Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Minimalno 40 dni dopusta na leto
Anti NWO
Ogledov: 8225
Predlog ustvarjen 02.12.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.12.2010 14:25:30

  Predlog   Število glasov   Komentarji (30)  

Predlagam, da se uvede obvezno minimalno 40 delovnih dni placanega dopust na leto za vse zaposlene, v zameno se lahko zniza place tudi za 10%, saj tako bi priblizno delali 10 mesecev na leto in od teh 10% nizji placi bi se nabralo tekom leta dovolj denarja, da bi imeli placanih teh dodatnih 20 dni dopusta, saj place so ze tako prenizke, tako, da lahko jih znizamo se malo in v zameno si vzamemo vec dopusta, kateri je itak placan, tako, da prakticno ne izgubimo nicesar, saj prosti cas je zelo pomemben in je tezje dobiti vec dopusta kot visjo placo, tako, da se gremo raje boriti za vec dopusta, kar bo zadovoljilo verjetno vecino ljudi.

Tako bi dosegli visji standard zivljenja, saj ljudje bi imeli vec prostega casa za biti z druzino, ter posledicno bi imeli manj stresa, hkrati pa bi se povecalo tudi povprasevanje po delvacih za priblizno 10%, tako, da je ta predlog prakticno resitev na vse probleme.


Ključne besede dopust, minimalno, minimalna, posteno, standard, vec
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

DStari1 | 02.06.2011 | 12:09
 
S predlogom bi se strinjal, a se bojim, da ne bi prišel skozi. Trenutni minimum je 20 dni. Največ dopusta ima Francija (in še samo 2 ali tri druge države) s 30 dni minimuma. Predlagam, naj bo minimum 28 dni (kot imata na primer Poljska in Rusija) - kar bo veliko pomenilo za državljane, ima pa večjo verjetnost, da bi se o tem razpravljalo in sprejelo.
Anti NWO | 31.12.2010 | 18:56
 
Me zanima ali bodo dali predlog naprej ali ne, ker je malo vec ljudi bilo proti, ter kaksen naj bi bil odziv vlade, sicer pa sindikati, bi morali se boriti za pravice delavcev, kar se ocitno ne.

Studiram, da bi odprli kak svoj sindikat, kjer bi se lahko ljudje vclanili brezplacno pac, samo, da bi pokazali, da podpirajo sindikat, sindikat, pa bi pocel revolucije v Sloveniji in zal potrebujemo enega odresenika, kot je bil JEZUS, ali ASSANGE, pac nekdo, ki se zrtvuje za vecino in  ki bi nosil odgovornost za vse.

Skoda, ker ljudje ponavadi zmeraj krizajo svojega odresenika, oziroma mu ne pomagajo, kadar ga vlada kriza na krizu. No to je bilo pac tako metaforicno povedano, glede na to koliko vernikov je po svetu, toda v realnem svetu se res dogaja to danes, saj dobri ljudje zmeraj slabo koncajo, slabi pa se imajo lepo.

Ta svet je res obrnjen na glavo in treba ga je postaviti pravilno.
Anti NWO | 23.12.2010 | 02:49
 
RES NE RAZUMEM, KAKO SO LAHKO LJUDJE PROTI MOJEMU PREDLOGU. JAZ VAM PONUJAM VEC PROSTEGA CASA IN VEC SVOBODE IN VI TEGA NE ZELITE?!?!?!

MISLIM, RE, PA KAJ JE Z VAMI, DEJTE MALO UTEMELJITI TO, ALI STE VI NEKI TAJKUNI, KI ZELITE, DA LJUDJE CIMVEC DELAJO ZA VAS?

MISLIM REAKCIJA JE TAKSNA, KOT, DA BI PREDLAGAL ZVISANJE PLAC IN, DA BI LJUDJE BILI PROTI. MISLIM PROSIM, DA SPREMENITE SVOJ GLAS, OZIROMA, DA DRUGI PODPREJO TA PREDLOG, CEPRAV GA BO VLADA VERJETNO ZAVRNILA, SAMO , DAJTE VSAJ POKAZATI, DA ZELITE IMETI LEPSE ZIVLJENJE, OZIROMA, DA PRIVOSCITE DRUGIM LEPSE ZIVLJENJE? ALI ZELITE TRPETI, TER VIDETI, KAKO DRUGI TRPIJO? ALI NOCETE BOLJSEGA ZIVLJENJA?

SAMO SKUPAJ NAM LAHKO USPE IN, CE NE BOSTE POKAZALI ZADOSTI VOLJE, POTEM BO TUDI MENI MINILA VOLJA SE BORITI ZA PRAVICE LJUDI, SAJ ZATO SLOVENIJA IN OSTALE DRZAVE PROPADAJO, KER SO LJUDJE TAKO APATICNI IN, KADAR UNI NA VRHU VIDIJO, KAKO SO LJUDJE APATICNI IN NEUMNI SI RECEJO, DA JIH JE TREBA SE BOLJ IZKORISTITI IN ZLORABITI, SAJ ITAK SO KOT ZIVINA, KI SE NIC NE UPIRA.

ZIVALI RES NIMAJO DOSTI MOZNOSTI UPORA, SAJ SO USOJENE VECINOMA NA ZAKOL, TODA VI STE LJUDJE IN LAHKO SPREGOVORISTE IN SE UPRESTE!!!! RESNO VAM PRAVIM, NIKOLI NE OBUPATI IN DEJTE SE BORITI, ZA TO KAR ZELITE, CEPRAV ZGLEDA NEURESLICLJIVO, TODA, CE STE SE PRIPRAVLJENI BORITI, LAHKO TO TUDI DOSEZEMO, KER JAZ VEM, DA JE TO MOZNO, TAKO,D A TO NI STVAR VERE, TEMVEC JE DEJSTVO, SAMO, SAM RES NE MORAM DOSTI STORITI.

ZATO RESNO RAZMISLITE MALO IN HITRO NAPISITE SVOJE KOMENTARJE, KAJ SI MISLITE, TER GLASUJTE ZA, SAJ JE RES ZALOSTNO, DA SO SE LJUDJE BOLJ BORILI ZA ZASCITO ZIVALI IN DOSEGLI VEC GLASOV IN KOMENTARJEV, KOT PA SE GRE ZA VAS IN NAS SE OBNASATE HUJSE KOT DO ZIVALI. KJE JE TA LJUBEZEN DO SOCLOVEKA?
TStegerus | 09.12.2010 | 22:25
Takšen predlog ne vzdrži, sploh pa ne v teh še kriznih časih.  To je vaša neuresničljiva utopiji. Žal je tako.
Anti NWO | 19.12.2010 | 20:07 Prikaži
 
Ma kaj govoris, seveda, da tak predlog zdrzi, se posebej v taksnih kriznih casih, saj, ti lahko povem takoj primer iz prakse in dokaz, da se je ravno to ze zgodilo pred 2.leti, kadar smo sli v krizo, saj marsikje so delali po 32 UR NA TEDEN.  TAKRAT SO SE MOJE SANJE URESNICILE IN SEM ZE MISLIL, DA MI JE USPELO DOSECI SVOJE, SAMO ZAL NI TRAJALO ZADOSTI CASA, TAKO, DA SEDAJ PONOVNO DAJAM PREDLOG, OZIROMA UPAM, DA BO PRISLA SE HUJSA KRIZA, TAKO, DA BODO LJUDJE ZGUBILI DELA, OZIROMA ZMANJSALI STEVILO DELOVNIH UR, TER POVECALI STEVILO ZAPOSLENIH.

Zakaj imajo enega zaposleenga, ki dela za 2 in ima skoraj dvojno placo, ce bi lahko zaposlil 2 cloveka za polovicno placo? Morate vedeti, da marsikdo ima nadpovprecno placo, katera je skoraj 1x visja od minimalne place.

Zato ne mi govoriti, kaj pomeni utopija, ker marsiaktere moje vizije so se ze uresnicile in tudi to se bo, samo vprasanje casa, sicer pa kot sem rekel, uresnicilo se je ze, samo, ocitno je bila kriza prevec kratka, tako, da upam, da bo kriza se trajala.
SandiMarkišič | 08.12.2010 | 13:09
Podpiram predlog iz vidika skupnega družinskega časa. Ker posledično bo potem tudi manj ločitev in krega. Predvsem pa bodo otroci deležni več ljubezni staršev in bodo potem tudi bolj zaupljivi do sveta in ljudi!!
SandiMarkišič | 08.12.2010 | 13:11
Brez zmanjševanja plač!!!!!!!!!!!!!!
Anti NWO | 08.12.2010 | 16:50
 
Sej manj od minimalne place ti ne smejo dati kao, sicer pa glede na to, kako nizke so place, res nima smisla delati in mislim, da ob trenutni situaciji bi bilo celo boljse imeti vsaj 60 dni dopusta, ker 40 je res premalo, saj to je priblizno samo 4 ure manj dela na teden. Moj cilj bi bil samo 4 dni na teden dela po 8 ur, torej 32 ur na teden, kar se je ze zgodilo v casu recesije in takrat je bilo super!!!!! A se spomnite, kaksne place ste takrat dobivali? Eni so celo prejemali polne place.
RobertMa | 08.12.2010 | 12:44 Prikaži
Anti NWO


ALO PRISTANI NA REALNIH TLEH!!!! mi živimo v sloveniji kjer vlada turbo roparski kapitalizem in si lahko srečn da dobiš plačo ne pa da bo ti kdo uzakonjal 40 dni dopusta!!! jst mam 27 dni dopusta pa še to mi na koncu ostane 6-7 dni!!! ker si ob takih mezdah ne morš več privoščiti!! upam pa da imaš ti lahko vsaj 10 dni dopusta in v teh desetih dni plodno razmisli kakšne sanjske predloge sem gor daješ!!!
 PA DOBRO JUTRO  TI ŽELI DELAVSKI RAZRED SLOVENIJE!!!
SandiMarkišič | 08.12.2010 | 13:05 Prikaži
Dopust ti pripada kako pa se dogovoriš je pa problem posameznika!!
Anti NWO | 08.12.2010 | 16:47 Prikaži
 
Z taksnim nacinom razmisljanja ne bos prisel dalec. Ce si ti srecen z 7 dnevi dopusta in celo srecen, da dobis samo placo, JAZ NISEM!!!!!

JAZ SEM NA REALNIH TLEH IN MORAM PRIZNATI, DA NISEM SRECEN, SAJ SEM ZELO JEZEN IN ZALOSTEN, SPLOH, KADAR VIDIM LJUDI, KOT SI TI, KI ZIVIJO V OBLAKIH IN SI LAZEJO, DA SO SRECNI, KER DOBIJO PLACO IN 7 DNI DOPUSTA NA LETO?

Ce ti ni prav to kar se dogaja v Sloveniji reci!!!! Reci, da ne maras tega, zahtevaj vec in to sorazmerno z tem, kolikor ti vzamejo.


SI REKEL, DA TI PRIPADA 27 DNI DOPUSTA, OD TEGA PA DOBIS SAMO 7 DNI? TOREJ SO TI VZELI 20 DNI, KATERI TI PRIPADAJO? ZATO JE CAS, DA ZAHTEVAS TI DODATNIH 20 DNI, TOREJ 47 DNI DOPUSTA NA LETO!!!!! JA VSE SE VRATI VSE SE PLATI. KAR SO ONI NAM VZELI SE BO MOGLO VRNITI NAZAJ IN TO Z OBRESTMI.

TUDI PLACE BI MORALI ZAHTEVATI VISJE, SPLOH, CE NAM PONUDIJO MANJ OD MINIMALNE PLACE, SAJ MARSIKJE TI PONUDIJO 490€ BRUTO OSNOVE!!!!!  TOREJ TAM MANJKA 240€ DO MINIMALNE PLACE, ZATO BI SE MOGLI BUNITI, DA NAM DAJO 240€ OD MINIMALNE PLACE, TOREJ VSAJ 980€ NEKJE. CENE PA RAJE VSI NA SOCJALO CENE PA GREMO TUDI MI KRASTI IN SE GREMO KRIMINAL, KOT ONI.
Anti NWO | 29.12.2010 | 23:26 Prikaži
 
Samo ti ROBERT res ne vem, ce ves, kaj pomeni delati, ker cene, ne bi bil proti mojemu predlogu, tako, da se ne rabi nic pretiravati, da kao delas, povej raje, da hodis v sluzbo in ne rabi niti reci, kaksno placo imas, ker ocitno imas dovolj visoko, da glasujes proti mojemu predlogu, sicer pa ne vidim, da obstaja kaksna druga razlaga, razen ene, katere pac ne bom omenu, da te ne bi uzalil. Ce bi zares delal, potem bi verjetno tudi zelel imeti vec dopusta, ce pa nisi sposoben izraziti te zelje in glasujes proti, ker se ti to zdi nekaj neuresnicljivega, potem pa si enostavno neumen in sebicen, saj to je isto, kot, da bi jaz predlagal 5.000€ minimalne place, ti pa bi se petelinil, kako imas nizko placo in, da ne podpiras predloga, ter, da si zadovoljen z 750€ place in naj bom tudi jaz zato vesel, ce dobim 750€ bruto?

MA NEMOJ!!!!!!!
Černivec Milan | 28.07.2011 | 13:29 Prikaži
Dopust ti pripada vendar bi morali zopet spremeniti ZDR (zakon o delovnih razmerij)saj po sedanjem si delavec lahko zagotovi le 1.dan po svoji želji pravično pa bi bilo,kot je bilo starem,da si polovico določi delavec ostalo pa razporeja podjetje.
katja | 08.12.2010 | 07:10
ja.
kawboy | 07.12.2010 | 16:53
 
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
kawboy | 07.12.2010 | 16:48
 
Toliko kot si napisal 734,15 EUR bruto 521,73 neto na mesec za 168 ur + prehrana 128,25 EUR in to je vse nič dopusta, nič prevoza na delo, ker imam pogodbo sklenjeno za določen čas 3 mesece, nobenega regresa ali karkoli drugega, nič na delavno dobo in te imam skupaj okoli 27 let.
Anti NWO | 07.12.2010 | 21:03
 
Prevoz na delo bi moral dobiti, odvisno kako dalec zivis, ali, ce imate morda zrihtan prevoz. Ja zalostno je tudi to, da nekateri niti minimalne place ne dobijo, ti vsaj dobis minimalno. Glede regresa, pa je res vse narobe, saj bi ljudje mogli od drzave dobiti regres, katerega bi delodajalci placevali tekom leta in bi bilo prav, da bi se izplacal 2x na leto, poleti in pac pozimi kot pozicnica, pa ceprav v polovisnih zneskih. Prav je zato, da vsi ki delajo par mesecev dobijo vsaj nek del regresa!!!!!

Samo ker naso vlado ocitno ne briga kaj dosti za nas. Sej ni cudno, ce so zmeraj eni in isti ljudje v Vladi.
kawboy | 07.12.2010 | 16:44
 
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
kawboy | 07.12.2010 | 16:43
 
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
RJSlo | 07.12.2010 | 09:21
jaz sem še vedno proti. Dopust se smatra kot dnevi za počitek vseh zaposlenih. Toda, 
kot maksimalno je dovolj 30 dni. 10 dni poleti, 10 dni pozimi, ostalo pa za nujne potrebe, 
bolezni v družini in podobno. Pustimo primerjave s tujino, saj tam imajo povsem drugače urejeno zakonodajo. Tudi Nemčija, kot izrazito socialna država, zadnja leta  spreminja zakonodajo. Več prostih dni bi lahko pridobil npr. z nadurami. Že tako se preko celega leta odšteje 52 dni za nedelje, sobote niso vse delovne in je naenkrat 100
dni prostih. Halo! Zaslužil bi pa rad 1000€. 
Je pa žal, zakonodaja slaba, oziroma je neuporabna, ker jo delodajalci izkoriščajo v slabo delavcem. 
Anti NWO | 07.12.2010 | 20:59
 
Ja ti lahko govoris zase, jaz pac vem, da bi rad imel vsaj 40 dni dopusta na leto, saj ko si na dopustu te nihce ne sili, da moras pocivati a ves? Lahko delas kar zelis, pa ne pozabiti, da nekateri imajo druzine z katerimi bi radi bili vec casa, ali morda nekateri ne marajo biti z druzino prevec? Ja ljudje smo razlicni ni kej, ma ne se bati, se bo ze naslo kaksna dela, kjer ne bos imela vseh 40 dni dopusta ampak samo 20 na leto, kar je pol manj kot ti pripada, tako, da bos verjetno na istem.
Anti NWO | 28.12.2010 | 00:33
 
Aja, sicer pa ves kako je pri pogajanjih, ti reces 40 dni, oni ti dajo 30, in naj bo jasno, da teh minimalnih dni mislim kot pac osnova, saj pol ti pripadajo se dodatni dnevi na delovno dobo, itd..., saj ni prav, da en mlad clovek, ki komaj zacne deleti  ima samo 20 dni dopusta, pa pol mora delati se sobote ali nedelje in nadure, mislim to res ni prav in glede na to, da ljudje zdaj res delajo ob sobotah in nedeljah, bi njim moglo pripadati vsaj 60 dni dopusta na leto!!!!!

SICER PA NE VEM OD KOD IMAJO LJUDJE FIKSIRANO V GLAVI NEKIH 1000 EVROV, KAJ MI LAHKO POKAZES, KJE SEM OMENIL, DA ZELIM 1000€? SE TI ZAVEDAS, DA VECINA LJUDI DELA ZA MINIMALNO PLACO, TER, DA DO UNIH 1000€ FALI VSAJ SE 250€, KAR POMENI, DA BI MOGU DELATI 1/4 VEC, OZIROMA 60 DELVNIH DNI VEC NA MESEC, CE BI ZELEL TOLIKO ZASLUZITI, ZATO NIMA SPLOH SMISLA, DA SE DELA, SAJ SI RAJE 20-40 DODATNIH DNI DOMA. PA DA NE BOM OMENIL, KOLIKO FALI SELE DO POVPRECNE PLACE, KER POTEM LJUDJE RES NE BI VEC DELALI.
Anti NWO | 06.12.2010 | 18:31
 
Predlagatelj predlaga tudi, da bi se pravnim osebam in samostojnim podjetnikom posameznikom zaplenila proizvodna sredstva, ki so služila kot osnova kriminalnemu dejanju. V zvezi s tem pojasnjujemo, da drugi odstavek 26. člena ZOPOKD določa, da se lahko za kazniva dejanja, za katera je za storilca predpisana kazen petih let zapora ali hujša kazen, pravni osebi namesto denarne kazni izreče kazen odvzema premoženja. 

Samo to ne razumem, kaj ce je kazen visja od 5 let mu potem dajo samo denarno kazen, oziroma vzamejo premozenje? Vecina ljudi mora delati celo zivljenje, da lahko sploh prespara 100.000€, eni pa so prisli do tega denarja v nekaj letih ali mesecih!!!!

Kdor krade tako na veliko si zasluzi dozivljenjski zapor in odvzem premozenja, za placevanje stroskov zapora. Naj bodo zaprti ljudje, ki si zares zasluzijo biti zaprti in od katerih se lahko zapori tudi financirajo!!!!
Anti NWO | 06.12.2010 | 17:41
 
Sicer pa recimo, da bi 40 dni na leto veljalo za vsa podjetja, ki imajo vsaj 4 zaposlene recimo, saj tam se da komot zaposliti se enega ali vec ljudi. Za ostale, ki imajo samo 20 dni dopusta pa krepko zvisati place tudi, ceprav kot sem ze rekel je prosti cas bolj vreden od place, saj morate vedeti, da ljudje imajo tako nizke place, da tudi, ce bi imeli 10% ali celo 50% visjo placo z nadurami in to, bi se zmeraj prejemali manj denarja, kot nekateri, ki imajo eno povprecno slovensko placo.

Kawboy, povej se koliko ti zasluzis na mesec bruto, potne storske, malico, itd.... Minimalna bruto placa bi mogla biti 750€ v Sloveniji in pol te zavod posilja nekam, kjer ti niti minimalne place ne zagotovoijo. SRAMOTA.

Res rabimo revolucijo ali reset v teji drzavi, ter dati vsem drzavljanom UTD, oziroma placati vsaj osnovne poloznice!!!!!!
kawboy | 06.12.2010 | 16:07
 
Problema še vedno ne bi rešili, zato marajo pa tu odigrati strožje pristojne državne institucije in še bolj pritiskati na kršitelje. Sicer se lahko delavec stalno seli od enega do drugega privatnika, problema pa še vedno ne bodo (bomo) rešili.  Pri nas pravna država ne deluje (za vse enako), zato imamo celo štalo v gospodarstvu.

Spoštovani gospod minister za pravosodje, pozivam Vas da si še enkrat pozorno preberete Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, katere podpisnica je tudi Republika Slovenija, prosim in zahtevam, da si preberete tudi zagota...vljanje temeljnih pravic tako državljanov kot nedržavljanov, ki zakonito živijo v EU.

In zahtevam od vas, da še enkrat pregledate, če se Ustava R.Slovenije res izvaja in zagotavlja vse tisto kar piše v Uradnem Listu št. 33/1991, oziroma njene državne institucije (inšpektorji za delo, policija, državno tožilstvo, razna sodišča, odvetniki, res delajo skladno z 8. členom in 153. členom Ustave.

Ker v naši državi imamo takšen sistem, da gre vse prej v kontra smer kot pa je zapisano po Ustavi in Zakonodaji. Se pravi, da kar nekaj stvari ni v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava in mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo.

Saj katerikoli oškodovanci nimamo ustreznega in posledično učinkovitega pravnega varstva in zastopstva zoper organizirani gospodarski krimina, ki zakonito delamo po črki zakona in pravilih. ki so bili sprejeti v parlamentu in to od osamosvojitve naprej. Prosim za čimprejšnje odgovore. 
L.P.