Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Pokojnine in socialna politika
 
ajdino
Ogledov: 3886
Predlog ustvarjen 06.09.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 06.09.2010 14:17:16

  Predlog   Število glasov   Komentarji (0)   Popravki predloga  

Pozdravljeni,

politika pokojnin ne uposteva ljudi, ki na nek nacin neupraviceno prejemajo socialne prispevke. Neupraviceno v smislu, da ti ljudje trdijo, da na noben nacin nocejo iti delati. Preverjeno - osebno poznam 2 primera, da je temu tako. Tudi v medijih so ze porocali, da ima 3 clanska druzina vec socialnih prejemkov, kot 3 clanska druzina, v kateri vsaj en clan dela. Torej ti, ki delajo, bodo z novo politiko pokojnin morali delati se dlje, da bi prisli do pokojnin, hkrati pa imamo vse vec ljudi, ki bi lahko delali, a nocejo, in si uspejo izboriti socialne prejemke. Osebno poznam, da taksna oseba recimo dobi stanovanje, na novo obnovljeno, za katerega ne placuje najemnine, dobi socialni prispevek, ter zivi sicer skromno, a udobno, na novi sedezni, v toplem stanovanju (cca 43 m3), z novim lcd zaslonom,...

Niso vsi prejemniki socialnih prispevkov v enakem polozaju, eni so resnicno upraviceni do njih. Vendar koliko je takih, ki bi lahko delali, so solani, a pod krinko izgovorov pac ne delajo, in nimajo namena nikoli delati. 

Predlagam, da se skozi nek drzavni mehanizem (na nivoju obcine) dolocijo ljudi, ki bi preverjali upravicenost prejemanja socialnega prispevka. V primeru ugotovitve, da bi taksna oseba lahko delala in s tem polnila drzavno blagajno, namesto da bi od drzave prejemala v nedogled, naj se taksna oseba aktivno vkljuci v iskanje zaposlitve (statistika pravi, da manjka dolocenih profilov strokovnih delavcev, a skoda da le taksni prejemajo socialni prispevek, namesto da bi bili redno zaposleni, ker so tega zmozni). Morda bo procent nezaposlenosti narasel, a se bo procent oseb s socialnimi prejemki zmanjsal, in s tem tudi svarilo drugim, da je za pokojnino potrebno delati. Ce bo pa drzava podaljsevala rok za pokojnino, jih bo tudi na racun tistih, ki neupraviceno prejemajo socialne prejemke a so zmozni za delo.

Tezko bom sam napisal dokoncno sistemsko resitev, sem pa nakazal na smernice taksne resitve.


Ključne besede pokojnina socialni prejemki
Kategorija: Socialne zadeve