Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Vstop staršev v šolski prostor - predlog za nacionalne smernice

1031 OGLEDOV 25 KOMENTARJEV

Glede na pravno podlago imamo starši pravico vstopati v šolski prostor, ki je javen – pod pogoji, ki jih za to določi vsaka posamezna šola (svet šole). To je še posebej pomembno v primeru otrok v nižjih razredih, prvošolčkov pa sploh, ki potrebujejo še kakšno pomoč in jim je pomembno, da si starš ogleda njegovo risbico.

Osnovne šole v svojih pravilnikih same omejujejo to pravico. Zato prihaja do različnega uresničevanja te pravice v različnih šolah po Sloveniji ali celo do njene ukinitve. V tem smislu gre za neenakopraven položaj staršev v isti državi - odvisno od regulative posamezne šole.

Menim, da je potrebno pri omejevanju te pravice skrbno pretehtati, kakšno korist omejitev prinaša za izpolnjevanje cilja, poslanstva dejavnosti, na katero se pravica nanaša: torej na vzgojo in izobraževanje otrok. Ob ukinitvi možnosti dostopa staršev do šolskega prostora se poleg v pravice posega tudi v pedagoška načela sodelovanja šola-starši-otrok ter s tem znižuje kvaliteta vzgojno-izobraževalnega procesa; izgublja se stik z lokalno skupnostjo in sobivanje; ustvarja občutek zaprte-totalne institucije, kar negativno vpliva na razvoj otrok.

Glede na resnost posledic različnih režimov vstopanja staršev v šolski prostor, ki jih omogoča sedanja zakonodajna ureditev, predlagam, da Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje o problematiki opravi strokovno in javno razpravo ter z Zavodom za šolstvo in drugimi strokovnjaki pripravi nacionalne smernice za vstopanje staršev (in drugih) v šolski prostor. (Podobno, kot so pripravljene smernice za mlečno, sadno shemo, uvajanje lokalne hrane v šolsko prehrano itd.) To bo omogočilo, da se na enoten način in nediskriminatorno uredi morebitna omejitve te pravice.

GLASUJ ZA

61 glasov

GLASUJ PROTI

27 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Pikapokax 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji