Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Ustanovitev rizičnega sklada plač delavcev
 
mlad26
Ogledov: 3743
Predlog ustvarjen 25.08.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 20.09.2010 12:11:19

  Predlog   Število glasov   Komentarji (2)   Popravki predloga  

Predlagam vladi, da za vsako podjetje zahteva ustanovitev rizičnega sklada, v katerega bi podjetje moralo investirati vse plače podjetja za od 1 do 6 mesecev. Za podjetje, ki posluje z izgubo je obvezna investitcija plač za 1 mesec, za podjetja, ki poslujejo z dobičkom pa je investicija plač v sklad za 6 mesecev plač podjetja. S tem se podjetja ne bi mogla več zgovarjati, da nimajo plač za delavce, saj je ta denar za njih shranjen v rizičnih skladih.

Praktičen primer:

Podjetje za mesečne plače vseh delavcev nameni 60000EU. Če to podjetje posluje z izgubo, mora imeti v rizičnem skladu 60000EU rezerve, s katerim bo delavcem dal plačo v primeru, da gre podjetje v stečaj.

Če to isto podjetje posluje z dobičkom, si tega dobička ne sme izplačati, dokler v sklad ne inestira mesečnih plač 6 mesecev. Torej mora podano podjetje v sklad investirati 360000EU in šele ko to naredi, si lahko izplača dobiček. Na ta način se lahko zagotovi varnost delavcev v primeru stečaja podjetja. Pol leta sem podal zato, da če podjetju začne groziti stečaj, da ima 6 mesecev časa, da dobi novega investitorja in pa da imajo delavci 6 mesecev časa, da si poiščejo novo delavno mesto.

Menim, da bi vlada s tem predlogom podjetja naučila plačilne discipline pri izplačevanju mesečnih plač. Delo tržnega inšpektorja pa bi bilo tudi to, da preveri ali podjetja res imajo investicije v teh skladih.

Prosim uporabnika portala in vlado, naj podpre moj predlog, v nasprotnem primeru bi vas prosil, da mi odgovorite s protiargumenti, zakaj moj predlog ni dober!

Lp


Ključne besede mesečne plače, rizični sklad, delavci
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

Anti NWO | 22.09.2010 | 21:14
 
Ma prav bi bilo, da bi vsako podjetje lepo placevalo direkt drzavni banki na TR skupaj z temi dodatki za socialno varnost in rizicni sklad, itd...., ter nato, drzava bi nakazovala denar delavcem. Ce delodajalec ne bi placeval njegovih obveznosti, pa bi drzava ga direkt njega tozila, tako, da se ne rabi nam posameznikom ubadati z delodajalc.

DRZAVA BI MORALA DELATI ZA NAS, NE PA MI ZANJO. TRENUTNO PA SI LASTIJO KORPORACIJE IN BANKE DRZAVO, ZATO DELAJO, KAR ZELIJO, MALI LJUDJE SO PA PREGANJANI.
Bobo | 20.09.2010 | 20:06
Predlog je sicer zanimiv, vendar se mi zdi da je dokaj utopičen. Mogoče bi bilo bolj realno določiti, da se v primeru stečaja ali prisilne poravnave iz stečajne mase najprej poravnajo vse terjatve do zaposlenih, nato do države in šele nato pridejo ostali upniki. 

Vsekakor pa bi moral obstajati način, da se podjetja prisili v izplačevanje prispevkov in plač zaposlenih. Če podjetje npr. 3 mesece ne izplača plače se avtomatično sproži stečajni postopek, kjer se zamrzne celotno premoženje podjetja (in po potrebi tudi lastnika in ostalih članov njegovega gospodinjstva) ter se po predlogu zgoraj najprej poplača vse obveznosti iz naslova plač, prispevkov in zavarovanj ter šele nato vse ostalo.

Dekriminalizacija dvojne ali večkratne zakonske zveze!

Ustava Republike Slovenije glede zakonske zveze v 53. členu določa, da zakonska zveza temelji na enakopravnosti zakoncev ter da se sklene pred pristojnim državnim organom ter da zakonsko zvezo in pravna razmerja v njej, v družini in zunajzakonski skupnosti ureja zakon.

Vendar v ustavi ni določeno število partnerjev, ki se jih lahko sklene. Zato vladi predlagam, da dekriminalizira dvojne ali večkratne zakonske zveze pod pogojem, da v to privolita oba partnerja, ki sta trenutno v zvezi. Torej, zveza temelji na enakopravnosti zakoncev, mene pa zanima, kaj je tukaj spornega, da bi zveza temeljila iz več partnerjev, če v to enakopravno privolita oba!? Jaz tukaj ne vidim nič spornega, razen to, da temu nasprotujejo verske in kulturne norme! Če vi vidite tukaj kaj spornega, mi prosim razložite ali pa v nasprotnem primeru dekriminalizirajte ta zakon, ki sem ga predlagal! Omejevanje zakonskih zvez na samo 2 partnerja je kršenje človekovih pravic in omejevanje svobode posameznikov, ki bi si želeli podati v večpartnersko skupnost. Dvopartnerska skupnost je priviligirana proti večpartnerskim skupnostim, kajti prva je zakonsko podprta, slednja pa ne. Torej, če v Ustavi Republike Slovenije res piše, da smo pred zakonom vsi enaki, nam to tudi uresničite, kajti v trenutnem primeru temu ni tako!

Lp


Ključne besede: zakonska zveza