Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


ZAKON O VOLITVAH IN REFERENDUMU
 
andrejček
Ogledov: 4615
Predlog ustvarjen 13.12.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 13.12.2010 12:20:47

  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  

Pozdravljeni.

Moj predlog bo zelo kratek in sicer, da se zakon, ki obravnava referendume in volitve na vseh nivojih spremeni tako, da se določi, da je udeležba na referendumu in volitvah obvezna.

 

Obrazložitev:

Priča smo, da se referendumov in volitev na vseh nivojih udeležuje vse manj ljudi, predvsem zato, ker jim je popolnoma vseeno, kaj in kako se z državo dogaja, po drugi strani pa kot nekakšni protesti proti aktualni oblasti. Posledica so dragi referendumi in volitve, ki pa se jih udeležuje vse manj ljudi. Referendum pač stane, če kdo pride na volišče, ali ne.

Takšna ureditev s strani človekovih pravic ni sporna, saj jo že uporabljajo države v Evropi, pa do sedaj še ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za kakšne kršitve, saj se nikogar ne prisiljuje kako naj glasuje (lahko glasuje za, proti, ali pa odda neveljavno glasovnico,pač po želji oz. občutku), hkrati pa vlada in parlamen dobita realnejšo sliko o tem, kaj si narod želi oz. kaj zahteva.


Ključne besede referendum, volitve
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

dan | 09.01.2011 | 12:18
 
Nekatere države poznajo volilno dolžnost. Takšna je denimo Belgija, kjer je volilec, ki se neupravičeno ne udeleži volitev, oglobljen za 200 do 300 evrov. Pri njih se volilna udeležba giblje nad 90 odstotki. Obvezne volitve so še v nekaterih švicarskih kantonih, pozna jih tudi Liechtenstein, Ciper, Turčija, Argentina, Brazilija.

Imajo pa v Belgiji volivci pravico pooblastiti sorodnike ali prijatelje, da volijo namesto njih, še prej pa jim seveda povedo, kako naj volijo, tako ni nujno, da vsi volivci osebno pridejo na volišče. 
 
pravica_ljudem | 05.01.2011 | 19:45
RTV referendum je bil po moji oceni kolikor se je pač dalo iz ohlapnih podatkov ki so pricurljali v medije razbrati zgolj izbira med slabim in slabim. Tako predlagani kot stari zakon imata po moji oceni prevelike nesmiselnosti in gresta iz ene v drugo skrajnost.

Pustimo to...Obvezna udeležba je zanimiv predlog ampak silit nekoga ki naprimer večino časa posveti delu in ne spremlja novic je malce težko. Morda je kljub temu to smiselno saj bi morali tudi tisti ki so ponavadi preveč izkušeni in utrujeni politike prispevati svoje glasove. Te ljudje so ponavadi bolj razumski in marsikateri referendumski izid bi bil tako lahko drugačen, verjetno bolj primeren. 

Potrebno bi pa bilo razmisliti o elektronskih volitvah. To se mi zdi super ideja vendar bi morala vključevati odlično zaščito proti potencialnim hekerjem in ostalimi zlorabami. 

Kot šeeno možnost vidim to da bi na referendumski dan vsakdo ki bi šel tisti dan obrožit listič s tem dobil nekaj pravic: za delavce bi bil takrat le polovični delavnik, študentje, dijaki bi dobili dan šole/fakultete po svoji izbiri frej, upokojenci in nezaposleni bi dobili bon za osnovna živila, (= . Tisti ki pa ne bi šli obkrožit pa pač ne bi dobili teh pravic. 
benF86 | 15.12.2010 | 14:34
Naj raje uvedejo način elektronskih volitev, ko se bo dalo voliti z domačega računalnika, pa bo udeležba takoj boljša. 
Boyzl | 15.12.2010 | 12:36 Prikaži
ne, je pa že mnogo pametnejši predlog o omejevanju števila referendumov.
Katrin | 15.12.2010 | 11:44
Ne, se ne strinjam. Volitve ljudi ki sploh ne vedo, zakaj gre, so najslabša izbira. Kar se lepo vidi pri zadnjem referendumu, saj se je na koncu cel zakon zbanaliziral na vprašanje naročnine.
benF86 | 15.12.2010 | 14:32
Komentar je izbrisal avtor komentarja.