Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Znižanje plač zdravnikom
 
vizidor
Ogledov: 4957
Predlog ustvarjen 22.08.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 22.08.2010 18:03:55

  Predlog   Število glasov   Komentarji (14)  

Vladi predlagam, da zdravnikom zniža plačilne razrede oz. jim zmanjša urne postavke in sicer na takšno vrednost, da bodo tudi ob polnih mesečnih obremenitvah z dežurstvi, njihove plače v ustreznejših razmerjih z ostalimi poklici. To je edini način, glede na to, da se očitno zdravniki ne bodo odločali za to, da bi opravljali dežurstva "zastonj" (čeprav morajo v vseh ostalih poklicih veliko dela državljani delati zastonj). Naj bodo torej plačani za vse, vendar naj bo njihova ura manj vredna. V nasprotnem primeru, se v tej državi splača bit še samo zdravnik. Če pa lahko država funkcionira samo z zdravniki, pa zelo močno dvomim.


Ključne besede plače, dežurstva, zdravniki, zdravstvo
Kategorija: Javna uprava


Zadnji komentarji:

vizidor | 29.08.2010 | 20:01
Glede na to, da rtvslo blokira komentar na članek zdravnika v pokoju Matija Horvat, lahko podamo protiargumente na njegove izjave tukaj: 
[Matija Horvat] : 
pravi, da nenehno obtožujemo in podcenjujemo njihovo delo
[Jaz]: 
dragi Matija, če so te vaše plače podcenjevanje vašega dela, potem mi povejte nivo podcenjevanja dela delavcev Vegrada in podobnih, ki plače kakršnekoli sploh ne vidijo. 
Ali če asistent z doktoratom dela cel mesec za plačo, ki jo zdravnik dobi v parih dneh, kakšen nivo podcenjevanja je potem znanstvenikov in raziskovalcev ? Ta država gre lahko samo še k vragu. In verjemite, na koncu bo vrag vzel tudi zdravnike, ker bodo vsi, ki denar ustvarjajo za vas šli k vragu ali pa v tujino, kjer realni sektor dosti bolje cenijo. 
[Matija Horvat]:
Najtežja služba je po njegovem ravno dežurstvo.
[Jaz]:
Kot smo bili seznanjeni, zdravniki namerno delajo max. 50% učinkovitostjo v času rednega dela. Torej, če bi delali v rednem času, toliko kot je mogoče, bi bilo potrebnega dežurstva bistveno manj - enako za dosti manj denarja. Seveda pa tudi za manjše plače :), ki bi bile zaradi ostalih stvari omenjene zgoraj, še vedno suma sumarum bajne.
Drugače pa imamo v familiji veliko zdravnikov, pa vemo kako ta "naporna" dežurstva funkcionirajo - večinoma se spi in podi za sestrami :)
[Matija Horvat]:
Zdravniki vidijo, da se povsod porablja denar.
[Jaz]:
Ja res je. Niste še skapirali da ni tolikšen problem v zmanjšanju stroškov, kot pa v tem, da so si zdravniki preko izsiljevanj v zadnjem desetletju ustvarili primat bogov glede plač in ugodnosti. In če se gremo šparanje na celem nivoju, potem je težko šparati samo pri nekom, ki že tak nič nima, zdravniki pa bi ostajali s svojimi plačami tam kamor so s pohlepom pririnili. Gre enostavno za vspostavitev plačnih razmerij. Če ste si dosedaj toliko prigrabili, morate seveda sedaj največ dati stran, glede na to da tako ali tako samo trošite. 
[Matija Horvat]:
Varčevati na nekom, ki veliko in odgovorno dela...
[Jaz]: 
Hočete povedat, da ostali v državi ne delamo nič in da delamo neodgovorno ? To bi lahko sklepali glede na to, da naj bi se slabšal položaj zaradi krize samo nam ? 

vizidor | 28.08.2010 | 10:42
Včeraj smo zvedeli še dodatne žalostne resnice. Par dni zdravniku zadostuje, da dobi enako plačo kot npr. asistent z doktoratom na univerzi. Pa kam gre ta država ? Dajemo ves denar samo tja, kjer se troši in ne ustvarja ?? Drugo se je pokazalo, da ker so zdravniki tako dobro plačani tudi za nadurno in dežursko delo, sami poskrbijo za to, da poleg rednega dela pokasirajo celotno dežursko in nadurno delo. Zato naredijo po statistični analizi samo 50 procentov dela, ki bi ga lahko znotraj rednega časa sicer. Drug razlog pa je verjetno tudi ta, da si kanalizirajo dodatno ljudi, ki ne morejo čakati v svoja pohlepna zasebna podjetja. Od naroda je sedaj odvisno, ali bo zaradi neosnovanega strahu za svoje zdravje in življenje, še naprej zagovarjal zdravnike in mižal, ali pa bomo končno stopili na rep tem tajkunom v belih haljah. Novinarji pa naj v prihodnje naj ne intervjuvajo bogih bolnikov v bolnicah ali podpirajo zdravnike ali ne. Jasno, da se bodo izrekli, da jih podpirajo, saj se v nasprotnem primeru bojijo, da jih bodo postavili na konec neskončnih čakalnih vrst, ali pa da jih bodo "likvidirali", saj jim je to v naši državi zelo enostavno, ker se jim nič ne dokaže, pa tudi nedotaljivi so. Najhujše kar se lahko potem zgodi zdravniku je v stilu : "Ti ti TI (poreden) zdravnik ... ". 
franci pintar | 28.08.2010 | 09:12
Plače zdravnikov po zmožnosti države!!!
Na zahodu so res mordaa bolje plačani, kar naj grejo.
Ampak ne zahodu velik del plače izgubijo s tožbami za napake.
Pri nas ne vem če je že kdo odgovarjal za napake s svojim premoženjem.So zaščiteni kot medvedi.
Anti NWO | 26.08.2010 | 02:49
 
Jaz bi rad videl place zdravnikov. Bancne izpiske, ter izpiske, ko jih dobijo oni ob koncu meseca, ter njihove pogodbe in pol bi se lahko  pogovarjali naprej.
vizidor | 25.08.2010 | 20:38
Zdravniki pravijo da je vlada razvrednotila njihov poklic :) To je navadna floskula in čista laž. Državljani Slovenije lahko rečemo, da so dejansko zdravniki s svojim neizmernim pohlepom razvrednotili ostale poklice v državi. Njihov sindikalist Kuštrin ter Kalanova pa iz zdravnikov naredila bogove, iz Slovenije pa nebesa za zdravnike. Ista oz .podobna slika je v vseh turbo kapitalističnih državah. Očitno doktrina nezmotljivosti ne obstaja samo v katoliški cerkvi, ampak tudi v zdravstvu. No za zdravnike dodatno velja še doktrina nedotakljivosti. 
katja | 25.08.2010 | 22:37
:) razvrednotili so ga sami. plačani so iz davkoplačevalskega denarja, mi smo tisti, ki moramo urejati zdravstvo - ministrstvo za finance mora nakazati plače zdravnikom, ne pa zastopnikom, zdravstvena zavarovalnica pa molči od kot ji denar, zdravniki pa čakajo, če bodo dobili zeleno luč, da lahko delajo in, da so lahko tudi plačani za to kar ozdravijo. zdravijo naj in tudi dovolj plačani bodo za to :)
ZobnaŠčetka | 25.08.2010 | 16:42
Očitno vizidor ne ve koliko je zdravnik plačan na uro, samo to lahko dodam k temu.
vizidor | 25.08.2010 | 20:32
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
katja | 25.08.2010 | 17:23
http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=11&ID=8236

hm, ali niso nekateri zdravniki tudi podjetniki??? njihova ura pa je skrivnost. danes sem slučajno naletela na zobozdravnico, ki ima d.o.o. v javnem zdravstvenem domu, ampak poleg zobozdravstva ima tudi ordinacijo za hipnopsiho ha ha
vizidor | 25.08.2010 | 20:34
Daleč preveč. Pod in nad mizo :)
katja | 25.08.2010 | 08:52
Kar nekajkrat sem obiskala bolnico in sem zasledila med njihovim delovnim časom ogromno sedenja v njihovih čajnicah (ne ciljam na zdravnike, ampak na celotno zdravstveno osebje), v njihovem delu ni bilo zaznati neke pretirane delovne vneme itd., bolniki pa po hodnih čakajo in čakamo....in tudi ne izključujem možnosti, da je zdravstvenega osebja premalo, ampak malo več delovne zagrizenosti pa tudi ne bi škodilo.

Problem slovenskega zdravstva je ta, da nimajo pretiranih delovnih navad, da bi v delovnem času uporabili ves svoj čas za zdravljenje in negovanje bolnikov. Šepa organizacija in tudi nadzor nad njihovo učinkovitostjo.
vizidor | 25.08.2010 | 08:18
Pa da ne pozabimo še na naslednja dejstva. Zdravniki so edini poklic, pri katerem dobijo poleg rednega plačila še eno ali več "plač" pod/nad mizo od "hvaležnih" pacientov. Ali v obliki naturalij ali v obliki uslug ali v obliki denarja. Gre torej za daleč najbolj skorumpiran poklic v državnem sistemu. In ker jim še to ni dovolj, imamo potem tako ali drugače ustvarjeno še s.p doma (koncesije ipd.), kjer delajo isto delo in mastno računajo. Tu pa se lahko strinjamo, da kaj takega ni možno z nobenim drugim poklicem v javnem sektorju. 
benF86 | 25.08.2010 | 03:38
Dejstvo 1: Zdravniški poklic je poklic, s katerim lahko dobiš delovno vizo takorekoč katerokoli državo na svetu.

Dejstvo 2: Zdravniki so na zahodu plačani še bolje kot pri nas.

Dejstvo 3: Zdravnikov primanjkuje.

Rezultat? Ob prenizkih plačah bodo zdravniki pač šli delat v tujino. In kdo bo zaradi tega "nastradal"? (Retorično vprašanje)
vizidor | 25.08.2010 | 08:13
1. Prvo dejstvo nima prav nobene veze s problemom, ker velja še za veliko večino ostalih 
poklicev in znanj.
2. Tudi drugo dejstvo nima prav nobene veze, ker so tudi vsi ostali poklici v državi tudi bolje plačani na zahodu kot pri nas.
3. Pomanjkanje zdravnikov je problem strategije razvoja kadrov po eni strani, po drugi strani, pa bi se jih lahko prav gotovo zaposlovalo veliko več, če nas ne bi stalo eno delovno mesto zdravnika praktično toliko kot na zahodu - ampak bi imeli plače, ki si jih lahko v Sloveniji privoščimo, in ki so še stvar dobrega okusa v primerjavi z ostalimi poklici. 
4. Veliko poklicev obstaja, zaradi katerih bi ljudje odhajali v tujino, zlasti sedaj ko smo EU. Po vaši logiki, bi potem v Sloveniji bili že brez vseh znanstvenikov, raziskovalcev, učiteljev in inženirjev - glede na to, da se nahajajo v tej državi daleč za zdravniki - (pri nas so že bogovi in so že v nebesih). Jasno je, da so vsi ti poklici iskani in dosti bolje plačani na zahodu. Pa se ni zgodila nobena selitev narodov. 
5. Na sploh bo potrebno v sistemu najti rešitve, da bodo ljudje plačani po količini, kakovosti in zahtevnosti dela, ne pa po pomembnosti, ki si jo tako ali drugače izsilijo ali pa določijo v družbi.
6. Zdravniki so še hujši problem kot tajkuni.
Anti NWO | 26.08.2010 | 02:51
 
Ma kr naj grejo delati v tujino, saj jaz ne vem, kolikokrat v zivljenju sem zares potreboval zdravnika in se takrat sem ga mogu cakati brezveze. Kadar ga rabis, jih ni, kadar jih ne rabis, pa se ti stulijo in prepricujejo, kako si bolan!!!!! Brez zdravnikov, bi bili vsi bolj zdravi, ker vecina bolezni je psihosomaticnih, ko nam jih zdravniki dajo v glavo z ustrahovanjem in prepricanjem.