Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Varčevanje za pokojninsko rento
 
Sony Globokar
Ogledov: 4221
Predlog ustvarjen 02.09.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.09.2010 21:01:37

  Predlog   Število glasov   Komentarji (3)  

Predlagam, da v sodelovanju z nekaj največjimi bankami in poštno hranilnico občani lahko odprejo poseben transakcijski račun (posebna kartica) kamor lahko poljubno polagajo denarna sredstva. Pologi se obrestujejo po najmanj letni bančni obrestni meri za vezane depozite. Ob upokojitvi se denarna sredstva prenesejo na katero od zavarovalnic in se jim izračuna dosmrtna renta, ki jo prejemajo poleg pokojnine. Samo odprtje računa in izdelava kartice se zaračuna npr. 10€, vodenje računa pa je brezplačno. Kdor dvigne denar pred upokojitvijo ne dobi nobenih obresti temveč samo nominalni znesek, ki ga je vložil. Država pa se v primeru takšnih vlog odpove davku na obresti. Vlagatelji pa ne morejo pologov uveljavljati kot davčne olajšave ob koncu koledarskega leta, renta pa ni obdavčena.

Seveda je treba zadevo dodelati, določiti izvajalce in v končni fazi zavarovalnico (lahko celo Kapitalsko družbo). Z majhnimi, neobveznimi pologi se da v daljšem časovnem obdobju prihraniti znesek, ki bi bil dobrodošel prihodek (renta) k pokojnini. Zadevo v podobni obliki že poznajo na Hrvaškem. Primer: 30€12=360X30=10.800€ (razpolagamo s skoraj 11 tisoč evri glavnice iz katere dobivamo rento, ob tem da sploh nismo upoštevali obresti, ki krijejo tekočo inflacijo in prinašajo še določen donos).


Ključne besede pokojninska reforma, pokojnina, varčevanje
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Katrin | 20.09.2010 | 13:18
A ni to smesel varčevanja s tretjim pokojninskim stebrom? Račun, na katerega ljudje samostojno nalagajo sredstva in iz katerega bi dobil rento poleg običajne pokojnine?
Boyzl | 07.09.2010 | 08:40
napaka tega izračuna (in podobnih, ki krožijo po mailih) je ravno v trditvi "obresti krijejo inflacijo in celo prinašajo donos". žal v praksi namreč ni tako - že če pogledamo uradno priznano inflacijsko stopnjo, kaj šele, če se gremo malo poigrat z računanjem kupne moči nekega zneska.

sem pa vsekakor za spremembe na tem področju, saj slabše, kot je, nikakor ne more biti - nemalo tudi zaradi stroška, ki ga predstavlja obstoječi sistem že z rednim "obratovanjem", kaj šele z mega količinami toaletnega papirja ;-)
Anti NWO | 04.09.2010 | 15:30
 
Eh nima smisla neki varcevati, ker ce bo slo tako naprej si boste z unimi 10.000€ lahko kupili 2 bureka in to bo to. Inflacija je previsoka in drzava ne garantira nic, kaksno penzijo bomo imeli in koliko bo uni denar sploh takrat vreden. Pa kaj mislite, da so pred 15 leti obljubljali? Penzijo okoli 200€, da boste lepo ziveli kot gospod, mogoce celo 300, kar je celo 50% vec., toda, koliko je zdaj to vredno?