Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ohranimo študentsko delo
 
cheguevara
Ogledov: 3758
Predlog ustvarjen 29.10.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 29.10.2010 14:06:46

  Predlog   Število glasov   Komentarji (7)  

Spomnim se, da je študentsko delo - način itd. bilo s strani EU (ko smo se pripravljali za Vstop v EU) ocenjeno kot UNIKUM, nekaj zelo pozitivno in celo nekaj, kar bi lahko privzele še druge članice EU. Politi ki na to sedaj pozabljate, študentske organizacije pa tudi. ŠTUDENTSKO DELO NAJ SE OHRANI v enaki obliki, le izvajalci bi se lahko spremenili. Predlagam zelo enostavno rešitev : vsa dosedanja dejavnost študentskih servisov naj se z zakonom prenese na Zavod za zaposlovanje, tam najse  vzpostavi centralna evidenca vseh redno vpisanih študentov v Sloveniji, zavod za zaposlovanje naj izdaja napotnice itd. Koncesijske dajatve itd. pa naj preko komisije ali kakšnega organa dodeljuje raznim študentskim oganizacijam itd. za določene namene itd.

Zelo elegantna rešitev, ugodna za vse strani (razen za študentske servise). Nadzor nad izdajanjem napotnic bi bil enkraten, usmerjanje denarja iz koncesijskih dajatev tudi, nič ne bi potrebovali novih zaposlovanj na zavodu (to delo bi opravljali že zaposlenimi na Zavodu) in ...

SICER PA PRIČAKUJEM KOMENTARJE IN POZITIVNE PREDLOGE za dopolnitev TEGA TUKAJ !

 

vSEM LEP POZDRAV,

 


Ključne besede študentsko delo
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Alchemist | 25.11.2010 | 13:01
Proti. 

Sedaj študenti sploh nimamo nobenega varstva in smo v vsem odvisni od delodajalca in njegove dobre volje. Če imaš dobrega delodajalca s katerim se razumeš je lhko zelo lepo, če pa ne lahko pa na delu dejansko trpiš. Nimaš ne malce določene, nimaš potnih stroškov, ne moreš dat dokazilo da imaš izkušnje na določenem področju, se ti ne šteje delovna doba in da o raznih oblikah mobinga sploh ne govorim. 

Poleg tega, realno gledano, je študentsko delo odžiranje dela drugim, tistim brezposelnim ki bi pa delo nujno potrebovali in ga ne najdejo. Marsikaj kar študentje dela(mo) ni neke kratkotrajne in občasne narave, marsikdo dela na sistematiziran način in za dolgo obdobje, kar pa do tistih, ki nimajo dela in ga ne morejo najti ni niti približno fer. 

Res pa je tudi to, da bomo študentje na tak način izgubili pomemben socialni korektiv, kar pa bi morala država nadomestit s štipendijami. Vsak študent (op predpostavki da obstaja enotna evidenca vpisov) bi moral ob vpisu in ob začetku statusa avtomatično dobit štipendijo, brez potrebnega izpolnjevanja pogojev za uspešnost ali socialno ogroženost. Od teh pogojev bi kvečjemu lahko bili odvisni dodaki k osnovni štipendiji. Tak podoben sistem poznajo na Danskem, kjer vsak študent avtomatično prejme 500 evrov štipendije če se ne motim. To bi bil vložek države v razvoj visokoizobraženih kadrov, ki bi jih pol morala država tudi zadržat z primernimi delavnimi mesti zato da bi od njih imela tudi povratno korist.
Boyzl | 17.11.2010 | 06:35
kakor koli pogledam uradni "državni" predlog, mi je tisti bolj všeč - osnove študentskega dela (občasnega) v bistvu ohranja, pri obsežnejšem delu pa takim delavcem (ki so nemalokrat "redni" in ne študentski) daje dodatne pravice, kot so plačani prispevki, delovna doba...
sedanja realizacija študentskega dela je čisto preprosto leglo goljufij države in tistih, ki tako delo opravljajo.
vsekakor pa bi bilo potrebno izločiti iz igre zaslužkarske servise, to pa drži.
dvojček | 15.11.2010 | 07:36
Po mojih lastnih izkušnjah je študentsko delo najbolj deviantna oblika dela, zato sem odločno za to, da se pogoji zaposlovanja študentov uredijo na novo z malim delom. Sedaj urejeno študentsko delo omogoča nezrelim, neodgovornim, a  "polnoletnim" študentom preveč špekulacij, da namesto, da bi študirali, živijo lagodno ob celotni materialni podpori staršev do svojega tridesetega leta, na koncu pa niti ne diplomirajo.  Sedanje študentsko delo je omogočilo tudi mnogim inštitucijam in podjetjem, da so z reorganizacijami in ukinjanjem delovnih mest ter odpuščanjem zaposlenih, ki so bili v rednem delovnem razmerju, preko novo ustanovljenih privatnih podjetjih zaposlili študente, ki v istih prostorih za manjše stroške opravljajo enako delo.
cato | 03.11.2010 | 09:43
prvo študij potem delo (pogodbeno, za določen čas itd..) in če delo potem preko zavoda in pod enakimi pogoji kot za ostale delavce( teče delovna doba, pripada malica potni stroški in vse kar zakonodaja določa,) prednost pa mora imeti brezposelni, če se oba prijavita,
preko zavoda pa le, če se ta reorganizira, sedaj dobiš občutek, da je namenjen sam sebi, so preveč togi neživljenski in zaščiteni, potrebno jim je dati konkurenco, da si tudi oni skusijo, kaj se pravi boriti za delovno mesto, morda bodo takrat imeli drugačen pogled na brezposelne in bi se bolj trudili, sedaj so čisti birokrati, ki so le strošek državi in davkoplačevalcem
Mike0 | 30.10.2010 | 18:15
Takole jst gledam na to. 

Že v osnovi je treba študentu omogočiti študij. Torej glavna naloga študenta in njegova pravica ter tudi dolžnost je da študira. To mu "omogoča" status študenta. 

Mladim bi morali že na začetku srednje šole počasi učiti kaj je to država , kaj vse ljudje delajo v življenju in s čim se ukvarjajo ter mladim pustiti, da razvijajo svoja zanimanja in  delajo v življenju tisto kar jih veseli in notranje izpolnjuje ter prispeva k splošnemu napredku družbe v kateri živijo. 

Nato ko pa so na izbrani fakulteti bi se jim moralo omogočiti čimveč štipendij, za tiste, ki nimajo štipendij pa naj bo študentsko delo, vendar!, ne zdej tako, da ta študent cele dneve dela kot najbolj priden in zgaran delavec, namesto da študira, saj bo imel časa za "delati" še po študiju. 

Študentom je treba pomagati, da čimprej diplomirajo, ne pa da se jim umetno otežuje hitrost diplomiranja s strani profesorjev z nekimi umetno težkimi izpiti itd....

Država bi tudi morala investirati v študentske domove itd....

Seveda se potem od bodočim diplomirancev pričakuje da bodo to pozornost državi vrnili v obliki večje dodane vrednosti in splošnega napredka družbe ter plačevanjem davkov državi nazaj. 

In tako se potem iz teh davkov spet financira študij za otroke teh študentov itd....

Mislim ,da bi moralo biti več vzajemne ekonomije in ne samo ekonomije ki temelji na konkurenčnosti, ker ta brezveze povzroča izgorelost zaposlenih. Zakaj bi moral nekdo švicati kot žival, da zasluži nek denar? 

Sej nismo več leta 1500:)
Anti NWO | 29.10.2010 | 18:37
 
Ja zavod bi lahko tudi prevzel vlogo agencij za zaposlovanje, tako, da bi bile stavri vsaj taransparentne, ter, da ne bi nekdo kradel provizije delavcev. 

Samo ocitno ZAVOD dela skupaj z temi agencijami na "legalen" nacin, tako, da lahko izzsiljuje delovce in jih prisili sprejeti vsako delo pod njihovimi pogoji. Da o nespostovanju clovekovih pravic ne govorimo in krsenje ustave RS ne govorimo.
Triglav | 29.10.2010 | 16:46
Najprej bi bilo potrebno ustanoviti Zavod za zaposlovanje, ker to kar imamo zdaj je Zavod za NEzaposlovanje.