Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved/ureditev oglaševanja spornih zdravstvenih/zdravilskih praks

720 OGLEDOV 30 KOMENTARJEV

Na področju oglaševanja zdravil so prakse strogo uzakonjene z Zakonom o zdravilih in Pravilnikom o oglaševanju zdravil.

Predlagam, da se čimprej uredi področje oglaševanja zdravilskih pripomočkov in zdravilskih praks, ki so največkrat zavajajoče (navajanje zdravnikov in institucij, ki ne obstajajo), škodljive za zdravje uporabnikov, kot tudi za njihovo finančno stanje.

147 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bont3ks 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 5. 2024

Odziv Ministrstva za zdravje

Oglaševanje trditev, ki so napačne, dvoumne ali zavajajoče oziroma niso ustrezno znanstveno podprte, je prepovedano z zakonom. Tako Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (ZZUZIS) pravi, da je živilom prepovedano pripisovati zdravilno lastnost v smislu preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni ali jih označevati oziroma oglaševati s sliko, znamenji, izrazi ali besedili, ki bi lahko potrošnika zavedli v zmoto glede sestave, lastnosti, namena uporabe ali učinka delovanja živila. Navedena določba je v pristojnosti Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije, ki med drugim nadzira trg prehranskih dopolnil.

Zakon o zdravilih pa določa, da je prepovedano oglaševati in dajati v promet izdelke, kakorkoli predstavljene z lastnostmi za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh ali živalih, če po tem zakonu ne veljajo za zdravila. Navedena določba je v pristojnosti Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Določili varujeta uporabnike pred zavajanjem in lažnimi obljubami, kajti te lastnosti morajo biti farmakološko in klinično ugotovljene in potrjene v skladu s sodobnimi standardi, ki veljajo za zdravila.

Uporabnik lahko v Centralni bazi zdravil (Centralna baza zdravil 2 - Iskanje (cbz.si)) tudi vedno preveri, ali gre pri določenem oglaševanem izdelku za registrirano zdravilo. Če izdelka v navedeni bazi ne najde, to pomeni, da izdelek ni zdravilo, ki bi imelo dovoljenje za promet v Republiki Sloveniji.

V pomoč vam je lahko tudi nekaj nasvetov in spisek tveganih spletnih strani na Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike glede nakupov preko tveganih spletnih strani | GOV.SI.

Pred nakupom je vedno treba preveriti prodajalca in pridobiti čim več informacij o izdelku, ki ga nameravate kupiti. Z lastno ozaveščenostjo se lahko potrošnik najbolje zavaruje.

Komentarji