Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Omejitev plač direktorjev podjetij in zavodov v državni lasti
 
Sony Globokar
Ogledov: 4423
Predlog ustvarjen 02.09.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 02.09.2010 20:21:51

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Predlagam, da se plače direktorjev podjetij in javnih zavodov, ki so v državni lasti oz. je država večinski lastnik omejijo največ na višino plač najvišjih predstavnikov državne oblasti (izvršne, zakonodajne in sodne), to je predsednika republike, vlade... To v praksi pomeni, da nihče od teh direktorjev za svojo redno delovno obeznost ne more imeti plače večje od predsednika republike (65 plačni razred), kar znese nekaj čez 6.000€  bruto.

Prav tako se omejijo nagrade članom upravnih in nadzornih svetov in sicer na največ bruto 24 mesečnih zajamčenih plač v republiki Sloveniji letno. 

Kdor želi več, ima možnost, da stopi na pot samostojnega podjetništa. Poleg tega so upravičeni do vseh bonitet in sicer dnevnic, službenih avtomobilov, stanovanj itd. Glede članov upravnih in nadzornih svetov pa gospodje sedijo v večih hkrati, tako da jim bo seštevek še vedno omogočal nadpovprečen dohodek.

V kriznih časih, ko gre za biti ali ne biti slovenskega naroda in slovenske države poznavalec razmer ugotavlja, da je nekaterim prav vseeno kaj bo z delavcem, upokojencem... V časih tajkunstva se trdota gospodarske konkurence sprevrača v surovost in žal tudi samovoljo. Nekateri z veseljem najedajo družbeno substanco in vlagajo v bančne institucije v Lihtenštajnu.

Ugotovili bomo, da smo s skupnimi močmi, z odrekanji vseh, sposobni ustvariti državo skromne blaginje za slehernega delovnega človeka in zagotoviti socijalno varnost tudi tistim, ki nimajo možnosti, da bi delali oz. tega več ne zmorejo.


Ključne besede plače, direktorji, uprave, podjetja v državni lasti
Kategorija: Gospodarstvo


Zadnji komentarji:

Milan Černivec | 11.01.2014 | 20:55
Že dolgo se sprašujem zakaj so sploh potrebni  tarifni razredi in,da je zgodba še bolj žalostna,če že zakaj preko 60. njih.?Predlagam,da se osnovna plača vsem enako obračunava tako delavcem brez poklica,kot višje izobraženim zaposlenim  sledijo pa kasneje dodatki na izobrazbo in  šele tu se bi uvedlo nekakšne razrede za  opravljeno delo,ki bi bilo pogojeno z uspešnostjo podjetja.
Če bi teoretično prikazal način bi sledilo nekako tako:>Osnovna plača cca.783,66 €na le to pa še nekje okoli 300€-600€ za višino glede na izobrazbo dodatno pa se dodeli še dodatnih 800€-1000€ za odgovorno delo,ki pa naj nebi v bruto znesku presegale 5.000€. Seveda bi se poleg teh dodatkov izplačevalo še prevoz,malica ter nadure posebej tako bi bilo prvič bolj razvidno in ob enem tudi bolj pošteno saj,če realno gledano izobrazba ni produktivna,če določenih stvari ne spravite v izdelek ter jih s tem  unovčite zato tudi menim,da bi bilo bolj pošteno plačati delo ne pa izobrazbo (papirje),ker idejo lahko prodaš vendar še vedno je potrebno le to v praksi z delom uresničiti oz. narediti.
Torej osnovna plača vsem enako šele kasneje naj bi  se uvlejavljali tarifni razredi?????
Anti NWO | 01.10.2010 | 22:59
 
Ce bi tem ljudem omejili place, bi bilo vec kot prevec denarja za vse, saj itak vsi so preplacani za svojo odgovornost in mali delavci ponavadi najbolj nasrkajo, saj imajo najvecjo odgovornost, sicer pa bi morali bog ve kaj narediti iz Predsednika Drzave, zaradi vsega, kar delajo ljudje pod njim, saj le zakaj je odgovoren le?
daregre | 17.09.2010 | 00:59
OK. Za privatni sektor pa predlagam stimulacijo razmerja 1:5.
Tako bo lahko imel visoko plačo vsak direktor ali menager, ki upravlja podjetje tako, da dobijo tudi njegovi delavci normalen dohodek.

Zakaj stimulirati? Ker se bo tako povečal priliv v pokojninsko in zdravstveno blagajno, pa tudi nazaj državi skozi dohodnino. In če ne, se podjetje ne bo izčrpavalo zaradi nesramnih prihodkov "pomembnih nesposobnežev", kar je dobro za družbeno klimo in higieno.

Tako se po Sloveniji morda ne bo vozilo toliko Porschejev, Mercedesov ipd, za katere kasko stane več kot je plača delavca, ki za takega "menagerja" dela.
avtomobil | 05.09.2010 | 13:51
Se popolnoma strinjam s predlogom, sem ZA!  
Anti NWO | 04.09.2010 | 15:31
 
Ja nekako bi morali itak omejiti place tem ljudem v javnih sluzbah, saj oni imajo ze tako garantiran denar, pa vseeno ne mislijo zategniti pasu.
marez | 08.04.2012 | 15:58
To je pravi predlog in ne vem ,kaj vlada čaka.Najvišja plača NEBI smela presegati plače predsednika vlade.Preveč je raznih zavodov kjer absolutno ne zaslužijo tako visokih plač.