kasneje bi lahko uvedli sistem izbire da bi lahko posameznik sam izbiral preko česa bo glasoval; starejšim ljudem bo vsekakor bolj prijazna pošta, medtem ko bo mladim bolj blizu internet. 

Vsaj en korak napredka bi lahko naredili za začetek. Zame bi bil to VEEEEEELIK premikk. Predlagam da vsaj nekaj probamo spremenit v glavah politikov. Podprite da vsaj vidmo odziv...tako ali tako še ne poznam primera da bi nekdo tukaj predlagal zakon vladi in bi bil le ta kasneje tako uspešen kot predlog da bi tudi v praksi zaživel. Vsaj enga bi rad vidu..enga dobrga k bi šel po tej poti!
dan | 30.12.2010 | 20:39
 
Še nekaj v zvezi z morebitnimi pomisleki, da bo tajnost glasovanja ogrožena.

Nihče od volilne komisije in tudi ne oskrbnik strežnika ne bo mogel ugotoviti, kako je posamezna oseba glasovala, ker to ne bo zabeleženo v bazi podatkov. Bo pa možno ugotoviti, če je kdo ponaredil glasovnico in glasoval večkrat. V tem primeru bodo vse glasovnice od te iste osebe proglašene za neveljavne.

Tajnost glasovanja bi lahko bila ogrožena le pri glasovanju preko mobilnikov. Vendar o tej ogroženosti niso imeli pomislekov v estonskem parlamentu, ko so sprejel zakon, da bodo leta 2011 na parlamentarnih volitvah uvedli glasovanje prek mobilnih telefonov. Možnost glasovanja preko interneta, pa so Estonci imeli že lansko leto.
AnžeŠinkovec | 20.12.2010 | 14:08
Podobne pobude že odstajajo, le da gre v njihovem primeru za glasovanje s pomočjo intereta, ki je v primerjavi s pošto še cenejši in varnejši (tako glede zlorabe načela 1 človek 1 glas, kot tudi načela tajnosti glasovanja).

Vendar se zaradi izkušenj iz tujine (Švica, Anglija, Estojina...) naši politiki boljijo, saj je volilna udeležba v primeru e-glasovanja nekoliko višja in so rezultati volitev za kakšen odstotek spremenjeni.
dan | 26.12.2010 | 11:54
 
Glasovanje s pomočjo interneta v primerjavi s poštnim glasovanjem ni cenejši, če se hkrati ne ukine glasovanje na volišču. Bistvo predloga je v tem, da imamo namesto glasovanja na volišču glasovanje po pošti in se tako stroški volitev zelo zmanjšajo, hkrati pa volivci prihranijo veliko časa, saj jim ni treba hoditi na točno določen kraj, kjer se voli.

Da so stroški sedanjih klasičnih volitev zelo veliki, je pa tudi znano, saj stane kar 4 milijone evrov izvedba enega samega referenduma.

Za internetno glasovanje ne vidim, da bi imelo kakšne dodatne prednosti v primerjavi s poštnim. Ne bi pa bilo nič narobe, če se poleg glasovanja po pošti uvede tudi glasovanje preko interneta, saj organizacija takšnega glasovanja za državo ne bi bila draga. Morda bo kakšnega volivca takšno glasovanje celo zanimalo, čeprav je bolj zamudno, kot glasovanje po pošti. 
blatnik | 17.12.2010 | 10:56
Moje mnenje je, da bi stroske lahko nizali tudi tako, da bi zmanjsevali stevilo volilnih mest, saj sem na zadnjem referendumu v svojem voliscu oddal glas v skoraj cisto prazno volilno skrinjico.

Tako bi lahko za naslednje referendume in volitve naredili le po eno volisce na obcino ali pa eno volisce na doloceno stevilo ljudi (naprimer 10.000).

S tem bi stroske lahko oklestili vsaj za nekaj milijonov evrov.
Anti NWO | 16.12.2010 | 18:37
 
Dandanes bi lahko imeli res ze elektronske volitve in bi bile tako prakticno zastonj, za kar bi se zavzemala PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE, samo v nasi drzavi imamo diktaturo, ki ne mara demokracije in krsi temeljne clovekove pravice!!!!!

Mislim vem, kako so se ljudje nekoc pocutili, kadar so bili pod NACISTI IN FASISTI in zal se ni kaj dosti spremenilo danes, saj drugi ljudje so na oblasti, toda ljudje se zmeraj nimajo svobode govora in so preganjani z strani oblasti. Se zmeraj zivimo v vojni, toda, ce bo slo tako naprej bomo zgubili to bitko.
dan | 16.12.2010 | 10:41
 
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Ariel | 16.12.2010 | 10:02
Ta predlog je neumnost. Nekdo bo skeniral milijon in nekaj glasovnic? Kdaj bi prišli do rezultatov? Da ne govorim o tem, da tako ni zajamčena tajnost glasovanja!
dan | 16.12.2010 | 11:11
 
S skeniranjem glasovnice ne bo možno goljufati. Goljufijo preprečuje črtna koda s številko volivca in štiri številčna šifra, ki jo volilni upravičenec zapiše na glasovnico. Ko bo član volilne komisije prejel originalno glasovnico, bo vnesel v bazo podatkov številko volivca, štiri številčno šifro in datum prejema glasovnice. Če bo poleg originalne glasovnice prejel še ponarejeno glasovnico, bo iz baze podatkov razvidno, da je nekdo glasoval več kot enkrat in obe glasovnici bosta neveljavni.

Tajnost glasovanja je zajamčena. Na glasovnici, ki jo bo prejel član volilne komisije, ne bo zapisano ime volivca.
Anti NWO | 16.12.2010 | 18:41
 
Predlog ni neumen, rezultati, bi lahko bili realnocasovni, vsakdo bi lahko tudi preveril, ce je bil njegov glas pravilno podan.

Tajnost glasovanja bi ostala, saj nihce ne bi smel izvedeti ali preveriti za koga si glasoval, saj kazen bi bila zelo huda, prav tako, ne bi smeli uporabiti nikakor to proti tebi, samo pac to govorimo o demokraticni in pravni drzavi, katere verjetno ne bomo vidli se dosti casa.

Ce zelite pravno in demokraticno drzavo glasovati za PIRATSKO STRANKO SLOVENIJE.

Sicer pa jaz bi raje imel vec anonimnosti na internetu kot na voliscu, saj, ce ne pocnete nic ilegalnega in kaznivega na internetu se nimate nicesar bati mar ne, torej cesa se imate bati na volitvah? No ce so volitve tajne, mora biti tudi internet in obratno.
andrejček | 30.12.2010 | 15:10
zagotovo bi bila kršena tajnost volitev, saj bi lahko vsaj ena oseba - oskrbnik strežnika - preverila kdo je kako glasoval

pravim bi lahko, kar pomen, da je tajnost glasovanja ogrožena... mogoče bi bilo glasovanje po el. pošti bolj varovano, kljub temu pa bi obstajala možnost kršitve tajnosti glasovanja...

PROTI
grajbos | 15.12.2010 | 23:19
Pri kuvertah je tako - tako glede zlorab... Lahko bi se dogajalo, da bi nekdo v družini uredil za vse družinske člane. Ni težko dobit šifre od družinskih članov, še posebej, če jih volitve oz. referendum ne zanima. 
Tako da tu več toliko ne velja lastna volja pri odločitvi...
dan | 16.12.2010 | 10:18
 
Da, res je, so tudi volivci, ki jih volitve in referendumi ne zanimajo. V nekaterih družinah se bo dogajalo, da bo, recimo, oče rekel mladoletnemu sinu: udeležil se bom volitev z glasovanjem po pošti, ker to smatram za državljansko dolžnost, ker pa ne vem koga voliti, ti voli namesto mene.

Vendar, saj imamo nekaj podobnega že sedaj. Oče reče mladoletnemu sinu: odšel bom na volišče, ker to smatram za državljansko dolžnost, ker pa ne vem koga voliti, ti predlagaj kaj naj obkrožim na glasovnici in na ta način voli namesto mene. 

Volitve po pošti ne odpravljajo sedanje možnosti, da eden družinski član voli namesto drugega, ker tega niti ni možno odpraviti. Volitve po pošti imajo drugo prednost: znižanje stroškov za volitve. Namesto nekaj milijonov evrov, ki jih gre sedaj iz proračuna za en sam referendum, se bo v bodoče porabilo več kot desetkrat manj denarja.
 
Katrin | 15.12.2010 | 22:10
Uvajati volitve po pošti je tako, kot bi šli nazaj na kočijo za prevoz od mesta do mesta.
Sedaj se splača uvajati volitve po internetu, za vse ki nimajo te možnosti pa naj bo avtomat na upravni enoti in deklica, ki pomaga starejšim pri upravljanju z njim. Mislim, da je bil že nekje tak predlog.
dan | 16.12.2010 | 11:08
 
Računalnik je odlično orodje za marsikatero opravilo. Uporabil bi se lahko tudi za oddajo volilnega glasu preko interneta, vendar bi ta postopek trajal precej dalj časa, kot klasični, ko v le nekaj sekundah obkrožimo besedo na papirnati glasovnici in hkrati dopišemo šifro. 

Za volitve po internetu potrebujemo digitalno potrdilo, ki predstavlja strošek za tričlansko družino in to vsako leto 10€. Digitalno potrdilo je tudi brezplačno, če se naroči na upravni enoti. Je pa pridobitev tega brezplačnega digitalnega potrdila nekoliko zapleteno in zahteva precej več časa, kot pridobitev plačljivega digitalnega potrdila.

Postopek je razložen tukaj:
"Bodoči imetnik (prosilec) digitalnega potrdila prinese izpolnjen zahtevek skupaj z veljavnim uradnim dokumentom s sliko na prijavno službo. Zaposleni na prijavni službi zanesljivo ugotovijo istovetnost osebe, preverijo verodostojnost podatkov iz zahtevka in na zanesljiv način posredujejo podatke Ministrstvu za javno upravo (oziroma izdajatelju SIGEN-CA). Izdajatelj na podlagi odobrenega zahtevka pripravi referenčno številko in avtorizacijsko kodo, ki sta unikatni za vsakega bodočega imetnika digitalnega potrdila posebej. Referenčno številko izdajatelj pošlje bodočemu imetniku digitalnega potrdila po elektronski pošti, avtorizacijsko kodo pa s poštno pošiljko. S pomočjo obeh številk in navodil za uporabo spletnih digitalnih potrdil imetnik nato prevzame svoje digitalno potrdilo." http://www.sigen-ca.si/pridobitev_fizicni.php


Zagovarjam volitve po pošti, ker so enostavne, za glasovanje se porabi le nekaj sekund in z glasovanjem po pošti volivec nima nobenih dodatnih stroškov.