Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Pobudniki referendumov naj v primeru zavrnitve predloga nosijo stroške
 
PP
Ogledov: 4221
Predlog ustvarjen 11.11.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 11.11.2010 15:14:40

  Predlog   Število glasov   Komentarji (11)  

Predlagam, da se ustrezno spremeni zakonodaja (Zakon o referendumu in ljudski iniciativi) tako, da pobudniki referendumov (kdorkoli- državljani, poslanci v Državnem zboru ali Državni svet,.) osebno nosijo stroške izvedbe tega referenduma v primeru, da volivci zavrnejo njihov predlog.

Na tak način bodo državljani premislili, ali bodo vlagali zahteve za referendum in zbirali podpise za izvedbo referenduma, razen če so resnično prepričani v svoje argumente in zmago. Vsak referendum je izjemna obremenitev za državni proračun in čas je, da se preneha zlorabljati to možnost za testiranje idej, ki jih dostikrat večinsko prebivalstvo ne podpira.


Ključne besede Referendum
Kategorija: Notranje zadeve


Zadnji komentarji:

demokrat21 | 01.12.2010 | 19:09
Ta predlog bi bilo potrebno malo spremeniti.....
- glede na tvojo idejo si bodo referendum lahko privoščili samo tisti, ki vedo da bodo zmagali in tisti, ki imajo denar in to so ponavadi eni in isti....
- referendume bi morali omejiti... določiti rok,,, se pravi spomladanski in jesenski rok... ali pa samo enkrat na leto in takrat za vse skupaj, ki predlagajo referendum...ne vem...
se pravi lahko tudi najman dva referenduma ali pa tri na enkrat ne pa vsakič po enega... 

Malo še dodelajmo tole vprašanje in ga popravimo,  saj drugače ni slabo.......
pravica_ljudem | 28.11.2010 | 16:27
Predlog je nerealn; poslanci ne bodo nikoli za to da bi osebno iz lastnega žepa dajal tako veliko denarja v primeru da kiksnejo. Kar bodo poslanci nardil je; če že...zračunal osebno samo, ko bi predlog prišel od navadnih državljanov; ko bi prišel pa od njih politikov bo pa tak mogla vedno plačat država. Ni nobene realne možnosti da bodo pristal na tveganja katerim se zdele lepo izogibajo.

Sploh pa; referendumov se ne sme omejevat; to je edini neposredni vpliv volivcev na zakone; vse ostalo so vplivi preko posrednikov in še to samo enkrat na 4 leta; vmes pa...tud če je kdo kej kriv pri naši nemoralni politiki tako ostanejo do izteka svojega mandata; pa velikrat tudi po tem ostanejo pri "skledi" pa tudi če niso neposredno postavljeni k njej s strani ljudstva.

Sem pa za optimizacijo referedumov; bodisi naj bodo enkrat/dvakrat na leto pa naj jih bo več v istem času bodisi naj se vzpostavi elektronska oddaja glasu za referendum z vzpostavitvijo certifikatov in centrov za oddajo glasov preko za to namenjenega javnega računalnika(za tiste ki nimajo interneta/računalnika).
Pri prvem načinu bi morda dodal še da bi se lahko npr če bi bilo kaj res nujnega lahko tudi prej/po teh dveh datumih referendum izvedel v kolikor bi se za to zbralo ustrezno veliko večje število podpisanih. (pač veliko in  strožji pogoji za "izredne referendume" in lažji pogoji za "redne referedume" ob predpisanih datumih 2x letno. )


Mogoče bi dodal še: A prihranimu naj pri demokraciji zato da bo država imela več dnarja, pri čimer ga tako ali tako bolj malo gre ljudem? A da ga še več ponikne? Ehm...ne hvala! Pol bojo še lažje opravljal z nami in bodo brez skrbi cela 4 leta.
kawboy | 28.11.2010 | 12:16
 
Od kdaj bodo pa potem državljani dobili toliko denarja, da bi lahko plačali stroške referenduma, če ljudje niso zainteresirani iti na referendum, namesto, da bi tistega kaznovali, ker ni šel glasovat, saj to je državljanska dolžnost.
Pa še v zdajšnji finančni situaciji (krizi) bi združil, da se referendumi izvede šele takrat ko bi bilo najmanj 3 ali 5 referendumskih inicjativ skupaj, pa še zapravili ne bi toliko denarja.
Med tem časom se zamrzne, da se ne dela nič, oziroma zadeve stojijo, do referenduma.
Pa še prišparali bi ob enem, ljudem pa ne bi bilo potrebno toliko krat hodit na referendume. 
Boyzl | 26.11.2010 | 06:39
se strinjam, saj je referendum trenutno zgolj in samo orodje za mahanje, žuganje in grožnje med strankami in drugimi organizacijami. in edino na tak način bi se zajezila poplava zapravljivskih referendumov, ki na koncu vseeno ne prinesejo tistega, kar si narod želi.
izgovarjanje na demokracijo je popolnoma neumestno - potemtakem bi morali državljani glasovati za vse predloge zakonov, odločitev itd (super, tudi za davčno zakonodajo).

referendum naj bi bil ustrezo orodje samo za ustavna in podobna vprašanja najvišjega narodnega in državnega pomena. ostalo delo naj opravijo tisti, ki so za to izvoljeni in plačani.
Valentin57 | 18.11.2010 | 20:48
Načelno predlog podpiram, vendar bi ga popravil v tem smislu, da pobudniki nosijo stroške, če je na referendumu premalo udeležencev (npr 30% volilcev). To je namreč zanesljiv znak, da problem ne zanima nikogar, razen ozke skupine ljudi. Organizatorji bi morali hkrati s podpisi predložiti tudi kavcijo (recimo polovico predvidenih stroškov), ki bi jo po uspelem (po številu udeležencev) referendumu dobili nazaj. Isto bi veljalo tudi za vlado, vendar je še potrebno najti obliko, da bi res vlada nosila stroške in ne davkoplačevalci. Mislim, da s tem ne bi v ničemer omejevali svoboščin, preprečili pa bi zlorabo instituta referenduma.
andrejček | 02.12.2010 | 17:58
z zakonom predpisat, da je udeležba na volitvah in referendumh obvezna, pa udeležba ne bo problem... pač narediš neveljavno glasovnico, če ti kaj ni všeč

rešitev je že prakticirana v evropi in ni nobenih težav
krdoma | 14.03.2011 | 21:06
se strinjam, če ni zadostne udeležbe, naj predlagatelj nosi stroške, sam sem še bolj konzervativen in bi 30% dvignil, ampak .... stvar je v tem, da na volišče pride zadostno število volilcev
Katrin | 11.11.2010 | 23:56
Ne, to bi uničilo smisel referenduma in izražanja volje z demokratičnimi mehanizmi. Izkoriščanje pravice do referenduma je potrebno preprečiti na drugačen način.
mrtn_t | 17.11.2010 | 08:21
Prosim predlagajte drugačen način. 
luvi | 11.11.2010 | 22:03
Zelo, zelo, zelo, dober predlog (tudi delitev stroškov na pospisnike).
Upam, da bo padel na plodna tla. 
mrtn_t | 11.11.2010 | 17:59
Podpiram. S tem da če se referendum razpiše na osnovi 40000 podpisov, se strošek neuspelega referenduma razdeli med popisovalce.

Če je strošek recimo 4 mio EUR, je to 100 EUR na podpisnika.