Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v razpravi

Splošna dohodninska olajšava in dohodninska lestvica naj bosta vezani na minimalno in povprečno plačo

179 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Cene grejo gor, minimalna plača gre gor, ostale plače (in posledično tudi povprečna) gredo gor.

Po drugi strani, razen ene spremembe med janševo vlado, ki je bila takoj ustavljena z prihodom golobove vlade nismo redno usklajevali dohodninske lestvice in splošne olajšave.

Pri istih olajšavah in istih lestvicah so tako plače obdavčene vedno bol (več procentov, ne samo večji znesek pri isto procentih)j: 10% dvig cen in plač ne pomeni sorazmerno enake obdavčitve (torej 10% ceč davkov) tega pribitka k plači, ampak je teh 10% obdavčeno več, posledično je država na boljšem delavec pa na slabšem. Že zdaj zdaj vse več minimalne plače prehaja iz neobdavčene olajšave v 16% razred obdačitve. Pri recimo dvigu povprečne plače iz 2000eur na 2200eur (in isti olajšavi), delavec namesto 1308.32 eur neto plače ponovem dobi 1432.61eur, pri čemer je pri 2000eur država pobrala 34.58% dohodnine in prispevkov, pri 2200 pa 35.29%. Ker gre za usklajevanje z inflacijo in ne "luksuzni dvig" plače, ni razloga da bi država plačo bolj obdavčila.

Predlagam da se splošno olajšavo veže na minimalno plačo (torej ob vsakem dvigu minimalne plače, naj se sorazmerno dvigne tudi splošna olajšava), davčne razrede pa sorazmerno veže na povpreno plačo (torej da bo povprečna plača vedno obdavčena z istim odstotkom). Korekcija se lahko dela ob izračunu dohodnine glede na povprečje dohodninskega leta.

GLASUJ ZA

43 glasov

GLASUJ PROTI

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Burek Man 30 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji