Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Nepremičninski davek naj bo razvojni davek

199 OGLEDOV 14 KOMENTARJEV

Mislim, da bi morala iti obdavčitev nepremičnin glede na lego, v kateri občini se nahaja. Obdavčitev bi morala biti enostavna in v pavšalnih zneskih. Obdavčitev po vrednosti stanovanja ni smiselna, ker jo je težko izračunati in bodo same pritožbe lastnikov (več dela kot koristi). Obdavčitev po številu stanovanj, ki jih poseduje posameznik, bo vodila v administrativne popravke (prepis na družinske člane).

Tako bi nekdo, ki ima 50m2 stanovanje v Ljubljani plačal več davka kot nekdo, ki ima 50m2 v Kozjem. Davki bi bili različni glede na razvitost občin. Tako bi v Ljubljani za tako stanovanje plačal sedanji NUSZ (70 enot) + 30 enot razvojnega davka. Npr. če sedaj plača NUSZ 200 eur + 50*6 eur =500 eur. Tako bi npr. pavšal za Ljubljano znašal 6 eur/m2, pavšal za Kozje pa 0,1 eur/m2 (npr. NUSZ 200 eur + 50*0,1 eur=205 eur, pavšal za Kočevje 1 eur, Maribor 5 eur, Koper 6 eur, itd., pač določil bi se po občinah, geografsko razdeljeno na cone obdavčitve). Potem bi lahko bile tudi olajšave glede na stalno bivališče lastnika (npr. -50% ali -100% olajšava na stalno bivališče in bi plačal v Ljubljani NUSZ 200 eur + 50*6*0,5 eur =350 eur. Lahko bi bile olajšave glede na starost in glede na rabo nepremičnine (stanovanjska, poslovna, počitniška,..), če je stanovanje oddano v najem (npr. -50%, če je plačan davek od oddajanja), …itd.

Za davek bi bilo bolje, da se imenuje razvojni davek. Delitev 70 enot bi bila enaka kot sedaj po občinah (glavarina), dodatni davek 30 enot bi se razdeljeval razvojno glede na projekte po posameznih občinah. Posledično bi Ljubljančan financiral infrastrukturo na Kozjanskem, Goričkem,… kar bi lahko prispevalo k bolj enakomernemu razvoju Slovenije in poseljevanje manj razvitih predelov Slovenije.

Pri uvedbi novega davka je pomembno, da je znano, za kaj se bo porabil (namenska raba, zato tudi razvojni davek) in da bistveno ne obremeni lastnike ene nepremičnine, v kateri je stalno prijavljen.

Potrebno bi bilo uvesti kulturo plačevanja davkov (lahko tudi predmet v OŠ), ker je sedaj paradoksalno, da nekdo oddaja nepremičnino na črno in ko ima probleme, kliče policijo, ki se financira iz davkov.

5 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Stanka68 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji