Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog v glasovanju

Predlog za konkurenčno in pošteno plačilo ministrov

216 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

V luči izboljšanja integritete in učinkovitosti vodenja naših ministrstev, predlagam bistveno povečanje plač ministrov. Trenutne plače ministrov so nekonkurenčne v primerjavi s tistimi v zasebnem sektorju, kar pomeni dvojno tveganje za državno upravo:

1. Korupcijsko tveganje: Pri plačah, ki ne zagotavljajo dostojnega življenja za tako odgovorne položaje, se poveča nevarnost, da bi ministri iskali alternativne vire dohodka, kar lahko vodi v korupcijo. Za preprečevanje takšnih dejanj predlagam, da se plače ministrov uskladijo s konkurenčnimi mednarodnimi standardi, kot so na primer v Singapurju, kjer visoke plače pomagajo zagotavljati integriteto v vladnih vrstah. Prav tako predlagam stroge kazni za korupcijska dejanja, vključno z dolgoročno zaporno kaznijo in dosmrtno prepovedjo zasedanja državnih funkcij.

2. Pridobivanje kompetentnih kadrov: Z nekonkurenčnimi plačami ne moremo pričakovati, da bodo visoki vladni položaji privlačili visoko kvalificirane in sposobne posameznike. Prost trg dela zunaj javnega sektorja ponuja veliko boljše plačilo za manjše odgovornosti, kar pomeni, da bomo brez konkurenčnih plač privabili kandidate, ki drugje niso zaposljivi ali ne izpolnjujejo visokih strokovnih meril. Ta trend je škodljiv, saj neposredno vpliva na kakovost vodenja in izvajanja politik, ki vplivajo na celotno državo.

Predlagam, da se plače ministrov dvignejo na minimalno neto višino 10.000 EUR, kar bo omogočilo privlačenje in ohranjanje kvalificiranih in integritetnih kandidatov, hkrati pa zmanjšalo tveganje za korupcijo. To prilagoditev je potrebno izvesti v skladu z jasnimi merili za ocenjevanje uspešnosti in odgovornosti, da zagotovimo, da visoke plače resnično odražajo visoke zahteve in pričakovanja od teh ključnih državnih funkcij.

GLASUJ ZA

4 glasovi

GLASUJ PROTI

39 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji